Aktív témák

  • bsh

    őstag

    huh, tegnapi napom arra ment rá, hogy a cégnél az egyik gépre (amit a kollégám rendesen hazavágott a pornó oldalaival meg a trójaiakkal, amiket benyelt, menthetetlen lett a win2k...), szóval linuxot raktam rá és az lesz mostantól a szerver. mivel nem volt üres cd-m meg nem volt kedvem leeszedni a 8.04-es live cd-t, ezért úgy raktam fel, hogy 7.04 livecd, majd összes frissítés, aztán upgrade 7.10-re, majd talán ma megcsinálom a 8.04-es upgrade-et is...
    de viszont pár problémába belefutottam:
    1, talál valami usb network interface-et (unknown) az alaplapi háló mellett, és állandóan azt akarja használni. egyrészt nincsen semmi az usb-ken, meg integrálva sem, szóval nem tudom, mi ez. másrészt hiába állítom be az eth0-t, a network manager folyton ezen a nem létező usb-n akar hálózni. az interface-eknél is megjelenik az usb mac addreessel, ezt kiszedtem, így most jó. de kíváncsi vagyok, mi lehet ez a cucc?
    2, kilépés és másik felhasználó belépés után egyszercsak eltűntek az ablakkeretek és ablak fejlécek, ablak gombok, stb. hiába indítom újra a gnome-ot, vagy az egész gépet is, nem megy! :( mondjuk ezt megoldottam úgy, hogy xfce-t raktam fel (amúgy is azt szeretem....) de mitől nem megy a gnome rendesen?
    3, xfce-ben nagyon kicsik a betűk, 1280x960-ban egy 21" crt-n olvashatatlan. feljebb vettem a betűméretet, de firefoxban továbbra is kicsik. firefoxban is próbáltam az alap betűméretet nagyra venni, de leszarja. erre valami megoldás?
    4, jah és a legfontosabb!!! felraktam ntp-t és internethez szinkronizálom az órát. csakhogy fura dolgot művel: az os óráját ugyan jól beállítja, de elállítja -2 órával a bios órát(!) (hogy és minek nyúl oda bele?!). így következő indításkor az fsck ugat, hogy a lemez ellenőrzés időpontja a jövőben van, és ezért teljes lemezellenőrzést csinál. aztán bejön a linux és megint a jó időt mutatja. ha viszont a bios óráját beállítom, akkor meg a linuxban megint +2 órában vagyok, és ha szinkronizálok, akkor megint kezdődik minden előlről.

Aktív témák