Leteszteltük az Opera 10 bétáját

Ennyi?

Az eddig felsorolt újítások összességében indokolttá teszik a verziószám növelését. Ugyanakkor ezek jó része csak a meglévő hiányosságok pótlása, némi porhintéssel nyakon öntve. Személy szerint én többet várok a kettős jubileum alkalmából (idén 15 éves az Opera, illetve ez lesz a 10-es verzió). John Hicks elejtett megjegyzései alapján lesz még egy béta, amibe a finomhangolt új témán kívül kerülhetnek további funkciók is.

Szerencsére egy héttel a béta kiadása után kiderült, hogy az igazi újítás még csak most következik. A korábbi Dragonfly-promóciót követően az Opera most újra hasonló reklámfogással él: bár nem jellemző rá, előre bejelentette a „webet újradefiniáló” funkciójának megjelenési idejét: június 16-a, reggel 9 óra. Kíváncsi vagyok, mire készülnek; csak remélni tudom, hogy sokkal nagyobbat szól majd, mint a fejlesztői megoldásuk.

Mindent összevetve nem kérdés, hogy a 10-es bétája az eddigi legjobb Opera. Bár a program mára kissé beleszürkült a mezőnybe, azért még nincs semmi veszve. Az eddig látottak ígéretesek, és azt mutatják, hogy az Opera képes megújulni a szükséges pontokon. Nagy valószínűséggel később is bírni fogják az iramot, pénzügyileg ugyanis az eddigi legsikeresebb évet zárták 2008-ban, és a kilátások a válság ellenére is biztatóak. A dolgozói létszám is dinamikusan növekszik, a napokban nyílt meg Varsóban a második lengyel fejlesztői központjuk, ezzel már tucatnyi helyen zajlik a fejlesztés világszerte.

Ami a nem túl távoli jövőt illeti, két ászt is tart a kezében a cég, azonban ezek nagy valószínűség szerint nem kapnak helyet a végleges 10-esben sem. Az egyik a korábban már említett Carakan JavaScript-motor, ami javíthatja az Opera pozícióját a sebességversenyben, a másik a Presto 2.3-ban debütáló, hardveresen gyorsított megjelenítőmotor, ami túlzás nélkül új szintre emelheti a felhasználói élményt – az esély legalábbis adott. További bővítési irány lehet egy naptárprogram integrálása, aminek valószínűségére az álláshirdetések engednek következtetni. De ez egyelőre csak a reményteli jövő, addig is itt van nekünk: az Opera 10 béta.

cousin333
Magyar Opera blog

Azóta történt

Előzmények