Aktív témák

  • Stafni

    aktív tag

    válasz janos666 #45799 üzenetére

    g30-al versenyképes az 550?
    Igazából a g30 tetszene az 5 év garanciával, de 280e-et nem szánnék tv-re. 46" és az 51" között dilemmázok.

  • kene84

    senior tag

    válasz Stafni #45801 üzenetére

    Pontosan én is ezen ötletelek napok óta,mert biztos hogy g30 lesz,de valszeg csak a 46"-os méret mivel + 50.000 a 4"-ért..háát... így is úgy votlam vele a 42"-nál hogy még + 30.000 belefér,mert a nézési távolság 2-3 m lesz de....

    [ Szerkesztve ]

  • madgie

    titán

    válasz janos666 #45799 üzenetére

    A tükröződésmentes rétegeknek olvass utána, angolul antireflex coating, a kulcsszó pedig a lambda/4.

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Stafni #45801 üzenetére

    Kontrasztban (feketeszint) nem, színhelyességben igen, főleg ha a drágább modellek funkcióit előcsalva kalibráltatod. Továbbá ha világos szobába lesz, akkor hasznos a mikroszemcsés bevonat, ami a G30-on van, a D550-en nincs.

    Ha ma kéne döntenem, akkor 60% valószínűséggel a G30-at hoznám el.
    Mikor én választottam, még mindkét gyártónál ugrált a fényerő, de a Panasonic előbb dobott ki javítást, amire azóta nem panaszkodnak, a Samsung pedig csak nemrég mozdult meg, de én sem vagyok maradéktalanul elégedett, mert azóta mintha jobban ugrálna a feketeszint, ami eddig sem volt olyan "hú de" sötét. :((
    A Samsungnak sokkal jobb a színszámítása, mint a hasonló árú Panasonic-oknak (a VT30 az árban is más kategória...), és szerintem jobb a spatial/temporal dither is, de az összélményben sokat nyom a kontraszt is (Samsung-nál frissítés óta egyre többet abba az irányba hogy úgy érzem jövőre cserélem egy 2012-es Panasonic-ra).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Voice24 #45788 üzenetére

    A gyártók azért hangsúlyozzák ezt, mert a plazma korai, kezdeti állapotához képest igencsak látványosat lépett előre a technológia. Kezdetben nagyon rövid idő alatt össze lehetett szedni egy végleges beégést, ma ezt már nagyon nem egyszerű összehozni.

    Azért ajánlott jobban a TV-nézéshez a plazma, mint az LCD, mert nagyságrendekkel szebben jeleníti meg az SD-adást, mint az LCD, technológiájából fakadóan. Csak ilyen szinten ajánlott, mert azt mindig kihangsúlyozzuk, benne van az #1. HSZ-ben, hogy kompromisszumként oda kell figyelni a tartós képelemekre. Ezt csak azok lihegik túl, akik nem plazmatulajok, akinek már megvan, annak többnyire nem is szokott gondot okozni erre odafigyelni, illetve kitapasztalja az ember, hogy mi az, amit a panel még elbír gond nélkül. Ezermilliószor leírtuk, hogy ha erre a kompromisszumra nem vagy képes, akkor ne válassz plazmát.

    Csak azért nem mernéd ajánlani, mert még soha nem volt plazmád és fogalmad sincs róla, hogyan lehet használni. Ha már meglesz és látod, hogy mennyire rugalmas, akkor majd mered ajánlani másnak is. Persze aki képtelen minimális szinten is odafigyelni a TV-jére, az rövidúton be fogja égetni. A legtöbb csatorna logójával semmi gond nincs, azt a párat meg lehet kompromisszummal nézni, zoom-olni, vagy egyszerűen ignorálni - nem akarok megint az RTL-lel példálózni, de aki azt az adót nézi, az meg is érdemli. Talán 2 értelmes műsoruk volt, most azt is megszüntették, maradtak a hulladék, főműsoridőben pornográfiát és meztelen férfipicsákat mutogató valóságshow-k, az igénytelen celebmutogató műsorok, a kékfénynek is túlzás "híradók", a tehetségtelenkutató-műsorok. Köszi, de én ezekből nem kérek. Látványos lejtmenetben van az adó, a spórolás következtében a kevés, értéket képviselő műsoraikat (lásd. XXI. század, Házon kívül, stb.) sorra megszüntetik és a legalja marad vissza. Nem is lenne kár, ha megszűnne. Ugyanakkor a közszolgálati adónál valami pozitív indult el, ráadásul ők HD-ben adnak és jóval több értelmes műsoruk van. Szóval szerintem megfordulni látszik a kereskedelmi-közszolgálati nézettségarány - legalábbis az értékre fogékonyabb nézőknél biztos.

    Egyébként meg totális tévhit az, hogy az LCD nem tud beégni. Simán be tud, persze ellenállóbb. De ott meg nézheted a hulladék minőségű képet, ami szerintem százszor rosszabb kompromisszum.

    "Nagyon úgy néz ki, átlagos tévénéző nem lesz meg rtl-logós plazma nélkül..."

    De, csak el kell tudnia fogadni, hogy minimálisat el fog veszíteni a kép aljából és tetjéből a zoom miatt.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • t-bali3

    senior tag

    válasz Kornel #45798 üzenetére

    Én csak akkor látom 1 m-en belül, ha a Tv-n kívül nincsen semmi más fény a szobában és egyszínű a háttérkép. (leginkább fekete, de pl világoskéken is feltűnt már...)
    A TV nézés élményét semennyire nem befolyásolja, remélem nem is fogja soha.

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Dyingsoul #45790 üzenetére

    Ilyen áron, ilyen modellszinten nem fogsz WiFi-t kapni a TV-be. Sokkal jobban jársz, ha veszel egy külső lejátszót a TV mellé, ami funkcióban is többet tud, mint akármelyik TV-be épített lejátszó és akár WiFi-t is kapsz hozzá!

    Get Moded!

  • Stafni

    aktív tag

    válasz janos666 #45804 üzenetére

    Miért a 2012 változat?
    Ha már te is a Pana felé húzol, akkor a 46G30 felé billen a serpenyő.

  • Voice24

    őstag

    válasz janos666 #45799 üzenetére

    Ezt 2006-ban írták egy fórumon:

    "Szerintem be lehet égetni őket, de eléggé felelőtlennek kell lenni hozzá, pl. monoszkópot, vagy DVD menüt egész éjszakán keresztül kintfelejteni (pl. elalszol).

    Játékokkal megint csak vigyázni kell szerintem, 3-4 óra gamezolás után biztos ott fog maradni a játék statikus része. De ez még csak ghosting, nem beégés. Utána fél óra képernyőtisztítás, és szerintem nyoma sem lesz.

    Jó példa erre a 2.35:1 -es filmek nézése, ahol ugyebár alul felül két órán keresztül ott a fekete csík.
    Nálam ez után szokott maradni egy nagyon halvány ghosting, ami kb. 10 perc képernyőtisztítással maradéktalanul lejön (kevesebbel nempróbáltam), vagy egyszerűen egy teljes képernyőt kitöltő TV adás is eloszlatja.

    Hangsúlyozom, ez nagyon halvány ghosting, fél méterről látható, fekete alapon, ez még messze van a beégéstől. "

    Ezt tehát már 5 éve írták, és máshol is olvasható elvileg hozzáértőktől, hogy extrém esetben következhet be a beégés. Tehát aki mondjuk sokat néz rtl-t (a tartalmától eltekintve), az extrém esetnek tekinthető?
    Mindegy, nem ragozom tovább, hétfőn megjön az s30, majd próbálok figyelni rá.
    Még mindig kérdem, akinek már van rtl-logója, mennyi idő után jelentkezett?

  • ZEN1TH

    őstag

    válasz rb26dett #45796 üzenetére

    Karácsonyig biztosan lesz ilyen akció. Várj türelemmel.

    https://www.flickr.com/photos/hartmanntamas/

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Stafni #45801 üzenetére

    Szerintem az 51D550 szembeállítva a jelenleg 5 év garanciával kapható 50G30-cal nem sok eséllyel indul. Max. akkor érdemes a Samsung-ot választanod, ha nagyon kell a 3D, de én amiatt biztos nem mondanék le a látványosan jobb feketeszintről és az 5 év garanciáról.

    Get Moded!

  • t-bali3

    senior tag

    válasz Voice24 #45809 üzenetére

    Nekem kb 1,5 hónap után, bár igaz én minimálisan sem tudok odafigyelni, ráadásul meg is érdemlem. :K

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Voice24 #45809 üzenetére

    Biztosíthatlak, hogy az itt leírtak 2006-ban nagyobb mértékben voltak jelen, mint ma. Nem azt mondom, hogy ezekkel nem lehet ma is összefutni, de elenyésző mértékben. A 3-4 órai játék már akkor is erős lódítás volt, sokkal előbb is ki tud alakulni ghost, még ma is, nemhogy akkor.

    A 2-3 órányi 2.35:1 arányú filmeknél kialakuló panel inhomogenitás manapság kb. fél, max. 1 perc változó képtartalomtól tűnik el teljesen.

    Ha folyamatosan, zömében csak RTL-t nézel, akkor pár hét alatt összehozható egy kellően permanens ghost, adott esetben végleges beégés, pláne, ha új a panel.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Stafni

    aktív tag

    válasz DM-Fan #45811 üzenetére

    280-at nem adok ki tv-re. Lélektani határ! :) 230 még belefér, picit kisebb lesz majd, de az 5 év tényleg nagyon vonzó. Ennyi idő nálam amikor váltok. Addig meg garantált, hogy nem kell 2 tv-t vennem.

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Voice24 #45809 üzenetére

    Ha napi egy filmet nézel és mellette napi 8 óra RTL Klub adást hagysz rajta háttérzajnak, akkor egy-két hónap után biztos bajok lesznek (ha nem is "ég" be, de mosathatod hetekig, mire kijön, ha kijön egyáltalán).

    Ha néha odakapcsolsz, netán végignézel napi egy-két óra műsort is az RTL-en, de nézel más csatornákat is vagy filmeket, abból szerintem nem lesz baj, attól én többet adok neki a webböngészővel és a játékok HUD-jaival.

    Persze, 0% fekete háttéren látni a foltokat. Ha kirakok 5 percre egy fénylépet, már látni a körvonalait közelről. De normál képtartalmon közelről sem vehetőek ki a több órányi játék HUD-ok sem, és változó képtartalom mellett viszonylag gyorsan elhalványodnak. (Ha pl játszom másfél órát, aztán megnézek egy 20 perces sorozatrészt, utána már nagyítóval kell keresni a HUD nyomát 0% fekete képen is).

    De 200 és 500 óra közt még nekem is sikerült beleragasztani egy célkeresztet pár óra játékból, ami filmek alatt is látszott, mert a képernyő kellős közepén volt. Ilyenkor kell vigyázni, és ezért szokták javasolni hogy eleinte vedd vissza a kontrasztot.
    Én azt mondom ne vedd vissza, mert úgy kitolódik a bejáródási idő is, hanem inkább kerüld a statikus képet az első 500 órában. Addig nézz 16:9 sorozatokat BD-ről, DVD-ről, és nyomass szintetikus bejáratást (slide-ok, beépített szürkegörgetés, stb.) ha gyorsan túl akarsz rajta lenni.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • Voice24

    őstag

    válasz DM-Fan #45813 üzenetére

    Tényleg leszállva a témáról, csak annyit kérdek: milyen különbség van az rtl és mondjuk a viasat3, de mondhatom akár a discovery vagy Nat Geo Wild logója között? Ha nagy természetfilm vagy sportrajongó vagyok, ugyanúgy be tudom égetni, nem csak a retekklub szennyműsorával, ugye? Tehát itt nem a csatorna tartalma vagy a néző igényessége számít, hanem az ésszel történő tévénézés.

    Remélem, kellően oda tudok figyelni hétfőtől, már várom.

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Stafni #45808 üzenetére

    Mert itt elhitették velem, hogy 2012 nagy lépés lesz a Panasonic-nak.
    Nekem ezt már kár lenne nem megvárni így, hogy a kontraszton (és azon belül is a legutolsó software óta már zavaróan ingadozó feketeszinten) túl minden másban egyenlőnek vagy kicsit jobbnak tartom a TV-met, mint a G30-at, és ezen szempontokból elégedett is vagyok vele. (Én még annak is kifejezetten örülök, hogy nincs rajta bevonat, nekem sötétbe nem kell, az előző LCD-men pedig kiidegelt az agresszív AR-coating, felüdülés volt utána a nyers üvegfelület).

    Legutóbb nem győztem betelni a képminőséggel, mikor betoltam rajta a Battlefild 3-at PC-ről (láttam Xbox-on, az a kép egy hulladék ahhoz mérve, amit PC-n tol ki Ultra beállítással DX11-ben). Aztán jöttek a sötét éjszakai lövöldözések, és már kevésbé örültem. - Nem azt mondom hogy rossz, csak érzem hogy lenne még hova tovább ezzel a feketeszinttel, és tudom is hogy van tovább, akár a mai Panákon is érdemben...

    De a helyedben nem várnék addig, míg kitesztelik a 2012-es szériát, ha most van pénzed és a régi megjelenítőddel már nem vagy élegedett.

    Ha nem lenne teljesen kizárva a fény a szobából, akkor lehet hogy a D550 feketeszintjével is elégedett lennék, csak akkor meg jönne a tükröződés, és az a probléma, hogy az új software-el már a Samsug-nak is ~85 cd/m^2 a kalibrált csúcsfényereje, ami sötétbe elég, de ha felcsapom a villanyt a szobában pakolászni, már khmmm....

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Voice24 #45816 üzenetére

    A Viasat3 esetében úgyis zoom-olnod kell az arányhelyes képhez és már ki is került a logó. A Discovery HD logója teljesen áttetsző, ahogy a legtöbb tematikus csatornáé is, pl. Animal Planet HD, HBO HD, History HD, stb.

    Persze, nyilván tudnék olyan adót mondani a tematikus csatornák közül is (pl. EuroSport HD), aminek pocsék a logója. De ha állandóan csak a problémát keresed, akkor sosem lesz örömöd az új készülékben. Gyakorlatban sokkal kevésbé vannak jelen azok a problémák, amiket elméletben felvázolsz magadnak.

    De nem értem, hogy miért a plazma megrendelése után jut eszedbe ezen agonizálni, mikor nem telik el úgy nap a topikban, hogy ne jönne egy jövőbeli vásárló és tenné fel ezeket a kérdéseket, amiket nap mint nap megválaszolunk. Ezt magad is olvashattad, mégis értetlenül állsz és tekintesz ismeretlenként a kérdéskörre. Ha ez a kompromisszum - és az a tény, hogy a plazma odafigyelést is igényel - elfogadhatatlan számodra, akkor jobb, ha vissza is mondod a plazmára leadott rendelésed!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Cypresss

    senior tag

    válasz DM-Fan #45752 üzenetére

    Így van.

    Pedig az AXN HD nagyon jó csatorna, de a logója tényleg valami borzalom. Mintha egy levehetetlen matrica lenne a tévém sarkában. :D

    A világegyetemben két állandó dolog van; a hidrogén és a hülyeség!

  • Mejulie

    csendes tag

    Korábban említettetek egy lejátszót, ami ha jól emlékszem ilyen 9-10 e ft körül mozgott, de javasoltátok...nem emlékszem melyik volt.
    Olcsó, design és anyaghasználat tekintetében akár gagyibb médialejátszók közül mi az amit ajánlanátok? Lényeg hogy 'mindent' lejátszon, feliratokat jól kezelje (ez fontos, mert zömében feliratos filmeket nézek). Wifi, ethernet hanyagolható...
    Maximum 20 ezer ft körüli összegben gondolkodom.

