Itt az Opera nagy dobása, az Opera Unite

Az Opera Software mára ígérte forradalmi, a webet újradefiniáló megoldása bejelentését. A jó előre beharangozott premierre néhány órával ezelőtt került sor: egy olyan új, egyelőre korai tesztfázisban lévő szolgáltatást indított el a norvég cég, amely a felhasználó számítógépét privát webszerverré, vagy inkább közösségi hálózati csomópontokká alakítja. Ez az Opera Unite.

A vállalat az újszerű megoldás reklámkampányát osztályharcos keretbe helyezte. Az internetező ma – állítják – másodrangú polgár a világhálón, hiszen a szabadsága csupán mások, többnyire hatalmas multik által üzemeltetett szervereken futó szolgáltatások fogyasztására korlátozódik. Noha a web fejlődése eljutott a terhelt terminussal „webkettőnek” nevezett korszakba, amelyben a fogyasztóból közreműködő válhat, az, hogy a netpolgárok mit tehetnek az általuk megosztásra, publikálásra szánt tartalmakkal, még mindig nem rajtuk, hanem a szolgáltatókon múlik, ők szabják meg a mozgásteret – és nem mellesleg ők tárolják a felhasználók által feltöltött anyagokat, és persze ők döntenek azok és általában a szolgáltatás sorsáról. Mi történne például akkor, ha a Gmail lehúzná a rolót? Az Opera szerint az internet fejlődésének következő stádiuma törvényszerűen a hálózat „demokratizálása”, a hierarchizált rendszer felszámolása.

Web 5.0?

A cég állítja: ennek (egyik) eszköze az Opera Unite. „Talán Web 5.0-nak nevezhetnénk” – mondta el a mai webes sajtótájékoztatón a blikkfangos frázisokkal általában nem fukarkodó Jon von Tetzchner, a cég vezére. Aki szerint a ma divatos cloudalapú szolgáltatások után a következő magától értetődő fejlődési stádium az, hogy minden számítógépből tartalmak és szolgáltatások megosztására alkalmas csomópont lesz. „Minden egyes gép kétirányú utcává válik. És az emberek dönthetik el, mit akarnak megosztani, kivel, miközben az adatokat mindvégig a saját gépükön tárolják” – magyarázta.

Az Opera Unite majd a végleges Opera 10 böngésző része lesz, egyelőre csak tesztverzióban érhető el és próbálható ki. A platform a cég közleménye szerint lehetővé teszi bármilyen webszerveres alkalmazás fejlesztését, de a programozáshoz nem értő tömegek számára alapértelmezés szerint is kínál egyszerű funkciókat. A most közzétett alfában böngészőben futtatható biztonságos fájlmegosztás, webszerver, médialejátszó, fotómegosztás és chat szerepel.

Magáncélra ingyenes

Opera UniteA privát megosztószerver a böngészőből egy Opera ID-s regisztrációval indítható el. Ezt követően az általunk kiválasztott tartalmak egy adott, az operaunite.com domén alá tartozó címen hozzáférhetővé válnak azok számára, akiknek engedélyezzük ezt. A megosztáshoz az Opera 10 futtatására van szükség, de az így beüzemelt privát szerver által szolgáltatott oldalak természetesen bármilyen böngészővel megnézhetők. A megoldás természetéből fakad, hogy a megosztott oldalak csak akkor érhetők el, ha fut a szerver, azaz az Opera Unite.

A szolgáltatás végfelhasználók számára ingyenes, nincs limit a megosztható adatok mennyiségére vonatkozóan, a lehetőségeket csak a rendelkezésre álló sávszélesség korlátozza – magyarázta Christen Krogh fejlesztési igazgató. Aki arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg az Opera 10 végleges változata egy félmosollyal és e szavakkal válaszolt: „amilyen hamar csak lehet.”

Azóta történt

Előzmények