Exkluzív tudósítás a kínai tűzfal mögül

A kínaiak talán másképp látják?


Igen gyakori téma a nyugati sajtóban az internet kínai szabályozása, az igen sajátos kommunista állam által folytatott cenzurális gyakorlat. Ám – bár nem érdemes számon kérni a kiküldött tudósítók objektivitását – általában meglehetősen egyoldalúra sikerednek ezek a beszámolók, például azért, mert nyilvánvalóan a nyugati normákat kérik számon. Egy törzsolvasónk, a 27 éves kínai szakos egyetemista sheratan mindig hozzászól ezekhez a témákhoz, mivel ő nem csak hogy tud kínaiul, hanem rendszeresen tölt el hosszabb időt a világ legnépesebb, ma már a legnagyobb internetes piacnak számító országában, ezért tapasztalatból reagál a hírekre. Beszélgetéseink során felmerült annak lehetősége, hogy készítsen egy interjúsorozatot, amelyben kínaiakat szólaltat meg arról, hogy számukra személyesen milyen módon jelenik meg az ottani netcenzúra. Az alábbiakban egy ilyen – sheratan megfogalmazása szerint: „hazájukat mélységesen szerető, őszintén patrióta” fiatalokkal készült – beszélgetéssorozatot teszünk közzé, melyet az ismerősei körében készített.

Habár a szövegeket szerkeszthettük volna szigorúbban is, de végül úgy döntöttünk, hogy nagyjából változtatás nélkül adjuk vissza a beszélgetéseket, mivel az erős nyelvi beavatkozás épp a szubjektivitás erejét, információgazdagságát venné el – vonatkozik ez mind a kérdezőre, mind a válaszadókra.

Tehát az alábbi interjúnak az IT café csak helyet ad, a munkát sheratan végezte el, akinek itt is megköszönjük ezt és a kitartását. Őszintén reméljük, hogy a mostani írás csak egy sorozat első része, s az olvasói érdeklődés is hozzájárul ahhoz, hogy további értékes információkhoz juthatunk majd egy számunkra még mindig nagyon távoli világ viszonyairól, az ott élő emberek gondolkodásáról.

Megkerülni a tiltásokat

Jason, 25 éves, egyetemet végzett, ma már dolgozik (Peking)

Mi a véleményed a kínai internetről? Milyen az elterjedtsége, kik és hol használják legtöbbet?

Mi a véleményem? Nagyon korlátozott. Ahogy te is tudod. Vettem egy VPN-elérést, ahogy a legtöbb barátom is. [VPN: virtuális magánhálózat; a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak elrejtve.]

Hol tudsz ilyenhez hozzájutni? Nehéz?

Egyáltalán nem. Rengetegen árulják a taobaón [taobao.com – nagyjából az eBay kínai megfelelője]. De ha rákeresel Google-ben, akkor is millió találatot kapsz. Nagyon könnyű beszerezni, és nem is drága, 20-30 jüan (600-900 Ft) havonta.

Szerinted sokan használnak ilyet Kínában, vagy a többség elégedett az általánosan hozzáférhető internettel?

Talán ha 10% használ ilyesmit. A felhasználók legalább 80%-a, vagy még több, nem is tudja, mi az a VPN. Úgy mondanám, hogy 10% vagy még kevesebb használja, 10% szeretné, de nem tudja, hogyan szerezze be, 20% szeretné ugyan kikerülni a „falat”, de azt nem tudja, ez miképp lehetséges, a maradékot pedig egyáltalán nem érdekli a dolog.

Mit gondolsz, milyen sokan használnak internetet Kínában?

Pekingben és Sanghajban nagyon is sokan, de a falvakban vagy a nyugati területeken szinte egyáltalán nem.

Internetbárokban sem? Ahogy láttam, elég sok ilyen bár van, még a kisebb településeken is, és nem is drágák.

Arrafelé, nyugaton nincsenek ilyenek. Az emberek leginkább csak játékra használják a gépet, vagy játékokkal kapcsolatos weblapokat néznek, egyáltalán nem érdekli őket a CNN vagy a Facebook, mivel nem is beszélnek angolul. Ha kíváncsiak a Lakersre, akkor megnézik a róluk szóló híreket a sohu.com-on vagy tom.com-on. Csak helyi oldalakat néznek.

Egy átlagos felhasználó mennyire találkozik akkor korlátozásokkal? Egyáltalán, tisztában vannak azzal, hogy nem a teljes internetet érik el?

Nem tudnám megsaccolni az átlagot pontosan. A legtöbb ember, ahogy a szüleim is például, semmit nem éreznek a korlátozásokból. Az apám minden nap internetezik 2-3 órát, de csak kínai weblapokat nyit meg, a 163.com-ot, a sohu.com-ot és néhány állami weboldalt.

Mely lapok vannak blokkolva azok közül, amelyeket te használsz?

Ó, rengeteg. A Facebook, a Twitter, a saját weblapom… Talán a Google lesz a következő…?

Tehát akkor a Google és a Gmail nincs tiltva?

Nem igazán. Ezeket meg lehet nyitni simán, VPN nélkül is. De a fene tudja, mi lesz holnap.

Létezik „netrendőrség” Kínában?

Persze, rengetegen vannak.

Milyen formában létezik ez? Önkéntesen jelentő internetfelhasználók alkotják, vagy egy szervezett rendőrséget kell elképzelni?

Szervezett rendőrséget.

Milyen hatáskörük van pontosan? Csak arra kell figyeljenek, hogy a cenzúrát betartsák, vagy olyan dolgokra is, mint a szerzői jogok?

Igen, ilyesmik. Fel kell kutatniuk és be kell zárniuk az illegális weblapokat.

Illegális például játékokat, filmeket megosztani?

Ez nehéz kérdés. Ha csak veled osztom meg, akkor az nem probléma. Ha felteszem egy fórumra, akkor az már illegális.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények