A szabadalmi ügyekről tárgyal az Apple és a Google vezetője

Először a Reuters hírügynökség számolt be róla tegnap, de azóta más lapok is megerősítették az információt: a Google vezetője, Larry Page, illetve az Apple vezérigazgatója, Tim Cook színfalak mögötti tárgyalásokat folytatnak, melyeken a cégek között fennálló szabadalmi és szerző jogi problémák ügyében próbálnak dűlőre jutni.

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás elmondta, hogy a vezetők a múlt héten telefonon beszéltek egymással, de a konkrét ügyekben a vállalatok alsóbb szintű vezetői is megkezdték a tárgyalásokat. A forrás beszámolója szerint Page és Cook semmilyen formális eredményre nem jutottak, de abban megállapodtak, hogy a következő hetekben újra beszélni fognak egymással. Ennek időpontja még nem ismert – egy másik forrás szerint mára tűzték ki a kapcsolatfelvételt, de ezt egyéb okok miatt elhalasztották.

A tárgyalások motivációja egyértelmű: a szakmában igen sokan a Samsung és az Apple közötti küzdelmet, melynek egy nagy csatáját nemrég veszítette el a dél-koreai gyártó, csak előjátéknak („proxyháborúnak”) tartják, melynek folytatása könnyen az lehet, hogy az Apple, Steve Jobs örökségéhez ragaszkodva, egészpályás letámadást indít az androidos gyártók és a Google ellen. Maga a Google is így vélheti, mivel a kifejezetten e célból megszerzett Motorola Mobility szabadalmaira támaszkodva már be is nyújtottak egy keresetet az Apple ellen.

A cégek egyelőre nem kívánták kommentálni a tárgyalásokról szóló híradásokat.

Azóta történt

Előzmények