Internetháború készülődik Kína és az amerikai cégek között?

A múlt héten, miután a Google bejelentette, hogy nem cenzúrázza tovább kínai keresőjének találatait, feltörték több olyan újságíró és aktivista Yahoo!-s postafióját, akik az üggyel fogalalkoztak – írja a Reuters.

A tudósítás szerint több, Kínában és Tajvanon élő újságíró tapasztalta a Google bejelentése óta, hogy megszűnt a hozzáférésük e-mail fiókjukhoz. A probléma érintette az Ujgur Világkongresszus nevű szervezet tagjait is, akiket a kormány törvényen kívül helyezett, mivel vádjaik szerint az ujgur elszakadásért küzdenek. Dilxat Raxit, a csoport szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy Svédországban található e-mail fiókja – ahol sok fontos, tevékenységüket érintő információ is található – már egy hónapja elérhetetlen. Andrew Jacobs, a The New York Times pekingi tudósítója is arról számolt be, hogy az ő Yahoo!-fiókjába is behatoltak ismeretlenek.

A Yahoo! egyelőre még nem nyilatkozott arról, hogy milyen természetű támadás érte rendszerüket, s arról sem beszéltek, hogy vajon elszigetelt vagy koordinált akcióról van-e szó, szóvivőjük csak általánosságban ítélte el a hackerkedést.

A Google és a McAfee szintén tegnap adtak hírt egy olyan internetes támadásról, melyet ők politikai motivációjúnak gondolnak, mivel Kína egy az országban heves ellenzésre talált bauxitbányát kíván megnyitni Vietnamban, s a támadás állítólag az ellenzők ellen irányult volna.

Egyéb problémák is akadtak tegnap: eleinte arról érkeztek hírek, hogy a kínai hatóságok blokkolják a Google honkongi, cenzúrázatlan oldalát, ám mára már kiderült, hogy valóban akadtak problémák, ám ezek oka még tisztázatlan. A Google jelentése szerint jelen pillanatban az oldal problémamentesen elérhető Kína területéről.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google nem cenzúráz tovább kínai oldalán

    A felek nem tudtak megegyezni, így a Google egy szűretlen oldalra irányítja kínai felhasználóit, de ennél tovább egyelőre nem léptek, maradnak az országban.

  • A Google kivonul Kínából?

    Egy belsős információ szerint zátonyra futottak a tárgyalások, és szinte biztos, hogy az amerikai cég felszámolja kínai érdekeltségeit.