A robotok és a gépi agy kapta a főszerepet az Okostelefon Akadémián

Idén először, összességében már 14. alkalommal rendezték meg a Telenor Okostelefon Akadémiát. Az IBM Watson mellett félkézzel fekvőtámaszozó robot is bemutatkozott.

Mesterséges intelligencia

Már tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Telenor Okostelefon Akadémiáját a napokban, melynek helyszínét az ELTE TTK Gömb aulája szolgáltatta. Az esemény gerincét a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika adta, de a kilátogatók a Huawei, az LG és a Samsung készülékeit is megtapogathatták, illetve beléphettek a HTC Vive virtuális valóságába.

Az első előadást Sepp Norbert, az IBM Magyarország Watson-nagykövete tartotta. Arról beszélt, a kognitív számítástechnika ma már nem egy ködös, jövőbe vesző buzzword, hanem a napjainkat is egyre jobban átszövő valóság.


(forrás: Telenor) [+]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az IBM onnan számítja a kognitív érát, amikor Watson a Jeopardy! című amerikai vetélkedőben legyőzte a két legsikeresebb játékost. Azóta tényleg egyre több területen jelennek meg a tanulni képes szoftverek, például az MR felvételek, illetve a kórisme elemezésével az IBM gépi intelligenciája az orvosoknak segít, de gondolhatunk arra is, hogy Watson séfként is megállja a helyét, amikor különleges recepteket talál ki.

Ezeknél hétköznapibb példák is elhangzottak az este folyamán, akár csak az okostelefonokra évek óta elérhető Swiftkey-t említve. Ez ugyanis egy neurális hálózaton alapuló szójavaslatokat ajánló szolgáltatást is tartalmaz.


(forrás: Telenor) [+]

A Telenor vezető üzleti alkalmazástanácsadója, Szalontay Zoltán azt is megjegyezte, hogy érdemes megnézni, mennyivel hatékonyabban működik a neurális háló, mint a korábban használt prediktív szövegbevitel, ami egyszerűen statisztikai adatok alapján tett javaslatokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények