Leteszteltük az Opera 10 bétáját

További újdonságok

Egyes böngészőkben népszerűvé váltak az indexoldalak, melyek a jobb áttekinthetőség érdekében a megnyitott lapokat kis előnézeti képekkel ábrázolják egy új fülön. Az Opera eddig nem kínált hasonló funkcionalitást, bár a szemfülesek használhatták a Ctrl+Tab-os (vagy jobb gomb + egérgörgős) megoldás, ahol beállítható előnézeti kép is. Esetleg saját gombok alkalmazásával kihasználhatták az MDI interfész adta előnyöket is. Egyik lehetőség sem ekvivalens az indexoldallal, és nem is túl elegánsak.


[+]

Az Opera erre azt találta ki, hogy ötvözi a füleket és az előnézeti képeket. A megoldást Visual Tabnak nevezték el. A lényege, hogy a fülsáv alsó szélét le lehet húzni, ekkor pedig megjelenik az adott fül kicsinyített képe. A módszer előnye, hogy a képernyőből elfoglalt méret változtatható. Beleütközik viszont a szokásos korlátokba, nevezetesen, hogy sok nyitott fül esetén a képek használhatatlan méretűre torlódnak össze. Nem is beszélve arról, hogy a széles képernyős monitorok korában nem túl szerencsés ötlet a vertikális hely ilyen mérvű csökkentése. A további fejlesztések során vélhetőleg használható lesz oldalra helyezett fülsávval is, ott talán jobban betöltheti a szerepét.

A Gyorshívó (Speed Dial) nyugodtan nevezhető az Opera esszenciájának. Adott egy funkció, amit az Opera alkalmazott először, és azóta szinte minden nagyobb böngésző átvett valamilyen formában. Az Opera megoldása elegáns, gyors, viszont a beállítási lehetőségek száma konvergál a nullához. Ezzel szemben a firefoxos megfelelője – bár érezhetően lassabb, és az előnézeti képek is csúnyábbak – az utolsó csavarig testre szabható. Mivel a riválisban lévő funkció sokat javult a megjelenése óta, az Operának is lépnie kellett valamit. Hosszas várakozás után megszületett tehát a konfiguráló menü, amellyel a bélyegképek számát 4 és 25 között állíthatjuk, illetve saját háttérképet is beállíthatunk. Persze ez is örömteli előrelépés, de azért nem mondhatni, hogy megerőltették magukat a fejlesztők.

Ráadásul a járulékos szolgáltatások készültsége is felemás. A képekre ugyanis nemcsak kattintani lehet, hanem az egyes bejegyzések gyorsbillentyűkkel is indíthatók. A két számjegyű oldalak esetén ez nem megvalósítható, de legalább a központi szerveren alapuló szinkronizációs szolgáltatás, az Opera Link már rendesen lekezeli az extra oldalakat is. Ami még bosszantó ebben az újításban, hogy létrehoztak számára még egy beállítási felületet, ami némiképp elüt az eddigiektől. Ez lassan kezd Opera-hagyománnyá válni, a sok konfigurálható funkció már régen szétfeszítette az évekkel ezelőtt megálmodott beállítási rendszert. E téren mindenképpen ideje lenne egy alapos revíziónak és egységesítésnek.

Évek óta meglévő hiányt pótolt az Opera, amikor a 9.5-tel egyidejűleg bemutatta saját webfejlesztő eszközét, az ingyenes és nyílt forráskódú Dragonflyt. Mint a neve is mutatja, a Firebug ellenfelének indult, ám egyelőre messze van annak népszerűségétől. Egyedi képessége ugyanakkor, hogy PC-n lehet hibamentesíteni az Opera Mobile-on megjelenített oldalakat. A program sajnos még mindig csak alfa-állapotban van. Most éppen a negyedikben, amit a bétával egy időben jelentettek be. Ebben már lehetőségünk van a DOM szerkesztésére és a HTTP-fejlécek vizsgálatára, valamint a netes forgalom elemzésére.

Bár az Operára általában nem jellemző, mégis előfordul néha, hogy a program „nem válaszol”, azaz lefagy. Ilyenkor hagyatkozhatunk az automatikus helyreállításra, de a hibát nem lehet teljesen meg nem történtté tenni. Hogy minél kevesebbszer találkozzunk a jelenséggel, az Opera fejlesztői integráltak egy hibabejelentő modult is. Ha a böngésző megadja magát, automatikusan felajánlja a hibajelentés elküldését, amihez előtte még mi is hozzáírhatjuk a saját megjegyzéseinket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények