Elveszik a munkát a robotok, jó biznisz az LCD

Továbbra is csökkennek a GPU eladások, kevesebb a lopott szoftver, mobil fronton bekeményít a PayPal.

Még az LCD az úr, jön a PRAM, nem javul a VGA-piac

Szép lassan elkezdtek csordogálni a Computexen megjelenő hardverekkel és fejlesztésekkel kapcsolatos előzetes információk, de értelemszerűen összefoglalónk keretein belül nem ezekre koncentráltunk, hiszen a végleges bejelentésnél úgyis kitérünk rájuk. Sokkal inkább az egyéb hírekre fektettük a hangsúlyt, köztük VGA-kra, GPU-kra, memóriákra és az egyéb gyorsítókra.

A sort a GPU-kkal és VGA-kkal kezdenénk, ugyanis kijött a JPR első idei elemzése, ami az első negyedéves eladásokat vizsgálja. Nagy meglepetésre senki se számítson, de azért egy kis örömre ad okot, hogy az asztali szegmensben nőttek az eladások. Az újdonságok (melyekről még nem tudunk mindent, de az NVIDIA már szivárogtat) viszont még csak most érkeznek, így majd a harmadik és negyedik negyedév hozza az igazi pörgést. Addig is kaptunk új drivereket mindkét gyártótól, valamint az AMD újabb promócióval próbálja vásárlásra sarkallni azokat, akik FX processzorra vagy Radeon 390/390X VGA-ra vágynak.

Maradva a GPU-knál, de áttérve a professzionális felhasználásra, a fenti páros, azaz az AMD és az NVIDIA ezen a téren is újított a napokban. Az AMD elsőként viszi a Blade szerverekbe az első hardveres VDI-t, míg az NVIDIA is a Blade irányába nyomul az új Tesla M10 gyorsítóval, de a Grid 2.0 oldaláról, így szoftveres VDI-vel. A két cég fejlesztőinek viszont nem csak a gyorsítóknál, hanem a programozást érintő kérdésekben is – majdnem – egy rugóra jár az agyuk. Elsőként az AMD tette elérhetővé a konzolfunkciókat a PC-k modern API-jában, majd az NVIDIA is lépett ezügyben.

Memóriákról két fontos hír futott be a napokban. Az első az IBM fázisváltáson alapuló memóriájával, a PRAM-mal kapcsolatos. Az évek óta rengeteg pénz felemésztő fejlesztés során felmerülő problémákat lassan sikerült megoldani, így most már könnyen révbe érhet az NAND-hoz képest jóval nagyobb élettartamú memória, azaz elérhető közelségbe került a piaci megjelenés. A másik hír, hogy több nagy cég egy giganikus konzorciumon belül dolgozik egy, a szerverpiac számára fontos memóriakoherens interfész szabvány, a CCIX megalkotásán.

Sokan úgy gondolják, hogy az LCD-nek már leáldozott, de a jelek szerint ez korántsincs így. Még mindig órási a kereslet az OLED-nél kedvezőbb árfekvésű, hagyományos tévékészülékekre, amit jól példáz, hogy a TCL most építi Kínában a legnagyobb LCD tévé gyárat, amibe rengeteg pénzt invesztál. Ráadásul egyre inkább terjednek azok az LCD készülékek is, amelyek tévétuner nélkül érkeznek, helyette a streaming technológiákat támogatják és természetesen konzolokkal is "szót értenek". Most épp a Polaroid mutatott be ilyen, több modellből álló sorozatot.

Emellett ott van az a tény is, hogy a Samsung nem boldogult annyira az OLED-del, helyette saját technológiát fejlesztenek.

Megjöttek a robotok, kevesebb lopott szoftver fogy

Budapest hamarosan csatlakozhat azokhoz a nagyvárosokhoz, amelyekben illegális az Uber működése. A taxisok tüntetésekkel is igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, ami felgyorsította a folyamatot. Miközben az autógyártók önteni kezdték a pénzt a startupba és a hozzá hasonló más vállalkozásokba (mint például a Lyft), itthon már akkora pánik uralkodik, hogy a NAV ellenőreit autójába zárta és fél órán át fogva tartotta egy sofőr a kormany.hu-n megjelent tájékoztatás szerint. Mindeközben az USA-ban már az önvezető Ubert tesztelik.

Kína is aggódhat, ugyanis sorra döntenek úgy a cégek, hogy amit csak lehet, a munkavállalók helyett inkább gépekre bíznak, ezért például a Foxconn egyik gyárában dolgozó 110 ezer emberből 60 ezret el is küldtek tavaly. Aki állás nélkül marad, egy ideig még biztosan beállhat propagandistának, egy kutatás szerint évi 488 millió internetes hozzászólást írnak az országban állami megrendelésre. Bár ez az állás nem fizet túl jól és még beszélni sem szabad róla, de a semminél több.

A Google egyik legfrissebb szabadalma a gyalogosokat hivatott megvédeni a gázolásos balesetek közben történő másodlagos sérülésektől, ezért egy légypapírra emlékeztető megoldást terveztek. A keresőóriásnak a jelszavakból is elege van, ezért az Abacus Project kiterjesztéseként bejelentették azt a programozási interfészt, amivel bármelyik androidos program használhatja majd a különböző viselkedési mintázatok és biometrikus adatok alapján működő biztonsági rendszert. Mindeközben bírósági ítélet született, miszerint az Oracle szerzői jogait nem sértette meg a Google, a Java API használata belefért a fair use kereteibe.


[+]

Magyarországon csökken az illegális szoftverek aránya, de azért messze vagyunk a kiadói álomtól: 38 százalékban még mindig engedély nélkül használt programok futnak a hazai gépeken. A küzdelem tehát folytatódik, nem csak nálunk, világszerte. A módszerekben markáns különbségek fedezhetők fel, a három csapás elvét követő országokat követte volna például Ausztrália is, a jogtulajdonosok azonban képtelenek voltak megállapodni az internetszolgáltatókkal, ezért a kérdést jegelték, helyette oktatással, illetve olcsóbb tartalmakkal próbálják a lakosságot a legalizáció felé terelni.

Vannak olyan helyzetek is, amikor a szerzői jogvédelmet sikerül túltolni: erre kiváló példa a Family Guy friss epizódja, amiben a készítők egy hétéves YouTube videót használtak fel, majd miután az adás lement a Fox műsorán, a magánszemély által feltöltött videót szerzői jogokra hivatkozva le is törölték. A felháborodás jogos volt a felhasználók részéről, így a tartalmat visszaállították, de a tűzoltás helyett a szabályozást és a működést kellene rendbe tenni a szakértők szerint.

A Spotify majdnem megduplázta, pontosabban 80 százalékkal növelte árbevételét, ám ennek ellenére továbbra is vastagon veszteséges maradt. Ha panaszkodni támad kedvük a tulajdonosoknak, a következő negyedévről készült jelentés Twitter-megosztásánál a kép már nem fog beleszámítani a 140 karakteres limitbe.


[+]

Megújult a Telekom honlapja, emiatt múlt hét pénteken néhány óráig nem volt elérhető a felület. Átalakították a struktúrát, egyszerűbb menüket és a gyakran használt funkciók könnyebb elérését jelentette be a vállalat, ehhez ügyfélvisszajelzéseket és rengeteg vizsgálatot folytattak. A Microsoft is reagált a Windows 10 ingyenes frissítésére emlékeztető alkalmazással kapcsolatos kritikákra, igaz, nem feltétlenül erre számítottak a felhasználók: az ablak bezárására hivatott X a jobb felső sarokban azonos eredményt hoz, mint a frissítés ütemezésének leokézása, tehát hiába lépünk ki a programból, a frissítés ütemezés szerint lezajlik.

Akik nem tagjai a Facebook közösségének, nagy bajban lesznek, mivel számukra is egyedi reklámokkal készül Zuckerberg csapata, viszont ezt csak azok tilthatják, akik regisztrálnak az oldalra. Trükkös, nem? A PayPal nyáron megszabadul azoktól a mobileszközöktől, melyeken nem Android vagy iOS fut, ezzel a fősodorból kizárva a BlackBerry, Windows Phone, Firefox (stb.) rendszerű készülékeket. Az EU a héten döntött a 700 MHz-es frekvenciasáv bevetéséről, amit a szolgáltatók 2020. június 30-tól vehetnek igénybe.

Blogoló: Acer, Fujitsu

Az Acer is elindult a virtuális valóság (VR) világába, ráadásul elég komoly rajtot vett. Egy vegyesvállalatot hozott létre a Starbreez fejlesztőcsapatával, akik egy ideje már dolgoznak a StarVR szemüvegen, ami az Oculus Rift és a HTV Vive konkurense lesz. Az Acer gyártási tapasztalatával és iparági elismertségével rengeteget lendíthet a termék piacra hozásában, nem mellesleg a saját gamer vonalába is kiválóan illik majd egy ilyen megoldás. Hogy pontosan mikor és milyen áron jön a StarVR, azt egyelőre még nem tudni.

Közelebbről megismerkedtünk az Acer otthoni felhasználásra szánt, középkategóriás notebookjának legfrissebb változatával. A 15,6 hüvelykes Aspire V5-519G 45 wattos TDP értékkel bíró, négymagos Skylake processzorokat használ, így CPU-teljesítménynek nem lesz híján. Ha pedig játékra kerül a sor, akkor a GeForce GTX 950M-re lehet támaszkodni, ezzel szerényebb felbontás és grafikai részletesség mellett a modern játékoknak is neki lehet fogni. A notebookba bele lehet tenni M.2 SSD-t és 2,5 hüvelykes merevlemezt is, kijelzője, bár nem IPS paneles, de legalább Full HD felbontású. További részletek a notebookról és más Acer termékekről a blogban találhatóak.


[+]

A Fujitsu blogban a japán vállalat ergonómiai és kényelmi, illetve biztonsági megoldásaival foglalkoztunk, melyekkel vállalati környezetbe szánt számítógépeit és azok kiegészítőit szerelik fel. A komolyabb Fujitsu monitorok állványa például tág keretek között állítható, az optimális kontraszt beállítását pedig fényérzékelő segíti. A biztonsági technológiák közül a legérdekesebb a Fujitsu saját fejlesztésű, Palmsecure vénaszkennere, ami tenyerünk érhálózata alapján gyorsan, hatékonyan és érintés nélkül azonosítja a felhasználót, továbbá másfajta azonosítási módszerekkel is kombinálható.

Érdekes, terepmunkát segítő Fujitsu technológiát is bemutattunk a blogban. Egy olyan kiterjesztett valóságra és 3D modellezésre alapozó megoldáson dolgoznak Japánban, amivel könnyen és gyorsan fel lehet térképezni az adott helyszínt, majd az ott tartózkodó, esetleg kevésbé tapasztalt szakembernek a központból is tanácsot tudnak adni a hozzáértőbb kollégák. Az utasítások egyenesen a kamerával felvett képre rajzolhatóak, ezt pedig a munkás szeme előtt lévő kis kijelzőre vetítik. További Fujitsu vonatkoztatású érdekességekért irány a blog!

Videós hírösszefoglalók

-szp-, Daywalker, Rage23, rudi