Kinyírták a kínai hackerközpontot

Hirdetés

A kínai rendőrség megszűntette a Black Hawk Safety Net (BHSN) néven ismert hackerközösség online felületének elérhetőségét, ezzel együtt őrizetbe vették az oldal feltételezett három üzemeltetőjét – jelentette az állami hírügynökség. A törvények értelmében tilos olyan tevékenységet végezni, amely informatikai rendszerek törvénytelen kompromittálásához bármilyen módon aktív segítséget nyújt; nyilván ez a legfőbb oka annak, hogy a portált végül lekapcsolták a hálóról. A BHSN tagjainak szabályos oktatóanyagokat állított össze, ráadásul a betöréshez használható kártékony segédprogramokat (többnyire trójai férgeket) is elérhetővé tett.

Az oldalra regisztrált ingyenes fiókok száma meghaladta a 170 ezret, míg a fizetős körben lévő felhasználók legalább 12 ezren voltak a beszüntetés pillanatában. Az utóbbi tagok sajtóhírek szerint 7 millió jüant (200 millió forintot) hagytak ott a szolgáltatás igénybevételéért cserébe a BHSN számláján.

A hackelés különösen kényes téma Kínában, miután a Google  januárban felszisszent a felületét ért kibertámadások miatt – ugyanakkor hackerek a kormányzat saját felületeit is zsinórban állítják célkeresztbe. A Védelmi Minisztérium honlapjának adminisztrátorai például a weboldal indulása utáni első hónapban máris 2 millió 300 ezer betörési kísérletet észleltek.

Azóta történt

Előzmények