Leteszteltük az Opera 10 bétáját

Presto!

Ha körülnézünk a piacon, akkor azt látjuk, hogy a rengeteg böngésző mögött alig néhány megjelenítő motor dolgozik, ami nem is csoda, hisz ennek a fejlesztése rengeteg munkát igényel. A Trident (Internet Explorer, Maxthon... stb.), a Gecko (Firefox, Flock, Iceweasel) és a WebKit (Safari, Chrome) mellett az Opera saját fejlesztésű Presto motorja a legismertebb (az Operán kívül ezt használja például az Adobe CS3 is). Az 1.0 az Opera 7-ben jelent meg még 2003 januárjában. A 8-as és 9-es változatba a 2.0 került, a 9.5 (alias Kestrel) kapta a 2.1-et, és így érkeztünk meg a tízesben szolgálatot teljesítő 2.2-höz.

A kis verziószámugrás ellenére a bétában használt Presto 2.2.15 komoly fejlesztéseket kapott. A kiterjesztett szabványtámogatás magában foglalja a HTML5 egyes elemeit (a <video> tag sajnos nincs köztük), az RGBA, HSLA átlátszóság, a CSS Selector API és a WebFontok támogatását. Mindezen fejlesztések a számos apróbb változtatással és optimalizálással együtt mintegy 40%-al növelték a motor sebességét, ami különösen az erőforrás-igényes honlapok esetén jöhet jól.

Az Opera 10 bétája – az alfához hasonlóan – 100/100-as eredményt ér el az Acid3 teszten, pixelpontos megjelenítést produkálva. JavaScript terén is történt előrelépés, főképp a reguláris kifejezések kezelésénél, de sebességben még mindig messze elmarad az éllovasoktól. Legalábbis ami a szintetikus teszteket (SunSpider, V8, Dromaeo, Peacekeeper) illeti, a mindennapi használat során a lemaradása nem olyan vészes. Komolyabb változások azonban a végleges Opera 10-ben sem várhatók, az ugrásszerű gyorsulást ígérő Carakan motor csak később érkezik a mostani Futhark leváltására.

Turbó sebesség PC-re is

A kötelező körökön felül a béta szolgál pár ütős újdonsággal is. A mobilos berkekben népszerű, Java-alapú Opera Mini fő vonzerejét az OBML- (Opera Binary Markup Language) támogatás jelenti. Ez az Opera saját fejlesztésű tömörítési eljárása, ami arra hivatott, hogy a szerverek által előemésztett netes tartalmakat az eredetinél kisebb méretben juttassa el a felhasználónak. A módszer előnye a kis adatforgalom és az ebből fakadó sebességnövekedés. Ezt a technológiát építették most bele az asztali böngészőbe Opera Turbó néven.

A külön név azért indokolt, mert a két megoldás nem egyezik meg teljesen. A Minit kevés erőforrással rendelkező telefonokra szánták, ami több megkötéssel is jár. Például a JavaScriptek csak 2 másodpercig futhatnak, a Flash- és adatfolyam-jellegű tartalmakat pedig el lehet felejteni. Ez egy PC-n nehezen tolerálható, ezért a Turbó sokkal megengedőbb ezen a téren. A Flash például betöltődik, de csak akkor, ha a külön rákattintunk. Arra viszont számítsunk, hogy a netes tévéadást nem tömöríti a szerver, hálózatunknak a teljes sávszélességgel meg kell birkóznia. Akár titkosított (HTTPS) oldalakat is látogathatunk, ekkor a program biztosítja a közvetlen kapcsolatot a kiszolgálóval.

A funkciót az állapotsávon található, kilométerórára hajazó ikonnal lehet aktiválni, de ha a böngésző lassú kapcsolatot észlel, automatikusan felajánlja a használatát. Az is beállítható, hogy magától aktiválódjon, ha úgy látja jónak. Fontos megjegyezni, hogy a technológia elsősorban a lassú internetelérés mellett hasznos, a széles sávot használók a szerverek terheltségétől függően inkább sebességcsökkenéssel kell hogy számoljanak. A többiek pedig a képminőség jelentős romlásával, ez az ára ugyanis a kisebb adatforgalomnak. A Minivel ellentétben nem lehet állítani a tömörítés mértékét, remélhetőleg ez később változni fog.

A szolgáltatás egyelőre ingyenes és nem tudok a fizetőssé tételre vonatkozó tervekről sem. Ugyanakkor a növekvő felhasználói tábor kiszolgálásához nyilván komoly szerverpark szükséges, ennek fenntartási költségeit pedig vagy felvállalja az Opera, vagy valamilyen módon ráterheli a netezőkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények