Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz superecneB #15162 üzenetére

    valami szürkét szerezni a bicajozáshoz
    Ha mész erdőbe is, akkor a szürkét gyorsan felejtsd el. A nyár kellős közepén szikrázó napsütésből begurultam az árnyékos erdőbe, és semmit sem láttam. Ha fotokromatikus lencsével értendő a szürke, akkor nem szóltam.

    Tapasztalatom szerint nyáron a piros árnyalatú lencse a legjobb, sok fény mellett sokkal jobban kijönnek a kontrasztok, ennek főleg erdőben veszem hasznát, mert egyértelmű, melyik kő és melyik a levelek között átszűrődő fényfolt. Kevesebb/kisebb szögben beeső fénynél (szeptember végén tettem le ezt a lencsét) ellenben nagyon nem jó, egyszerűen nem láttam az árnyékos részeken lévő tárgyakat vele rendesen. Amikor egy babakocsinál olyan érzésem volt, hogy odateleportált elém, akkor azonnal levettem ezt a szemüveget, legközelebb nyáron veszem fel. A piros lencse érdekessége, hogy amikor felveszed, egy pillanatig minden pirosasabb árnyalatúnak tűnik, aztán pár másodperc alatt korrigál az agyad/szemed, és nem tűnik fel a színek torzulása.

    Őszre a piros lencséről sárgára váltottam, ennek az az előnye, hogy rosszabb fényviszonyok mellett sem kell váltani róla, sötétben is lehet használni. A sárga lencse a színeket eltorzítja, minden kap egy enyhén sárgás árnyalatot, a zöld lámpa pedig türkizkék színű lesz tőle.

    Most télen színezetlen átlátszó lencsét használok. Igazából a sárga jó lenne most is, de gondoltam, kipróbálom, milyen ez, és azóta lusta voltam visszacserélni.

    A minél nagyobb látószög fontos, már az a különbség is zavaró tud lenni nekem, hogy az egyik szemüveg teljes keretes, és a csak felül kereteshez képest a keret kitakar kicsit a látómező széléből.

    Fontos szempont még a páramentesítő bevonat, ennek most hidegben fokozott jelentősége van. Ha sokat közlekedsz városban, ahol rendszeresen meg kell állnod rövidebb időre, akkor jól tud jönni, ha nem tejfehér ködben kell elindulni.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Aktív témák