„A Windows 8 egy katasztrófa”

Kezdettől fogva bukásra volt ítélve

Thurrott belsős forrásaitól már az elejétől tudta, hogy a Windows 8-ból senki nem kér, még a Microsofton belül is jelentős ellentábora volt. Ebbe bukott bele Sinofsky, ezért távolították el a Windows-csapatból az általa kinevezett vezetőket, ezért kellett elindítani a Microsoft átalakítását, és ezért kellett új vezérigazgatót keresni Steve Ballmer helyére. Ők együtt évekkel vetették vissza a vállalatot és a Windowst, és talán helyrehozhatatlan csorbát ejtettek a Microsoft legsikeresebb termékének hírnevén.

A Windows 8.1 csak bocsánatkérés volt, nem tényleges javítás

A Windows 8.1 nem oldotta meg a skizofrénia problémáját, az operációs rendszer maradt egy mobil és egy asztali fél keveréke, de alapvetően szükséges változásokat hozott mindkét területen, így tableten és asztali gépen is javult a helyzet. A Windows 8.1 Update 1-gyel a Microsoft viszont újra azt a hibát követi el, amitől Sinofsky kinevezésekor és a Windows 8 fejlesztésének elindításakor szabadulni akart: Még több funkció, megfelelés mindennek és mindenkinek.  Megint egy bizottság, és nem egy ember kezében van a gyeplő.

A több néha tényleg csak több

„A múltban mindig elfogadtam a Windows katyvaszos részeit amiatt, hogy az operációs rendszernek egy hatalmas közönségnek kell megfelelnie. De a piac mostani helyzetét és fejlődésének irányát látva azt gondolom, hogy a Windows a jövőben csak azok igényét kellene kielégítenie, akik továbbra is rendszeresen fogják használni.” – írja Thurrott.

Autós példával élve, ha a Mac a BMW, akkor a Windows a gazdasági válság előtti, hatalmasra duzzadt General Motors. A Windowsnak pedig a GM teherautókat gyártó részlegéhez (GMC) hasonlóvá kéne válnia, és munkaeszközként tovább élnie azok számára, akik számítógépüket elsődlegesen erre a célra használják.

„Nem tudsz mindenkinek a kedvében járni, Microsoft. Hagyd már abba. Itt az ideje azokra az emberekre építeni, akik ténylegesen használják a termékeidet, nem a mondabéli fogyasztókra, akik nem fogják kidobni egyszerűbb androidos és iOS-es eszközeiket csak azért, mert ti azt szeretnétek.” - zárja írását Paul Thurrott.

Azóta történt

Előzmények

  • Alapban asztalra bootolhat a Windows 8.1 a következő frissítés után

    Az eddig kiszivárgott információk szerint a Microsoft egy nagyobb Windows 8.1 frissítésen dolgozik, és olyan verziót is tesztelnek, ami mindenféle utólagos beállítás nélkül is a hagyományos asztal felületével indul.

  • Egy évvel tovább biztosítja a Windows XP védelmét a Microsoft

    A hosszú és sikeres karriert befutott operációs rendszer támogatását a Microsoft néhány hónap múlva megszünteti, de a rosszindulatú programok elleni védelmet 2015 nyaráig biztosítani fogja.