Exkluzív tudósítás a kínai tűzfal mögül

Akad, aki nem is tud a netrendőrökről


Hui (Huj), 23 éves, végzős egyetemista lány (Wuhan/Vuhan)

Felhasználói szemszögből mi a véleményed a kínai internetről? Mennyire nehéz hozzájutni, mennyire drága?

Szerintem elég könnyű hozzájutni, az ára pedig attól függ, hogy milyen internetet választasz. A koleszos net csak 150 jüan (kb. 4300 Ft) évente, külső szolgáltatónál olyan 800 jüan (kb. 23 ezer Ft) évente. Persze a koleszos netnek vannak korlátai, például csak napi 3 órát lehet használni. Ha ennél több kell, akkor az ára is megnő.

Mennyire elterjedt az internet Kínában, milyen sokan használják?

Szerintem eléggé elterjedt, szinte minden egyetemistának van saját számítógépe. Most volt egy rekord, a Tencent [ez a cég fejleszti a QQ szolgáltatásokat, mint a QQ messengert és blogrendszert] tette közzé, hogy nem olyan régen érték el a 100 millió egyszerre bejelentkezett felhasználót a hálózatukon. Ez elképesztően sok szerintem.

Szerinted milyen mértékben korlátozott a kínai internet?

Ez attól függ, hogy mire használod. Számomra nem korlátozott, csak zavar a rengeteg reklám. Sajnos nyomasztóan sok a haszontalan reklám böngészés közben…

Szerinted létezik kínai netes rendőrség?

Nem hiszem.

*****

Kétbalkezes netrendőrök

Steven, 25 éves, egyetemet végzett programozó (Hangzhou/Hangcsou)

Mi a véleményed a kínai internetről? Mennyien használják, merrefelé a legelterjedtebb, milyen dinamikusan terjed az országban?

Szerintem az internet nagyon gyorsan terjed, növekszik, most még csak gyerekkorában van. Ahogy gazdagodnak az emberek, egyre többen megengedhetik maguknak, de ami még fontosabb: egyre többen tudják, hogyan kell használni, és a számítógépek is egyre olcsóbbak. Szóval a kínaiak is egyre többet fogják használni. Körülöttem szinte mindenki rendszeresen netezik. A szülővárosomban nagyon kevesen használják, de még itt is látható a gyors növekedés.

Könnyű elérni az internetet?

Igen, eléggé. A városiak és a fiatalok használják a legtöbbet, és leginkább játékra.

Kínai vagy külföldi játékok a népszerűek?

Mindkettő. Kínának is van pár nagyon népszerű számítógépes játéka. Az összes nagyobb cég benne van ebben az üzletben, mint a 163.com vagy a Tencent.

Ezek Flash-játékok?

Nem hiszem, szerintem inkább C/C++ a gyakoribb a jobb sebesség miatt.

Böngészés közben gyakran futsz bele blokkolt tartalomba?

Hát, elég nagy az esélye. Köszönhetően a Nagy Tűzfalnak. Persze „át lehet ugrani” a falon különböző szoftverekkel, de a kormány azonnal letiltja ezeket, amint rájön. Természetes, hogy érdekli az embereket, ha nem tudnak elérni bizonyos tartalmakat, de hát mit tehetnek ellene?

Van netes rendőrség Kínában?

Persze, hogy van. Készítenek hangulatjelentéseket és helyreigazításokat, mivel mára a netes társadalom is elég nagyra nőtt, a kormánynak muszáj foglalkoznia vele, hogy mit gondolnak az emberek.

Szerinted közbeavatkoznak, ha valami számukra nem tetsző véleménnyel találkoznak, vagy ez csak figyelés?

Ez attól függ. De néha elég kétbalkezesek, elég csak a híres „tartományközi letartóztatás” ügyére gondolni. [Ez az ügy arról szólt, hogy bizonyos felelős pozícióban levő emberek visszaéltek a hatalmukkal, és megsértették a netizenek szólásszabadságát a saját önkényes értékrendjük szerint. Miután napvilágra kerültek az információk, botrány lett belőle.] De szerintem minden országnak vannak netes rendőrei. Bár erről nem tudok sokat. Persze vannak olyan híresztelések, hogy egész „internethadseregünk” van. Akárhogy is, valószínűleg a nagyhatalmak mindegyikének van ilyen szervezete.

Szerinted van ok a félelemre egy ilyen rendőrségtől?

Nem hiszem. Nem csinálunk illegális dolgokat, nem ártunk az országnak. Szerintem egyébként nincs olyan szolgáltató, aki nem végez valamiféle megfigyelést a hálózata felett.

Mit gondolsz a Google legújabb botrányáról?

Úgy vélem, ez elsősorban a Google hibája. Ha cégként bejönnek egy országba, akkor meg kell felelniük az ottani törvényeknek, még akkor is, ha ezek a törvények nem méltányosak. Akárhogy is, Kínának még nagyon sok dologban fejlődnie kell, de már most is egy olyan ország, ahol meg lehet élni rendesen.

Bánnád, ha nem lehetne elérni a Google szolgáltatásait Kínából?

Hogyne! Tudod, hogy nem használom a Baidut. A Google egy remek cég, és bár sok hasznot húzott a világból, de nagyon sok újdonságot is adott cserébe.

Mi van az olyan szolgáltatásokkal, mint a baike? Ezek ellen nem tud felmutatni semmit a Google.

Én már mindig a Google keresőjéből találok oda a baike-bejegyzésekre. Ha nagyon akarnák, akkor le tudnák nyomni a baikét. Vagy még ha nem is, akkor is felvásárolhatnák az egész céget, ha az lenne számukra kedvező.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények