Ezt főzte ki a gépi tudat

Nem az a cél, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák a szakácsokat, a kognitív számítástechnika mégis a hasunkon keresztül tör magának utat. Meglepően kreatív, sőt finom!

Közép-európai polenta volt ebédre, sült zöldségekkel és darált marharaguval, előételnek pedig padlizsános török bruschetta. Havas Dóra, a népszerű gasztroblogger (Lila füge, Street Kitchen) készítette ezeket – és nem, nincs tévedés vagy április elseje, ez még mindig az IT café. Azért mesélek Dóra főztjéről, mert a receptet, amiből dolgozott, egy szoftver írta. Az IBM világhírű mesterséges intelligenciája, a kognitív számítástechnika öt éve megkoronázott királya, Watson alkotta meg a rendhagyó főétel receptjét a felhasználni kívánt összetevők alapján.

Hirdetés

2012-ben találta ki az IBM, hogy kézzelfogható, a megismerésen alapuló gépi tanulás technológiájának előnyös oldalát bemutató megoldást kellene fejleszteni, ami a hétköznapokban is bizonyítja, egy gép is lehet kreatív. Tényleg valami olyasmire volt szükség, ami a legkevésbé sem félelmetes, de azért szórakoztató, újszerű, és az emberek szeretni fogják. Adta magát, hogy virtuális szakácsot készítsenek. Az Institute of Culinary Education (ICE), az USA egyik legismertebb konyhaművészeti oktatást nyújtó intézménye és a Bon Appétit adatbázisa segített séfet varázsolni Watsonból.

Mire 2014-ben az SXSW konferenciára begördült a pirosra festett food truck, Watson nem csak azt tudta, hogyan alkalmazzák az egyes alapanyagokat a különböző fogásokban és a nemzeti konyhákban, hanem az ételek kémiájával, az emberi ízléssel kapcsolatos információkat is megtanulta. Egy évvel később, tavaly áprilisban megjelent a Cognitive Cooking with Chef Watson című szakácskönyv, ami már azokat a recepteket tartalmazta, melyeket az IBM szoftvere alkotott.

Havas Dóra precízen követi a séf utasításait
Havas Dóra precízen követi a séf utasításait [+]

A Watson Discovery Advisor (WDA) szolgáltatás nem korlátozódik a kulináris művészetekre, az önálló üzletágba szervezett, egymilliárd dollárral indított Watson Group három alappillére közül a WDA többek között gyógyszeripari és biotechnológiai kutatás-fejlesztési projektekben nyújt segítséget, a lehetőségeket bemutatni és a lehető legtöbb emberhez eljuttatni mégis a hasukon keresztül, a séf sapkája alá bújva lehet.

Akárhány alapanyaggal is indítunk, az elképesztő, egyedi receptötletek száma szinte végtelen
Akárhány alapanyaggal is indítunk, az elképesztő, egyedi receptötletek száma szinte végtelen [+]

Hosszú út vezetett a mai ebédig, a zártkörű tesztidőszak évei alatt Watson néha túlságosan is kreatívnak bizonyult, ám a folyamatos tanulás meghozta gyümölcsét, és mára az ételallergia vagy -érzékenység sem jelent problémát, Watson glutén- és laktózmentes, kóser, paleo vagy vegán menüt is össze tud állítani, illetve bármilyen diétához, vagy speciális étrendhez képes alkalmazkodni.

Az illatánál csak az íze volt jobb
Az illatánál csak az íze volt jobb [+]

Az ingyenesen használható Chef Watson nem főzi meg helyettünk az ételt, de a tervezésben és a kreatív kísérletezésben partner: a hedonikus pszichofizikára építve olyan összetevőket és elkészítési módot javasol, amiből 90 százalékban kellemes ízélmény születik. Az összetevők egymásra gyakorolt hatását, harmóniáját egy szinergiaskálán lehet nyomon követni (az európai ízlés ebbe az irányba megy, míg az ázsiai konyha jellemzően a kontrasztot kedveli). A webes alkalmazás könnyen használható, valóban izgalmas kísérletezési alapot nyújt mindenkinek, a hobbiszakácsoktól egészen a profikig. Kevésbé bátrak próbálkozhatnak az androidos mixerrel, az IBM Chef Watson Twist néven elérhető koktélvarázslóval.

Azóta történt

Előzmények