A Fox kérésére törölték a Family Guy-ban felhasznált videót

A hét évvel ezelőtt feltöltött tartalmat kérdés nélkül eltávolították a YouTube-ról, mert a kábelcsatorna azt állította, sérti a jogait.

Az amerikai Family Guy animációs sorozat Run, Chris, Run című, 268. részében (14. évad, 19. epizód) a szereplők az 1980-as években készült Double Dribble NES (Nintendo Entertainment System) kosárlabdás konzoljátékkal ütik el az időt, kihasználva a megállíthatatlan hárompontos dobások programhibáját.

A jelenethez egy 2009-es feltöltésű YouTube videót használtak fel, nem készítettek saját felvételt, vagy egyedi animációt. Miután a Fox május 15-én leadta az epizódot, a szokásos rutinfolyamatok részeként a YouTube rendszerén is átfuttatták a tartalmat, hogy az engedély nélküli terjesztésnek a szerzői jogi szabályok szerint gátat szabjanak. Nem kellett sokáig várni, az algoritmus felismerte az egyezést a 7 évvel ezelőtt felkerült videóval, amit annak rendje és módja szerint el is távolított, hiszen az sérti a Fox jogait.


(forrás: Torrentfreak) [+]

A Torrentfreak által megszólaltatott szakértő szerint ez csak egy példa a YouTube Content ID rendszerének problémáival kapcsolatban, túlságosan gyakran történik hasonló, mivel a Fox robotjogászai és a videómegosztó rendszere is teljesen automatizált, ráadásul nem veszik figyelembe a szabad felhasználás és a szerzői jogsértés közötti finom különbségeket. Mindez kiegészül azzal, hogy a jogtulajdonosnak nem kell igazolnia a jogosultságát, a törölt tartalom feltöltője kényszerül bizonyításra.

Az ügy kapcsán online petíció indult, most szombaton pedig visszaállították a játék hibáját bemutató, 2009-ben feltöltött videót. A Fox szóvivője azt nyilatkozta, amint tudomást szereztek a kellemetlen helyzetről, maguk intézkedtek a helyreállításról. A jogász szerint ez csak tűzoltás, a probléma gyökerét kellene kezelni, mert a nagy kiadók jelenleg emberi kontroll nélkül léphetnek fel a vélt vagy valós jogsértésekkel szemben, ez pedig a szakértő szerint tarthatatlan.

Banális megoldást is javasol a konkrét eset elkerülésére: ha legalább olyankor nem próbálna önállóan dönteni a szoftver, amikor a töröltetni kívánt tartalom évekkel korábban került fel a megosztóra, mint ahogy a szerzői jogtulajdonos adatbázisba vette volna, sok kellemetlenségtől kímélhetnék meg az érintetteket.

Azóta történt

Előzmények