    [ Szerkesztve ]

  • Mezi1982

    tag

    mondjuk az eurosport HD, eurosport2 HD, logóknál brutálisabbat még nem láttam, elég sokat megy ez a 2 csatorna nálam és eddig még csak ghostingot sem vettem észre utána

    mondjuk odafigyelek hogy egy foci félidejében más tartalom menjen, és a logó is váltakozik a jobb-bal felső sarkokban különböző adások alatt

  • Cha-b

    senior tag

    válasz Mejulie #45820 üzenetére

    Asus O!Play HDP-R1

    [link]

    WD TV Live

    [link]

    Ezek abban az árkategóriában vannak naggyából, viszonylag jókat hallottam róluk, de használni nem használtam egyiket sem mert popcornom van.

    [link]

    Sztem itt érdeklődj, itt biztosan tudnak érdemben segíteni, mindenféle tipussal kapcsolatban.

    [ Szerkesztve ]

    CSAKAKISPEST!!!!

  • eaglesas

    tag

    válasz Dyingsoul #45790 üzenetére

    vitko: Voltam a MM-ban és láttam a mai felhozatalt. Az igények nem változtak, tehát jó lenne ha maradna az 50" plazma is oké, de jó lenne, ha wifi is lenne a tv-ben meg USB is. Ezekkel a kritériumokkal mit tudnál ajánlani? Illetve amit ajánlasz az miben gyengébb az általad ajnálott Panasonic 50C3-hoz és a kornelka által ajánlott Samsung PS51D450-hoz képest? Árkategória változatlan max egy tízessel lehet esetleg drágább (160).

    Miért nem nézed meg az LG tévéket? Az egész világon veszik. A 160 EFt-os árkategóriában már 1920x1080-as felbontásút, USB csatlakozóval tudsz venni.

    Nehogy azt gondold már, hogy bárki rendelkezik a bölcsek kövével, és sorrendbe tudja úgy állítani a plazma tévéket, hogy az egyik egy egész kicsivel jobb a másiknál, a harmadiknál viszont egy kevéssel rosszabb. Ezek csak szubjektív vélemények, és mögöttük rendszerint semmi más megalapozás nincs, mint az eladási ár.

    Keress rá az interneten az LG-kre is, és nyugodtan megvásárolhatsz egy olyat, amiről általában jó a vélemény.

  • eaglesas

    tag

    válasz Dyingsoul #45769 üzenetére

    vitko: Egyébként valami tanács arra vonatkozóan, hogy mely üzletekben érdemes ilyen készülékeket vásárolni, illetve mik azok a helyek, amiket vásárláskor elkerüljek?

    Én internetem vettem - a helyet nem mondom meg, mert nem akarok senkit ajánlani - de semmi probléma nem volt vele.

    E-mailban le tudod egyeztetni. Az a lényeg, hogy gyártói garanciát adjanak. Tehát ne a bolt adja a garanciát.

    Egyébként az ár számít. Egy 160 EFt-os tévénél több tízezer forintot is meg lehet spórolni, ha a megfelelő helyet megkeresed.

  • eaglesas

    tag

    válasz DM-Fan #45771 üzenetére

    DM-Fan: Arra kell odafigyelni, hogy bontatlan készüléket kapj, nehogy kiállítási darabot sózzanak rád!

    Továbbá arra, hogy ne zúgjon, és ne legyen pixelhibás (halott, vagy állandóan világító pixelek). - Nem egyszerű ügy ez.

  • bencze

    senior tag

    válasz Voice24 #45788 üzenetére

    Én a sok olvasásból azt szűrtem le, hogy jobb ha nem nézek tv-t, mondjuk ez nálam nem gond mert nagyon ritkán szoktam.
    Mert ugye az érdekesen hangzik, hogy 'mindent az über képminőségért' de közben a kép negyedét vágjuk le. :D
    Nálam az volt a döntő szempont, hogy a filmek szépen néznek ki, és én olyan 95%-ban filmeket és sorozatokat nézek, médialejátszóról.
    Ha pl a szüleimnek kellene tv akkor valószínű lcd-t ajánlanék mert nappal is sokat megy sokszor úgy is felejtik, apám el is alszik mellette rendszeresen. :)

    -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz bencze #45826 üzenetére

    "Ha pl a szüleimnek kellene tv akkor valószínű lcd-t ajánlanék mert nappal is sokat megy sokszor úgy is felejtik, apám el is alszik mellette rendszeresen. :)"

    Ezzel meg ugye az a baj, hogy ha CRT-ről váltó ember orra elé teszel egy átlag LCD-t, amin továbbra is SD-adás fog menni (teljesen mindegy, hogy analóg, vagy digitális), akkor kb. lehányja a képernyőt, olyan minőségibeli romlásban lesz része és kb. ott helyben ki is ábrándul a "lapostévékből".

    Szerintem az olyan embernek, aki nem képes odafigyelni arra, hogy ne égesse be a panelt (akár azért, mert nem érdekli, akár azért, mert fogalma nincs róla, hogy ilyen is van), annak az is teljesen mindegy, ha az RTL-logó alig láthatóan örökre ott marad a panel bal felső sarkában. Annyira ritka esetben vehető ugyanis csak észre (és az is csak közelről), hogy szerintem neki teljesen mindegy.

    Aki meg egy csöppet is igényes, az úgysem hulladék TV-adások miatt veszi a plazmát, hanem filmnézés végett.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • eaglesas

    tag

    válasz Voice24 #45782 üzenetére

    Voice24: Meg még egy apró kérdés: a plazmára is vonatkozik valamilyen különleges tisztítási eljárás, vagy sima üvegtisztítóval megoldható?

    A képernyő nem ablaküveg, amit lemosol. Az üvegen vagy kémiai úton felvitt, vagy valamilyen módon ráragasztott bevonat van, amit könnyen meg lehet sérteni. (Némelyik plazma egyenesen hámlik!). A legjobb tisztítási módszer az, ha nem tisztítod, csak amikor nagyon szükséges.

    Én a sajátomra vartam egy ruhát, amivel le van takarva, ha nem használom. Így nem porosodik. Ha nagyon ritkán tisztítom, akkor letörölöm az LCD monitorokhoz gyártott nedves, eldobható, antisztatikus képernyőtisztító kendővel.

    Ezek az antisztatikus folyadékok egyébként úgy hatnak - ha jól emlékszem -, hogy a vízmolekulák megkötődnek a képernyő felületén, feltöltődnek és elpárolognak. Így magukkal viszik a töltést a képernyőről, és onnan a feltöltött - és elektrosztatikusan vonzott - porszemek lehullanak.

  • bencze

    senior tag

    válasz DM-Fan #45827 üzenetére

    Inkább az a gond, hogy nincs alternatíva tv nézőknek. Mivel crt tv-t nem is tudom, gyártanak-e még. A 60+ szüleim biztos nem pepecselnének az új tv-vel sokat, és filmet is csak max tv-ben néznek de inkább ott sem, még vhs-ük sem volt sose így nem is tudják az ilyesmit kezelni (és nem is igénylik).
    A megoldás végülis "egyszerű", hd adás és lapostévé barát logók. Eddig ez nekem nem volt probléma, de most hirtelen feltűnt. :) És az is, hogy 10 éve hogyhogy a tv-zés szinte alig fejlődött miközben a tv-k igen... talán statisztikailag sok még az öreg crt tv? Ha már nem nagyon lehet kapni akkor 5 év után gondolom abból se marad sok. Azért az is el tud romolni...

    -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz bencze #45829 üzenetére

    "A megoldás végülis "egyszerű", hd adás és lapostévé barát logók."

    Ezzel csak két probléma van: a HD-adások és a lapostévé-barát logók hiánya. :D

    Na jó, ez azért túlzás. HD-adásból nincs hiány (már ahol ugye), jelenleg 15 van a csomagomban és további felárért tudnék rendelni további tematikus csatornákat, de az SD-adók közül is számos kiváló minőségű. A logókkal sincs különösebb baj, pár (általam egyébként sem nézett) csatornát leszámítva azért elmondható, hogy vagy eleve panelen kívül esnek az arányhelyes zoom-olás miatt, vagy pedig transzparensek és így nem okoznak gondot.

    "talán statisztikailag sok még az öreg crt tv?"

    Nagyon-nagyon sok CRT van még használatban, meglepődnél mennyire magas az arányuk, még mindig. Ha nem is feltétlen öreg (de egyébként az is), de van bőven.

    "Ha már nem nagyon lehet kapni akkor 5 év után gondolom abból se marad sok."

    A CRT életciklusa - mivel egy jó értelemben vett igénytelen technológiáról van szó - rendkívül hosszú és költséghatékonyan javítható. Ezért nehezen kopik ki. Valamint többen is azt látják a szomszédnál, hogy az újonnan vett LCD nem muzsikál olyan szépen az analóg jellel, mint az otthoni CRT, úgyhogy jó lesz az még egy darabig.

    Szerintem szülőknek mindenre tökéletes egy HD-Ready plazma, még ha beégetik is. Most őszintén? 100 eFt-ból hazavisznek egy 106 cm-es TV-t, ami (közel vagy pont) olyan képminőséget ad az analóg SD-adásból is, mint a régi CRT-jük és ha még be is égetik se nagyon vesznek észre belőle semmit. Ugyanennyiből milyen LCD-t kap? Egy 82 cm-est, aminek olyan pocsék képe van ugyanezen forrásból, hogy rossz ránézni? Ugyan már!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • #56474624

    törölt tag

    válasz DM-Fan #45827 üzenetére

    Ezzel meg ugye az a baj, hogy ha CRT-ről váltó ember orra elé teszel egy átlag LCD-t, amin továbbra is SD-adás fog menni (teljesen mindegy, hogy analóg, vagy digitális), akkor kb. lehányja a képernyőt, olyan minőségibeli romlásban lesz része és kb. ott helyben ki is ábrándul a "lapostévékből"

    Nem tudom, mi számít átlag lcd-nek, de nálunk ez nem teljesen így történt. Igazából nemhogy csatornánként, műsoronként változó a kép minősége SD csatorna esetén is, és az esetek kisebb részében mondható el, hogy rosszabb, elviselhetetlenebb lett a kép (sőt, az analóg se sokkal rosszabb, mint az sd minőségű digitális adók). Ellenben a Natgeo (wild) HD valami gyönyörű, meg általában a HD adók egyértelműen kiemelkednek.
    Múltkor adtak egy 2002-es focimeccset egyik hd adón, ahol egyébként mindig aktuális meccseket közvetítenek nagyon jó (HD) minőségben. Na ott okádék volt a képminőség tényleg. CRT-n anno nem tűnt fel. :)

  • eaglesas

    tag

    válasz janos666 #45799 üzenetére

    janos666: Igen, mert a legtöbb plazmán és LCD-n is ugyan olyan felületi bevonat van (tükröződést szétszóró -a gátló kissé helytelen, mert a visszaverődést gátolni nem igazán lehet, csak más irányba szétszórni).

    Ha valaki megnézi a Wikipédia megfelelő szócikkét

    [Interference coatings],

    akkor láthatja, hogy van olyan bevonat, ami interferenciával csökkenti a visszaverődést.

    Amit egyébként bárki a mindennapi életben is tapasztalhat. A szappanbuborékok és a pocsolyán úszó olajfolt színesnek tűnik. Ennek az az oka, hogy mindkét határfelületről (levegő-olaj, olaj-víz) fényvisszaverődés van. A visszavert fénysugarak interferálnak. A szín egyrészt függ a hártya vastagságától, másrészt a nézési szögtől.

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz #56474624 #45831 üzenetére

    Egyrészt emlékeim szerint nem teljesen belépő LCD-t vettetek, másrészt meg akkor koppanna az állad a földön, ha e helyett plazmát vettetek volna és látnád az általa ugyanezen forrásból produkált képminőségét.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Voice24

    őstag

    válasz DM-Fan #45827 üzenetére

    "ha az RTL-logó alig láthatóan örökre ott marad a panel bal felső sarkában. Annyira ritka esetben vehető ugyanis csak észre (és az is csak közelről)"

    Ha ezt írod nekem is, nem pedig ilyen durva, meg olyan agresszív logókkal jössz, valószínűleg hamarabb csöndben maradtam volna. :D
    De ezt szerintem kérdeztem is, bár nem konkrétan tőled, hanem a már beégett logóval rendelkezőktől, hogy milyen fényviszonyok mellett, mennyire erőteljesen és milyen közelről feltűnő a jelenség.

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz eaglesas #45832 üzenetére

    Ja, most hogy idézted, és újra elolvastam már értem mi vele a bajotok, tényleg hülyeséget írtam.
    nem igazán lehet -> nem igazán tudják - ezek a bevonatok
    Van olyan, ami csökkenti, de amit én látni szoktam kijelzőkön, az általában inkább az egyszerű mikroszemcsés réteg, ami csak szórja a fényt, nem nyeli el, és ez meg is figyelhető, ha körbejárod világosban (illetve az idióta verzióknál sötét szobában is látod a szemcséket a kép előtt).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • #56474624

    törölt tag

    válasz DM-Fan #45833 üzenetére

    Átlag LCD nálam a középkategória, nem a belépő szint. :) Egyébként nézegettem a plazmákat mostanában tüzetesebben. SD adáson én valahogy nem látom a fölényüket, sőt.

  • bencze

    senior tag

    válasz DM-Fan #45830 üzenetére

    Hát én tudnék venni valami 4 hd csatornát extra pénzért. :) És a netem bánná, iptv adsl-en. A crt tv-k miatt a képarányt megértem, de az lenne logikus, hogy hosszabb távú stratégiaként a full hd legyen kitűzve célul a tv társaságoknak és szolgáltatóknak is (nem extra sokezerért hanem defaultban). Persze lehet, hogy a cél megvan náluk is, csak a pénz hiányzik.
    Az mondjuk igaz, hogy míg egyes csatornák borzalmasak mások meg egész jók, ahhoz képest hogy tv adás. Lehet, hogy egyelőre talán csak a becsületes sd-t kellene közvetíteni agyontömörítés nélkül? Nem értek hozzá...

    (Ha legközelebb költözöm azt hiszem a követelmény toplistában lesz a szélessávú net és a jó tv szolgáltató :) )

    -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Voice24 #45834 üzenetére

    "Ha ezt írod nekem is, nem pedig ilyen durva, meg olyan agresszív logókkal jössz, valószínűleg hamarabb csöndben maradtam volna."

    Azt hittem tudsz különbséget tenni az agresszív, durva logók és az általuk okozott beégés között. Szerintem elégszer leírtuk már, hogy mi mit okoz egy plazmapanelen.

    "De ezt szerintem kérdeztem is, bár nem konkrétan tőled, hanem a már beégett logóval rendelkezőktől, hogy milyen fényviszonyok mellett, mennyire erőteljesen és milyen közelről feltűnő a jelenség."

    És meg is kaptad rá a választ, nem is egy fórumozótól.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz #56474624 #45836 üzenetére

    "Egyébként nézegettem a plazmákat mostanában tüzetesebben. SD adáson én valahogy nem látom a fölényüket, sőt."

    Hát, akkor Te szerintem nem plazmákat nézegettél. Vagy nem voltak megfelelően beállítva.
    Én még olyannal nem nagyon találkoztam, aki megnézte a két technológiát egymás mellett és ne ismerte volna el, hogy a plazma látványosan szebb képet ad SD-adásból.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Dyingsoul

    veterán

    válasz eaglesas #45823 üzenetére

    Köszi a tanácsokat, egyébként nem vagyok márka alapján skatulyázó, az én 24"-os monitorom épp LG és bár kompromisszumokat kellett kötnöm, de meg vagyok vele elégedve és hűen szolgál már több éve, hiba nélkül.

