Aktív témák

  • bsh

    őstag

    ide is leírnám egy problémámat, hátha itt tudtok rá valami okosat mondani. és előre is bocs, de hosszú lesz, megpróbálok minden részeltet leírni.
    szóval két gépem van otthon, a következő képpen bekötve: kábeltévé -> kábelmodem -> 100mbit-es router -> gigabites switch -> a switchen a két gép. így a két gép közt gigabites kommunikáció van, kifelé meg a 100mbit (de ez bőven jó az 1mbites netemhez! :DDD )
    az asztali gépemen xp van, a szerveren meg ubuntu
    az asztali gép nforce4 ultra + a64 x2 4200, és az alaplapi gigbites hálókártyát használja, ami elvileg pci expresses, szóval nem szűk keresztmetszet a busz. a szerver nforce2 + sempron 2300 (vagy 2200?), és ott egy pci-os realtek gigabites kártya van betéve.
    a szerveren samba is fut, és ez van beállítva local master browsernek illetve domain master browsernek is, valamint ehhez szinkronizál a windows időt, stb.
    namost ugye a samba nem éppen atomgyors, de kicsikartam belőle a maximumot, és 25mb/s helyett 35-tel olvasok/írok rá a win gépről. de ez még elég sovány. az ubuntu hálózati beállításokat még nem optimalizáltam. nincs jumbo frame sem.
    gondoltam, hogy esetleg a vinyó lehet a szűk keresztmetszet, de az tud 50-60 megát is másodprecenként, úgyhogy ennyire nem kéne lassúnak lennie...
    gondoltam a pci buszra is a szerverben, hogy az a szűk keresztmetszet, de ennyire azért az nem lehet szűk...
    aztán hogy a szűk keresztmetszeteket kiiktassam, teszteltem egy szerver-kliens benchmark-kal a tiszta sebességet udp-vel, memóriából memóriába, és érdekes dolog derült ki, amit nem értek:
    ha a win gépem a szerver és a linuxon fut a benchmark kliens, akkor olyan 600mbit-et érek el. fordítva viszont, azaz ha a linuxon fut a szerver és win-en a kliens, akkor csak olyan 450-et.
    szerintem még tcp-vel is el kéne érjem a 800mbit-et, nem?
    mi lehet a gond? mit kell optimalizálni? miért különböző a sebesség a két irányban?
    valami tipp valakinek?

Aktív témák