Ez volt az internet: 2000-2009

A háló, és ami mögötte van: 2006-2009


2006 (és 2007): Az online videotartalom mindent beborít

Az online videózás forradalmának receptje. Hozzávalók: nagy sávszélesség, olcsó videokamerák, Adobe Flash, felület. Elkészítés: Végy egy képrögzítő eszközt, ments le életed nagy pillanatát a gépre, töltsd fel és oszd meg. Pár perc alatt kész.

Az online videomegosztás mai szinonimája mi más is lehetne, mint a YouTube. A PayPal három korábbi alkalmazottjának fejéből pattant ki a koncepció 2005 első hónapjaiban, a domént folyó év február 15-én jegyezték be, a szolgáltatás novemberben startolt el. A megalakulás óta eltelt 4 évben a videomegosztó az Alexa mérései szerint minden idők harmadik legnézettebb weboldalává nőtte ki magát: mi sem érzékelteti jobban a döbbenetes forgalmát, minthogy számítások szerint 2007-ben akkora sávszélességet kötött le, mint az egész internet hét évvel korábban.

2006: Nyit a Facebook, elbődül a Twitter

Mark Zuckerberg mindössze 20 évesen egyszerűen feltalálta a világ legnagyobb közösségi hálózatát. Persze, ez így, ebben a formában mégsem igaz: a kezdetben The Facebook névre keresztelt hálózat 2004-ben még csak a Hardvard Egyetemen belül terjeszkedett, ott viszont viharos gyorsasággal – egy hónapon belül a fél hallgató kör már az oldalon lógott. A fejlődési irány adott volt, a négy- majd ötfősre duzzadt fejlesztői csapat kreációja kisvártatva felbukkant a Columbián, a Stanfordon és a Yale-en is.

Némi tőkeinjektálást követően a Facebook.com 2006. szeptember 26-án minden 13. életévét betöltött felhasználó számára kitárta kapuit. A Yahoo! már ekkor 1 milliárd amerikai dollárt is ajánlgatott a felületért, de Zuckerbergéket ez nem hatotta meg: szerintük a márka 8 milliárdot is megért volna. Hogy a srácok jól számoltak-e, az kiderül majd 2015-ben, hiszen erre a jeles évre várják az első milliárdjukat tiszta bevételből. Jól haladnak: 2009 szeptemberében jelentette a cég, hogy történetében először sikerült pozitív mérleget elérnie. Ma több mint 250 millióan facebookoznak nap mint nap.

A Twitter tipikusan az a szolgáltatás, ami első hallásra ostoba projektnek tűnik. Ki akar 140 karakteres formázatlan üzeneteket küldözgetni a nagyvilágba pusztán szórakozásból? Nos, pontosan sajnos nem tudni, ugyanis az üzemeltetők nem hozzák nyilvánosságra a felhasználók számát – annyi bizonyos, a twitter.com domén a compete.com mérései szerint havi 55 milliónyi látogatóval biztosan büszkélkedhet – és ők csak oldal felületéről belépő vendégek. Idén márciusban a Nielsen adatai alapján bődületes mértékben, 1382 százalékkal bővült az internet SMS-ének is aposztrofált csiripelési mániában résztvevők tábora – igaz, csupán a felhasználók 40 százaléka visszatérő vendég.

Júliusban a TechCruch megszellőztetett néhány belsős dokumentumot, melyben a cég az idei harmadik negyedévre 400 millió dolláros bevétellel számol, 2013-ra viszont már 1,54 milliárd dollárra taksálják a beáramló tőkét 111 milliós profit mellett, és nem kevesebb mint 1 milliárd felhasználót akarnak magukénak tudni.

2007: Megérinteni az iPhone-t

2007. június 29-én hosszas várakozás után végre az első amerikai vásárlók saját kezünkbe vehették a Time magazin által az év találmányának kikiáltott okostelefont, s ezzel kezdetét vette az Apple modern kori sikertörténete. A cég pénteken dobta piacra az iPhone első modelljét, vasárnap estére máris félmillió készülék talált gazdára. Folyó év utolsó negyedévének végére már közel 1 millió 400 ezer almás mobilt tapogattak a vásárlók, a vállalat az utolsó trimeszterben 904 millió amerikai dollár nyereséget könyvelhetett el, szemben a megelőző év azonos időszakában mért 542 millióval.

Az iPhone folyamatos fejlesztés alatt áll, a 3G modell 2008 nyarán debütált, míg a legújabb 3GS típus egy évvel később jelent meg. Az okostelefon felhasználói nem csupán a „vas” multimédiás képességeiben lelik örömüket, óriási siker a 2008. július 10-én indult App Store online szolgáltatásplatform is. A fejlesztőgárdák különféle szoftvereit kínáló felület mára hatalmasra duzzadt: több mint 100 ezer alkalmazás közül szemezgethetnek az érdeklődők, a letöltések száma meghaladta a kétmilliárdot.

2008: Az amerikai elnökválasztási kampány
2009: Az iráni Twitter-forradalom

Az évtized utolsó két legmeghatározóbb internetes eseményét összevonva tárgyaljuk röviden, hiszen mindkettő elsősorban társadalmi-politikai színezetű mozzanat. Amíg a múltban az IT-világ nagyjai felfedezték nekünk a webet, a chatet, a közösségi oldalakat, az okostelefont, a fájlcserét és az online enciklopédiát, addig a politikusok felfedezték az internetet – maguknak. 2008-ban Amerika elnököt választott, mégpedig egy olyan férfiút, aki a BlackBerryje nélkül nem megy sehová, akinek közösségi oldalakon aktív profiljai vannak, aki a YouTube-ot nem csak ismeri, hanem fórumként is használja és aki az internetet első számú kommunikációs közegének tekinti. Elemzők azt mondják, szinte ugyanazok az események ismétlődtek meg, mint negyven évvel korábban a híres Kennedy-Nixon tévévitában: akkor Kennedy a televízióban remekelt, Obama pedig az interneten mosta le MacCaint a színről.

Az iráni elnökválasztást követően zavargások törtek ki az országban, ellenzéki csoportok a Twitter közösségi szolgáltatás rövid üzeneteivel mozgósították és szervezték a megmozdulásokat. Olyannyira hasznos eszköznek bizonyult a felület, hogy az amerikai kormány arra kérte a céget, halassza későbbre az előre betervezett karbantartást, nehogy véletlenül befuccsoljon a rendszer pont az események tetőpontján. A jelenség megmutatta, hogy a Twitter azért minősíthető kiemelkedően hasznos politikai eszköznek, mert a felhasználók többsége nem a szolgáltatás honlapjáról küldözgeti az üzeneteket, így a tartalmat majdhogynem lehetetlen cenzúrázni.

10+1

Vajon teljes lenne a lista? Korántsem lehet teljes. Egy évtized telt el, és mindenki másképpen élte meg a fent szereplő nagy pillanatokat. Vannak, akiknek e mozzanatok semmit sem jelentenek, semmit sem jelenthetnek. Vannak, akik meg sem élhették a web születését, de mára saját e-mail fiókkal rendelkeznek. Vannak, akik sosem használhatták a Napstert, de tegnap az App Store-ból vásároltak.

Ha pedig úgy gondolja, kiegészítené a listát saját élményeivel, ossza meg gondolatait a fórumban. Azt is csak nemrég találták fel.

Ifj. Zettner Tamás

Azóta történt

Előzmények