    Csupán azért hagytam a kérdéseimet megválaszoló embereknek, hogy befolyásoljanak, mert a TV-khez sajnos kukkot sem értek, ma láttam még ezt is, hogy ilyen is van hogy beépített wifi. Egyébként az informatika közel áll hozzám, csupán a TV-ket hagytam ki az életemből, de ma rengeteget tanultam, nem csak az első hsz-ből, meg az itt olvasott válaszokból, hanem az M-ben részt vettem egy kvíz nyereményjátékban, ahol bemutatták ezt az új smart tv-ket, hát csak pislogtam miket tudnak. Továbbá láttam egy közel 500k-ba kerülő Sony-t, hát agyamat eldobtam amilyen képe volt a hatalmas mérete mellett. Épp a Grand Turismo demója futott rajta, de olyan szép volt, hogy elgondolkodtatott: egy olyan TV birtokában, kb felesleges elmenni nyaralni, mert egyszerűen befekszel egy Discovery vagy egy visszatérés a kék lagúnába vagy hasonló filmre és kb olyan, mintha ott lennél... és még sorolhatnám a fantázia szülte ábrándokat. :)) Persze a határ a csillagos ég, és ez nem csak a TV-kre igaz, de jó volt ilyet behatóbban szemügyre venni. :DDD Eddig kb csak elmentem mellettük, mert sokáig az árazás és a CRT-hez viszonyított minőség közötti mezsgye átléphetetlennek tűnt a család számára.

    Visszatérve, hogy ontopik legyek, körülnézek minden márka terén, hogy milyen árban és mit tudnak egyes modellek, de a vásárlás előtt, mindenféle képpen megtekintem az adott modelleket és keresek róluk teszteket is a neten, de azért még vissza fogok ide térni, hisz negatív/pozitív tapasztalatokat, véleményeket máshonnan nem tudok szerezni. Egyébként pont ezért írtam ide, hogy egyéni, szubjektív véleményeket olvashassak akár egy-egy márkáról/típusról, azokat pedig tesztekkel, aztán saját véleményemmel összevetve döntésre jussak. Azt hiszem ez a legjobb módszer arra, ha körültekintően, okosan tudjak dönteni/vásárolni. :R

    [ Szerkesztve ]

    - Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

  • madgie

    titán

    válasz DM-Fan #45839 üzenetére

    "Én még olyannal nem nagyon találkoztam, aki megnézte a két technológiát egymás mellett és ne ismerte volna el, hogy a plazma látványosan szebb képet ad SD-adásból."

    Mert nem látták még az LG-m képét :D

  • eaglesas

    tag

    válasz janos666 #45804 üzenetére

    janos666: Kontrasztban (feketeszint) nem, színhelyességben igen, főleg ha a drágább modellek funkcióit előcsalva kalibráltatod. Továbbá ha világos szobába lesz, akkor hasznos a mikroszemcsés bevonat, ami a G30-on van, a D550-en nincs.

    Az biztos, hogy a G30 feketeszintje jobb a D550-től. De a kontraszt is jobb?

    Ezeken a fórumokon (AVS Forum stb.) a feketeszintet abszolutizálták: Az a tv a jó, aminek jó a feketeszintje.

    Közben nem veszik figyelembe a következőket:

    1. Először is ezek a feketeszintek nincsenek rendesen megmérve, a mérés módszertana sincs egységesítve. (Pl. a D8000-nek mennyi a feketeszintje? 0,06 vagy 0,02 cd/m2?)

    2. A tv-t nem színmérővel, hanem emberi szemmel nézik. A kettő között alapvető különbség van: Az emberi szem alkalmazkodik a körülményekhez. A fényintenzitás-változáshoz való alkalmazkodás akár egymilliószoros is lehet. Ezért ha a szem alkalmazkodik, teljesen sötét szobában egy plazma tv fekete vagy sötét képe sem lesz fekete.

    Továbbá a színérzékelésnek és a látásnak is megvannak a maga sajátosságai bőven. (Miért piros a piros közlekedési lámpa? A perifériális látás érzékenysége.)

    3. A tv-nézéshez ki kell alakítani a megfelelő környezetet, ami semmiképp sem a tökéletesen sötét szoba. (Erre ellenpéldaként a mozit hozzák fel. Csakhogy ott mennyire fekete a fekete? Továbbá ott mennyivel kevesebb a fényerő, halványabb a kép.)

    Tehát a feketeszint abszolút mértéke egy felkapott divat-téma, amit a gyártók meglovagolnak: minden évben el tudják így adni a jobb és jobb feketével rendelkező újabb plazma tévéket. Amelyeknek persze a jobb fekete szint mellett a fénykibocsátása is gyengébb lesz, esetleg a kontraszt is csökken, és a képminőség is valószínűleg romlani fog. (Így könnyű!.) Igaz, kevesebbet is fogyaszt.

    Számomra az alapvető képjellemzők, amiken a képminőség alapszik (fontossági sorrendben):

    1. kontraszt;
    2. a színek erőssége, helyessége, telítettsége;
    3. a feketeszint.

    Ha ezeket a jellemzőket nézzük, akkor egy VT30 vagy G30 talán nem is jobb, mint egy átlag Samsung vagy LG.

    [ Szerkesztve ]

  • #56474624

    törölt tag

    válasz DM-Fan #45839 üzenetére

    Én még olyannal nem nagyon találkoztam, aki megnézte a két technológiát egymás mellett és ne ismerte volna el, hogy a plazma látványosan szebb képet ad SD-adásból.

    Igazából ilyen meg ehhez hasonló (pl. hifi) helyzetekben lesz*rom a statisztikát, az a lényeg, hogy nekem (sőt az öcsémnek se) nem tetszett jobban SD-adáson a plazma. Lehet ezt beállításra fogni, de eddig akármikor láttam sd adásról a két technológiát, nem láttam a plazma hatalmas fölényét (de még minimálisat sem) sehol.

