12 millió Apple gépazonosítót szereztek meg hacktivisták

Az AntiSec nevű hacktivistacsoport tegnap jelentette be szokásos fórumukon, a Pastebinen, hogy egy, a kibervédelmi csoportnál dolgozó FBI-ügynök feltört laptopjáról több mint 12 millió Apple gépazonosítóhoz (Unique Device Identifier – UDID) jutottak hozzá, és ezek közül egymilliót (pontosabban: 1 000 001-et) nyilvánosságra is hoznak.

Hirdetés

Az UDID egy olyan kódsor, mely alapján az iOS operációs rendszert futtató eszköz azonosítható, és korábban a fejlesztők alkalmazásaik használatának követésére használták, ám az Apple adatvédelmi csoportok, illetve a kormány nyomására idén megszüntette ezt a lehetőséget.

Az AntiSec azt is közölte, hogy az UDID-ek mellett más információkhoz is hozzájutottak: nevekhez, mobilszámokhoz, lakcímekhez stb.

Az azonosítók megszerzése önmagában nem jelent komoly biztonsági kockázatot, a hacktivisták közleményük szerint csak azt akarták megmutatni, hogy az FBI tömeges méretekben figyeli meg a felhasználókat.

A márciusi akció során Christopher Stangl Dell Vostro laptopjára egy Java-sérülékenységet (AtomicReferenceArray) kihasználva jutottak be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények