Elveszik a munkát a robotok, jó biznisz az LCD

Még az LCD az úr, jön a PRAM, nem javul a VGA-piac

Szép lassan elkezdtek csordogálni a Computexen megjelenő hardverekkel és fejlesztésekkel kapcsolatos előzetes információk, de értelemszerűen összefoglalónk keretein belül nem ezekre koncentráltunk, hiszen a végleges bejelentésnél úgyis kitérünk rájuk. Sokkal inkább az egyéb hírekre fektettük a hangsúlyt, köztük VGA-kra, GPU-kra, memóriákra és az egyéb gyorsítókra.

A sort a GPU-kkal és VGA-kkal kezdenénk, ugyanis kijött a JPR első idei elemzése, ami az első negyedéves eladásokat vizsgálja. Nagy meglepetésre senki se számítson, de azért egy kis örömre ad okot, hogy az asztali szegmensben nőttek az eladások. Az újdonságok (melyekről még nem tudunk mindent, de az NVIDIA már szivárogtat) viszont még csak most érkeznek, így majd a harmadik és negyedik negyedév hozza az igazi pörgést. Addig is kaptunk új drivereket mindkét gyártótól, valamint az AMD újabb promócióval próbálja vásárlásra sarkallni azokat, akik FX processzorra vagy Radeon 390/390X VGA-ra vágynak.

Maradva a GPU-knál, de áttérve a professzionális felhasználásra, a fenti páros, azaz az AMD és az NVIDIA ezen a téren is újított a napokban. Az AMD elsőként viszi a Blade szerverekbe az első hardveres VDI-t, míg az NVIDIA is a Blade irányába nyomul az új Tesla M10 gyorsítóval, de a Grid 2.0 oldaláról, így szoftveres VDI-vel. A két cég fejlesztőinek viszont nem csak a gyorsítóknál, hanem a programozást érintő kérdésekben is – majdnem – egy rugóra jár az agyuk. Elsőként az AMD tette elérhetővé a konzolfunkciókat a PC-k modern API-jában, majd az NVIDIA is lépett ezügyben.

Memóriákról két fontos hír futott be a napokban. Az első az IBM fázisváltáson alapuló memóriájával, a PRAM-mal kapcsolatos. Az évek óta rengeteg pénz felemésztő fejlesztés során felmerülő problémákat lassan sikerült megoldani, így most már könnyen révbe érhet az NAND-hoz képest jóval nagyobb élettartamú memória, azaz elérhető közelségbe került a piaci megjelenés. A másik hír, hogy több nagy cég egy giganikus konzorciumon belül dolgozik egy, a szerverpiac számára fontos memóriakoherens interfész szabvány, a CCIX megalkotásán.

Sokan úgy gondolják, hogy az LCD-nek már leáldozott, de a jelek szerint ez korántsincs így. Még mindig órási a kereslet az OLED-nél kedvezőbb árfekvésű, hagyományos tévékészülékekre, amit jól példáz, hogy a TCL most építi Kínában a legnagyobb LCD tévé gyárat, amibe rengeteg pénzt invesztál. Ráadásul egyre inkább terjednek azok az LCD készülékek is, amelyek tévétuner nélkül érkeznek, helyette a streaming technológiákat támogatják és természetesen konzolokkal is "szót értenek". Most épp a Polaroid mutatott be ilyen, több modellből álló sorozatot.

Emellett ott van az a tény is, hogy a Samsung nem boldogult annyira az OLED-del, helyette saját technológiát fejlesztenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!