A Safari és az Opera felhasználói lusták patchelni

Hirdetés

Svájci kutatók a Google adatait elemezve megállapították, hogy az Opera felhasználóinak mindössze 24 százaléka futtatta az alkalmazás legfrissebb verzióját a böngésző patchelt változatának kiadását követő harmadik héten, míg a Safarit előnyben részesítők esetében ugyanez az arány 53 százalék volt. Összehasonlításképpen, a Chrome-mal böngészők 97 százaléka már a legújabb verziót futtatta, míg a Firefox felhasználói közül 85 százaléknyian voltak azok, akik nem felejtették el patchelni kedvenc netes alkalmazásukat. Az Internet Explorert eleve kihagyták a vizsgálatból, mivel a kutatók szerint a szoftver user-agent karakterlánca (amely az alkalmazás típusát és pontos verziószámát azonosítja) nem fedi fel egyértelműen a kisebb helyértékű verziószám-változásokat.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kirívó különbségek okát a szoftverek önfrissítési gyakorlatában kell keresni: a Chrome és a Firefox patchelése jórészt a háttérben, a felhasználó különösebb beavatkozása nélkül történik; a Google böngészője például minden ötödik órában újabb verziót keres, míg a Mozilla terméke a program indításakor kutat frissítések után. Ezzel kontrasztban az Opera csak hetente keres magának javításokat, ráadásul a felhasználóknak át kell esniük egy komplett újratelepítési procedúrán is. A maces Safari 3.2-es verzióját futtatóknak pedig először az operációs rendszert kell frissíteniük, mielőtt a böngészőhöz járó javításokat telepíthetnék, amely lelassítja az egész procedúrát – írják a svájci kutatók.

A szakemberek biztosak abban is, hogy a Safari és az Opera gyenge frissülési hatékonysága bőven elegendő időt ad a kiberbűnözőknek arra, hogy a már feltérképezett biztonsági réseket felhasználva megtámadják a szoftver elöregedett változatát futtató felhasználókat.

Azóta történt

Előzmények