Megmenekült a szoftveripar: a Google győzött az Oracle ellen

Az Oracle ugyanakkor nem hagyja annyiban: szövetségi szinten fogják megfellebbezni a döntést.

A San Franciscóban zajló tárgyaláson az esküdtszék három nap tanácskozás után úgy döntött, hogy a Google nem sértette meg az Oracle szerzői jogait, amikor az Androidban újraimplementáltak 37 Java API-t, mivel azok a tisztességes felhasználás (fair use) joga által védettek. Ezzel az eljárás véget ért, mivel az esküdtszék az egyetlen felmerülő kérdésre válaszolva úgy döntött, hogy a Google-nak kedvez, így nem kezdődik meg a második forduló, amely az Oracle győzelme után indult volna (és ahol az Oracle meg nem erősített hírek szerint 9 milliárd dollár kártérítést kért volna). A Google ügyvédje közölte, hogy hálásak a döntésért, az Oracle képviselője nem kívánta kommentálni.

Még nincs vége

A Google a kiadott hivatalos közleményben azt írja, hogy a döntés a felperesen kívül mindenki számára jó: az Androidnak, a Java-programozó közösségnek, illetve általánosságban véve mindazon programozók, fejlesztők számára, akik nyílt és ingyenes nyelveket használnak.

Az Oracle vezető jogtanácsosa természetesen nem így vélekedett. Dorian Daley közleményében azt írja, hogy meggyőződésük szerint a Google illegálisan használta fel a „core” Java technológiát, amikor elindult meghódítani a mobilos piacot. Ezt nem tudják elfogadni a döntés után sem, így a következő, a szövetségi szinten fognak fellebbezést benyújtani.

Előzmények és tét

Az ügynek nagyon nagy a tétje a szoftverfejlesztők számára, ugyanis az az alapkérdés, hogy programnyelv API-ja védett-e. A bíróság most azt mondta ki, hogy igen, ám nem a szigorúbb szerzői jogi szabályok vonatkoznak rá, hanem jelentősen lazább fair use.

Ahogy annak idején az IT café is többször beszámolt róla, a Sunt 2010-ben felvásárló Oracle már a kezdetektől fogva azzal vádolta a Google-t, hogy jogosulatlanul használják az Androidban a Java egyes elemeit, és ez a konfliktus oda vezetett, hogy per lett belőle. Mint megírtuk róla, a kereset szerint az Android legalább hét esetben sérti a Javához kapcsolódó szabadalmi jogot. A Google 2010 októberében az eljárás megszüntetését kérte, mivel egyrészt tagadják a szabadalomsértést, másrészt pedig úgy vélik, hogy a Sun megszerzése előtt az Oracle igen kritikusan nyilatkozott a Java licencelési módszeréről, a nyitottságot hiányolták, ám a felvásárlás után hátraarcot csináltak, és figyelmen kívül hagyják a nyílt forrás mellett elkötelezett közösség igényét, mely teljes szabadságot kívánna a platformnak.

Az Oracle ezzel szemben azt állítja, hogy az Android fejlesztése során a Google úgy használta fel a Java kódját, hogy nem tartották be a licencelési előírásokat, és megsértették azt az alapelvet, mely a Java alakítása során elsőrendű: „egyszer megírod, és működik mindenhol” („write once and run anywhere”). Az Oracle szerint ezzel a Google nemcsak hogy szabadalmakat sértett, nemcsak az egységes Java-platform fragmentálódását segítette elő, de komoly károkat okozott mind a felhasználóknak, mind a fejlesztőknek, mind az eszközgyártóknak.

Az első nagy tárgyaláson, 2012-ben a mostani döntést üdvözlő William Alsup a Google javára döntött.

Azóta történt

Előzmények