Luxembourgban dőlhet el az Uber európai sorsa

Egy barcelonai bíró azzal a kéréssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, hogy a kontinensünkön is kiterjedt tevékenységet folytató amerikai Uber az uniós szabályozások szerint fuvarozó vagy pedig digitális szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak minősül-e – írta meg a Financial Times.

Nagy a tét

Amennyiben a luxembourgi székhelyű bíróság úgy dönt, hogy a jelenleg érvényes szabályok szerint az Uber digitális szolgáltató, akkor az Európa több országában – többek között hazánkban is – meghozott tiltó intézkedések jogszerűtlennek minősülnek. Ha viszont fuvarozó cégnek minősítik, akkor nemcsak hogy érvényben maradhatnak a tiltások, hanem még több helyen bevezethetik őket, ami az Ubert vagy üzlet modelljének megváltoztatására kényszerítheti (ami mindenképp költségnövekedéssel járna számukra), vagy pedig arra, hogy kiszálljon az uniós piacról.

Az Uber képviselője tegnap közölte, hogy üdvözlik az eljárást, mivel az véleményük szerint az mindenképp a javukra szóló döntéssel fog végződni. Mint Mark McGann, a vállalat e régióban felelős pr-vezetője elmondta, a szabályokat betartva akarnak működni, de – tette hozzá – világos, hogy a szabályokat a modern digitális kor viszonyaihoz kell igazítani. McGann úgy véli, hogy a mai, a több helyen számukra kedvezőtlen szabályozás a piacot birtokló, régi keretek között működő vállalkozások érdekeit védi, és gátja az innovációnak, vagyis végső soron nem szolgálja a fogyasztók érdekeit.

Lassan őrölnek

A szokásos ügymenetet tekintve az Európai Unió Bírósága aligha hirdeti ki döntését a jövő ősz előtt. Az egyes tagállamok két hónapot kaptak arra, hogy ismertessék a bírósággal saját álláspontjukat.

Mindehhez még annyit érdemes megjegyezni, hogy az unió bírósága nem döntéshozatali szerv. A tagállamok bíróságai jogértelmezésért fordulhatnak hozzá, ám hogy a kihirdetett határozatot elfogadják-e, azaz annak szellemében döntenek-e, az már nem kötelességük, csak ajánlás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények