Ilyen is ritkán van: olcsóbbak lesznek a hardverek

A Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization – WTO) és az Európai Bizottság is bejelentette a múlt hét péntekjén, hogy a WTO 54 tagországa az 1996-os Information Technology Agreement (ITA) kiterjesztéseként megállapodott bizonyos vámok eltörléséről 2016-tól. Az egyezség 201 információtechnológiai termékre vonatkozik, és úgy becsülik, hogy ez évente több mint ezermilliárd dolláros forgalmat érint. Rövidebben: számunkra ez legfőképpen azt jelenti, hogy a főként az Egyesült Államokból Európába érkező egyes termékek lehetnek olcsóbbak.

A kedvezményezett termékek között ott vannak a félvezetők, de a processzorok, orvosi műszerek, játékkonzolok mellett az operációs rendszerek és egyéb szoftverek is szerepelnek, és benne vannak a nyomtatópatronok, a navigációs készülékek, audioberendezések, fejhallgatók, kamerák, routerek, switchek stb. is. Ha a decemberig kidolgozandó új, a vámmentességet biztosító szabályok életbe lépnek, akkor jövőre már számtalan amerikai termék kerülhet kevesebbe Európában.

Az aláírók vállalták, hogy a jövő év július elsejétől megkezdik a vámok csökkentését, kivezetését, és három éven belül teljesen le is nullázzák azokat.

Habár az egyezményből néhány fontos termék kimaradt – például a lítiumion akkumulátorok vagy a LED-kijelzők –, a felsorolt termékek is hatalmas piacot jelentenek: a közlemény szerint ezek több forgalmat generálnak, mint az autó-, ruha-, textília-, vas- és acéleladások együttvéve.

Azóta történt

Előzmények