Szuper az Opteron

Ismét frissítették a világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló toplistát. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – előretörtek az AMD Opteron processzorára épülő rendszerek.

Az első helyen változatlanul az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található BlueGene/L tanyázik. A rendszer 280,6 teraflops (billió művelet másodpercenként) teljesítményével magasan vezeti a mezőnyt, olyannyira, hogy az évente két alkalommal aktualizált lista összeállítói szerint a BlueGene/L hosszú időre bebetonozta magát az első helyre. Előnye azonban apadt, mert a második helyre ugrott a Cray által a Sandia Nemzeti Laboratórium számára épített Red Storm szuperkomputer, amely a listavezetőn kívül az egyetlen 100 teraflopsnál nagyobb teljesítményű masina a világon (101,4 teraflops). Az Opteron chipeket használó rendszer fél éve még a kilencedik helyen tanyázott. Az IBM saját használatra épített, tavaly beüzemelt Blue Gene Watson rendszere 91,2 teraflops teljesítményével így a dobogó utolsó fokára csúszott.


A Red Storm egy darabja

Az ötödik helyre az új európai csúcstartó, a barcelonai szuperszámítógép-központban felállított IBM JS21 klaszter (62,63 teraflops) kapaszkodott fel, a hetedik helyre szorítva vissza a korábbi kontinensbajnokot, a francia Atomenergia Bizottság (CEA) Itanium 2 processzorokra épülő gépét (52,84 teraflops), hiába bővítette azt a gyártó Bull az elmúlt fél év során. Az új belépők miatt a kilencedik helyre kényszerült japán legerősebb masinája, az NEC és a Sun által AMD Opteron processzorokra épített klaszter (47,38 teraflops), sőt a változásoknak köszönhetően az egykori rekorder, az öt egymást követő listát vezető NEC Earth Simulator kikerült a top 10-ből, és a tizennegyedik helyre csúszott vissza.

Nyomul az Opteron

Ami a ranglistán szereplő rendszerek gyártóinak rangsorát illeti: az IBM üzemeiből került ki a gépek 47,8 százaléka és az első tíz közül négy. A második helyen a Hewlett-Packard áll 31,2 százalékkal.

A szuperszámítógépek legtöbbjében, 261-ben Intel processzor található, de ma már a második leggyakoribb chip az AMD Opteron, amelyet 113 rendszerben használnak. IBM Power processzorra 93 gép épül. A lista összeállítói felhívják a figyelmet a kétmagos chipek térnyerésére: 75 rendszerben volt dual-core Opteron, sőt az Intel új Woodcrest processzora is már 31 géppel képviseltette magát.

Azóta történt

Előzmények