Kiegyezett a szabadalmi ügyekben az Apple és a Google – Németországban

Habár egyes híradások az ellenkezőjéről szóltak, egy hétfőn nyilvánosságra került dokumentum szerint a Google – pontosabban a nemrég a tulajdonába került Motorola Mobility – nem mindenütt készül szabadalmi háborúra az Apple-lel, mivel bizonyos mértékig a (kényszerű) kiegyezés jelei látszanak.

A szóban forgó dokumentumot a Motorola Mobility egy dél-kaliforniai bíróságra nyújtotta be, és ebben az szerepel, hogy az amerikaitól eltérő jogi környezettel rendelkező Németországban a cégek megegyeztek arról, hogy a Motorola licenceli a szabadalmaztatott 3G-s vezeték nélküli adatátviteli technológiáit az Apple-nek. A feltételekről még nem állapodtak meg, de szerződés célja vélhetőleg az, hogy a Motorola elkerüljön egy német versenyügyi pert.

A megállapodás híre azért kiemelkedő, mivel ez ügyben komoly vita volt a cégek között: az Apple úgy vélte, hogy a tisztességes licencelést biztosító FRAND-feltételeknek (a szabadalmat tisztességes módon, ésszerű feltételekkel, megkülönböztetéstől mentesen kell biztosítani a versenytársak számára) a Motorola elvárása nem felel meg, mivel túl magas licencdíjat kérnek. Ezt az érvet az Apple a Motorola elleni pereiben mindenhol hangoztatta, így az Egyesült Államokban is, ám Németországban ez a taktika nem működik, mivel az ottani szabályozás szerint a szabadalmat licencelni kívánónak meg kell felelnie néhány előírásnak, többek között ajánlatot kell tennie a licencdíjra, illetve be kell jelentenie, hogy mekkora bevételre számít a használatával. FRAND-pert csak azok után lehet indítani, ha a szabadalomtulajdonos nem fogadja el az ajánlatot.

Hajlik, vagy törik: nincs választás

Az Apple és a Motorola németországi vitájában két eltérő ítélet is született már: egy alsóbb fokú bíróság úgy találta, hogy az Apple licencajánlata nem felel meg a FRAND követelményeinek, mivel nem foglalkoznak benne a korábbi jogsértésekkel. A fellebbviteli bíróság viszont úgy döntött februárban, hogy miután az Apple módosította az ajánlatát, így ha a Motorola a szabadalomsértésre hivatkozva továbbra is követeli az iPhone és az iPad németországi bojkottját, akkor helyzetével visszaélve megsérti a versenyügyi előírásokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy a német piacon azért sikerült rákényszeríteni a máshol is háborúzó feleket a megegyezésre, mivel Németországban egész más felfogással tekintenek a szabadalmakra, mint az Egyesült Államokban. Itt minden alapvető, kvázi szabványnak tekinthető szabadalmat a FRAND-ba sorolnak be, és ezzel kényszerítik a szabadalomtulajdonosokat a licencelésre, ugyanis amennyiben ezt nem teszik meg, trösztellenes per indulhat ellenük.

Ez a megegyezés azonban Európában született meg, a teljesen más felfogású USA-ban könnyen meglehet, hogy a Google a Motorola szabadalmait felhasználva komoly csapást próbál az Apple-re mérni – egy (talán csak fenyegetésnek szánt) keresetet már benyújtottak, amelyben gyakorlatilag az összes termékükre importkorlátozást kérnek, és mivel a cég termékei Ázsiában készülnek, ez a kivégzéssel érne fel pernyerés esetén.

Azóta történt

Előzmények