Letöltéses számháború: Firefox 150 millió, Safari 11 millió

Hirdetés

Három nap alatt 11 millióan töltötték le az Apple böngészőjének legújabb verzióját, az egy hete megjelent Safari 4-et – jelentette be a cég még pénteken. A Net Applications statisztikái azt mutatják, a szoftver a megjelenést követő első napon 0,51 százalékpontot gyűjtött be, melyet három napra rá kiegészített 0,84 pontra, így kiszámolható, hogy az alkalmazást körülbelül 8-10 millióan tölthették le múlt szerdáig. A csütörtöki adatok szerint a Safari 4 elérte az 1,96 százalékos piaci részesedést, ez pedig hozzávetőlegesen 19-20 milliós felhasználó tábort jelent.

A „kinek a böngészőjét töltik le a legtöbben három nap alatt” versenyben egyébként abszolút győztes a Mozilla: a Firefox 3 anno 0,66 százalékpontot zsebelt be az első napon, melyet 2,79 pontra növelt a harmadik nap végére, ezzel 3,72 százalékos piaci részesedést szerzett mindössze 72 óra leforgása alatt.

Nem meglepő tehát, hogy az Apple 11 milliós bejelentésére szinte azonnal reagáltak a Mozillánál: Asa Dotzler, a cég kapcsolatfejlesztésekért felelős igazgatója blogjában azzal büszkélkedett, hogy a Firefox múlt hét csütörtökön kibocsátott 3.0.11-es verzióját – mely csupán biztonsági és stabilitási frissítéseket tartalmazott – egyetlen nap alatt 150 millióan töltötték le.

Azóta történt

Előzmények