  • KTTech

    veterán

    válasz eaglesas #45842 üzenetére

    "Az biztos, hogy a G30 feketeszintje jobb a D550-től. De a kontraszt is jobb?"

    Igen, jobb. Műszeres mérések alapján is. A mérés pedig standardizált: fekete képernyő, teljes sötétségben, fénymérővel mérve. Nem lehet tévedni.

    www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Dyingsoul #45840 üzenetére

    Hát, ha egy istent ismersz és minőségi képet szeretnél a pénzedért, akkor pont a 160 eFt körüli 50"-os LG-ket kerüld el messziről! Ráadásul a felhasználási köröd sem indokolja fullHD panelt. Belépő kategóriában igen gyenge és nem csak feketeszintben. Pl. beégésre igencsak hajlamosak, amelyek TV-nézésre nem teszik épp optimálissá.

    Get Moded!

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz KTTech #45844 üzenetére

    Újabb fantasztikus érvelést és hatalmas mellébeszélést hallhattunk a delikvenstől arra, hogy egy egyértelműen szarabb TV miért jobb, mint az, amiről a legtöbb teszter és felhasználó is úgy nyilatkozik, hogy az elérhető legjobb plazma jelenleg. :W Látom, nem képes feldolgozni ezt, hiába magyaráztuk már el neki huszonötször.
    De legalább egyszer nézne már meg testközelből egy VT30-at, de akár csak egy G30-at is. Arról már nem beszélnék, hogy szerintem moziban sem volt vagy 20 éve. Ezen besírtam:

    "Erre ellenpéldaként a mozit hozzák fel. Csakhogy ott mennyire fekete a fekete? Továbbá ott mennyivel kevesebb a fényerő, halványabb a kép."

    Hát, én két napja néztem a Dolog c. filmet moziban. Tudni kell: az Antarktiszon játszódik, a film egyik fele vakítóan fehér a hótól, a másik fele meg sötét éjszaka. A moziban kopp sötét volt. Az éjszakai jelenetek olyan sötétek volak, hogy nem láttuk a vászon szélét, a nappali snitteknél meg rendesen vágott a fény, érezhető volt, hogy a filmben miért visel mindenki napszemüveget. Hozzáteszem: nem digitális kópiát néztünk!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz #56474624 #45843 üzenetére

    Nem tudom, milyen plazmákat láttál és milyen forrásról, vagy hogy mennyire van jó szemed, de én még a multiknál kiállított TV-ket is minden esetben azt láttam, hogy az SD-nél az LCD látványosan rosszabb. De ez nem is csoda, technológiából fakadó kérdés. A HiFi-t nem hasonlítanám ehhez, bár hozzáteszem, hogy ott is döbbenetes különbségek vannak, csak sokan nem hajlandók tudomásul venni, plusz ugye a fülnél rendkívül nagy szórások vannak az emberek között.

    Get Moded!

  • eaglesas

    tag

    válasz Kornel #45798 üzenetére

    kornelka: Csak sötét, fekete képernyőn látható nekem, 1 méteren belülről, tehát csak akkor, ha kifejezetten keresem. Engem nem zavar egyáltalán.

    [xrox], aki az AVS Forum plazma tv kérdéseinek technikai szakértője, a #5 hozzászólásában elmagyarázza, hogy mi okozza a képvisszatartást és a beégést.

    Négy típusa van:

    1. Foszforeszkálás. A begerjedt foszfor utófénye. Ha a panel ki van kapcsolva, halványan fénylő területeket lehet továbbra is látni.

    2. A cella falán megmaradt töltések. Késlelteti a cella kisülését. Csak sötét, vagy fekete képen lehet látni.

    3. A MgO kiköpése. A cellák elülső falán védő MgO réteg van. A nagy energiájú ionok ezt bombázzák, ezért a MgO védő réteget kikoptatják, és a MgO molekulák a cella falára és a foszfor rétegre rakódnak le. Ez okozhatja akár a cella abnormális elsötétedését világos képen, akár a túlzott világosságát sötét képen.

    4. A foszfor elöregedése (szolarizáció). A pixel végleges elsötétedését okozza.

  • eaglesas

    tag

    válasz janos666 #45835 üzenetére

    janos666: Van olyan, ami csökkenti, de amit én látni szoktam kijelzőkön, az általában inkább az egyszerű mikroszemcsés réteg, ami csak szórja a fényt, nem nyeli el, és ez meg is figyelhető, ha körbejárod világosban (illetve az idióta verzióknál sötét szobában is látod a szemcséket a kép előtt).

    Egyébként ebben a bevonatban is talán jobbak a Samsung tv-k.

    Az én B550-ön valamilyen film van, nem szemcsés bevonat.

    Valaki írta itt korábban a fórumon, hogy éppen a Panasonic plazmákon van valamilyen bevonat, olyan, mint régebben a napszemüvegeken. Zöldes bevonat.

  • madgie

    titán

    válasz KTTech #45844 üzenetére

    Nem, miért lenne jobb? Igölsaséknál nem a feketéből és a fehérből adódik össze a valós kontrasztátfogás (amiből a fehér ugye állandó egy tesztben), hanem valami alkímiai képlet alapján. Ugyanúgy képes a szeme a sötétadaptációra akkor is, amikor a látótere felét folyamatosan változó és főleg fényes tartalom tölti ki. Erre nincs jó szó, a ROTFL édeskevés.

Aktív témák