Aktív témák

  • kecz

    aktív tag

    Üdvözlök mindenkit a topicban, remélem nem kérdezek majd sok hülyeséget és lesz hozzám türelmetek.
    Jelenleg win használó vagyok, terveim szerint nem sokáig. Ezért is írok ide tanácsokért, remélem nem offolom a témát. Olvasgattam a hozzászólásokat, de nagyon sok kínai dolog volt számomra, pedig annyira nem vagyok sötét az informatikához. Azért szeretnék váltani(de kipróbálni mindenképp) linuxra/ubuntura/vagy valamilyen más nyílt, ingyenes os-ra, mert nagyon unom a win monopóliumát, másrészt szeretnék teljesen warez/torrent mentes felhasználó lenni. Ennek nincs köze a most leközölt "fiatalok szeretnek szoftvert lopni" cikk hatására, ez csak eszembe juttatta, már régóta terveztem, csak kiment a fejemből. Elöljáróban legyen elég ennyi.
    Kérdéseim(elnézést, ha már ezerszer megbeszéltek lennének, de a kb 250 hsz aalatt olyan sok átlag win user számára száraz linux zsargonnal, parancsokkal találkoztam, hogy ez elvette a kedvem a további visszaolvasástól) :
    1. a linux és az ubuntu között mi a különbség?
    2. számomra melyik lenne a megfelelőbb? (főleg wowozok, internet, film nézés, zenehallgatás, email, office használat. Használati csökkenő sorrendben írtam a dolgokat.)
    3. Az os telepítése mennyiben különbözik egy win telepítéstől? Milyen előkészületeket tegyek meg telepítés előtt? (partíciók, driverek, stb)
    4. Ha már fent van az os, akkor a programokat hogy telepítem? Win hez képest sok külonbség van a rendszer karbantartásában?
    5. Ajánlott programok, mikre valók?
    Mégegyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem hülye vagyok hozzá(illetve az majd kiderül :D), hanembcsak nem ismerem abszolút a rendszert. Iskolában végig a windowst nyomatták nekünk, eddig úgy voltam vele, hogy ráérek én megismerni, hát most jött el az idő. Lassan fél éve androidos telefont használok, nagyon bizakodó vagyok a linux/ubuntuval szemben. Arról már nem is beszélve, hogy az androidot jobban lehet elvileg használni vele, mint windows-al.
    Válaszaitokat előre is köszönom, tisztelettel a topic "nagy tudorai" felé: kecz!

Aktív témák