GALE: A Nagy Testvér bölcsője az USA-ban

A DARPA dolgozik

A mostanában megélénkült amerikai informatikai fejlesztésekről olvasva újra csak be kell látnunk egy régi közhely igazságát: számtalan igazán nagy projekt mögött a hadseregek igényei feszülnek. Ahogyan az 1960-as és az 1980-as években a szovjet fenyegetés inspirálta az amerikai űrhajózás, illetve a „csillagháborús” tervek fejlesztését, úgy napjainkban – oroszok híján – a terrorizmus lett az a mumus, melyre hivatkozva az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és a köré csoportosuló érdekszövetségek iszonyú pénzeket áldozhatnak bizonyos speciális, katonai szempontból fontos informatikai – és egyéb – kutatásokra – s ezzel bizonyos iparágak és bizonyos vállalatok óriási támogatást nyerhetnek el. 2006 második felében több olyan hír is bejárta a világsajtót, melyek ezekről a gigaprojektekről tudósítottak. Mi is írtunk a szuperszámítógépek munkálatairól, illetve az IBM katonai célra tervezett tolmácsgépének próbaüzeméről. Ezek az innovációk dokumentáltan összekapcsolódnak egy nagyobb koncepcióba, melyet egy, a múlt századból örökölt amerikai intézmény, a DARPA fog össze. Az ősz egyik legérdekesebb híre e témában az volt, hogy a GALE-projekt – mely egy minden eddiginél tökéletesebb és nagyobb tudású fordító- és szövegelemző rendszer kidolgozását hivatott megvalósítani –, úgy tűnik, a vártnál is jobban halad.

A mágus a háttérben: a DARPA

Tony Tethey igazgató egy ez év márciusában benyújtott előterjesztésében összefoglalta a DARPA stratégiai, illetve legsürgetőbb feladatait. Az Információtechnológiai egységről a következőképpen nyilatkozott: „Az Információtechnológiai egységünk a legfontosabb, hosszú ideje fennálló részlegünk. […] Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a magas szintű számítástechnikai fejlettség döntő fontosságú az USA biztonságának szempontjából. Sajnálatos módon, a jelenlegi kereskedelmi trendek oda vezettek, hogy komoly technológiai lemaradásaink keletkeztek, s ezek veszélyeztetik az Egyesült Államok uralkodó szerepének megtartását e területen.”

Később Tethey kifejti, e lemaradások megszüntetésére a DARPA High Productivity Computing Systems (HPCS) programja lehet a megoldás, melynek különböző megvalósított egységei 2010-re képesek visszaszerezni az USA vezető helyét, s így a nemzetbiztonság nem szenved csorbát. Az Egyesült Államoknak mind a jelenben, mind a jövőben készen kell állnia arra, hogy hadserege bárhol a világon képes legyen gyorsan és hatékonyan akciókat végrehajtani, s mivel e színterek lakói a legtöbbször ellenségesek az amerikaiakkal szemben, s ugyanakkor nem angolul, hanem saját nyelvükön kommunikálnak, ezért létfontosságú az amerikai hadsereg számára e kommunikációk megértése és elemzése. Az internet és a hagyományos média hatalmas mérete miatt ez már emberi erővel nem megvalósítható, ezért a DARPA fokozta a GALE-projekt támogatását. A terv végső gyakorlati célja, hogy egy amerikai parancsnoknak – legyen bármely táján a világnak – csak be kelljen gépelnie a kulcsszavakat vagy kérdéseit számítógépébe, s máris kapja meg angolul a szükséges információt.

Tethey intézményének, a DARPA-nak nincsenek saját kutatóintézetei, laborjai, a megvalósítandó projektekkel külső cégeket, kutatócsoportokat bíznak meg, a költségvetésben rendelkezésre álló pénz 98 százalékát erre használják; a külsős projektmenedzserek és kordában tartott hierarchia hivatottak az intézményi nehézkességet és lassúságot kiküszöbölni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények