Exkluzív tudósítás a kínai tűzfal mögül

Kit érdekel a netrendőrség?


Angela, 29 éves, egyetemen oktat (Hangzhou/Hangcsou)

Mi a véleményed a kínai internetről?

A kínai netnek rengeteg problémája van. Vannak olyan weblapok, amiket nem lehet megnyitni, de más országokból működnek rendesen. Talán politikai okokból van így, de más országoknak is vannak politikailag kényes ügyei, és mégsem hallani hasonló cenzúráról.

Tudsz arról, hogy ezt meg lehetne kerülni?

Mivel Kínában egypártrendszer van, így egy csomó dolog nem olyan egyszerű, mint azt a kívülálló elképzelheti. Ez is egy olyan dolog, amit a kormány szorosan kézben tart, és az egyszerű embereknek nincs mit tenni ellene.

Van olyan weblap, amit használnál, de nem lehet megnyitni?

Van, példul a YouTube.

De létezik egy csomó kínai videomegosztó is, ott a youku vagy a tudou, azok nem jók?

Igen, de a kormány számára kényesnek vagy az ország közbiztonságára veszélyesnek tartott témákat általában kiszórják ezekről az oldalakról. Engem általában nem érdekelnek a kormány ügyei, így nem is szoktam ilyen híreket keresni. Akiket érdekel, azok meg külföldi ismerősön keresztül próbálhatják megoldani a dolgot.

Szerinted van netes rendőrség?

Persze. A rendőrségnek van egy olyan részlege, ami kifejezetten az internettel foglalkozik.

Pontosan mi az ő feladatuk? Csak a cenzúrát felügyelik?

Hogy fenntartsák a kormány imázsát, talán. Ha nincs semmi probléma, akkor általában nem avatkoznak be, de amint valaki olyan írásokat tesz közzé, ami megzavarhatja a köznyugalmat, vagy a kormány számára kényes témát feszeget, akkor azonnal közbelépnek.

Szerinted jól dolgoznak, hasznosak?

Hehe, számunkra teljesen mindegy, hogy mit csinálnak, csak a munkájukat végzik. Az eredményességet tekintve pedig lehet, hogy a vezetőség szemszögéből hatékony, míg a véleményt nyilvánítani akaró szemszögéből meg zavaró. De Kína hatalmas ország, a neten keresztül szerzett információk alapján sok mindent lehet befolyásolni, időben reagálva rájuk megőrizhető a közbiztonság és a stabilitás.

Az emberek képesek elfogadni ezt a fajta ellenőrzést?

Az emberek többségét nem érdekli a netes rendőrség, mert alapvetően nem csinálnak olyasmit, amit az ő érdekeiket sértené. Természetesen akadnak, akik korlátozás miatt nem boldogok, de ez nem egy olyan kérdés, amit az átlagemberek képesek lennének eldönteni. Fel lehet vetni a néptanácsban, és ha ott átmegy a javaslat, akkor foglalkoznak vele érdemben.

Tudsz valamit a kormány pornóellenes vagy játékellenes átnevelőakcióiról?

Vannak ilyenek, persze. A pornográf weblapok a netes rendőrség egyik fő célpontja. A játékszenvedélyben élők számára is van ilyen oktatásféle, javítóképzés, de ezek inkább a 20 év alattiakra vonatkoznak, a felnőttekkel nem igazából foglalkoznak; ha nem okoznak kárt, akkor ülhetnek a netkávézókban egész nap. Ezt a netkávézós kérdést egyébként nem olyan régen a népgyűlés is tárgyalta, de nem emlékszem, hogy mi volt a pontos végeredmény.

[Sheratan – a további vitát és beszámolókat serkentő – értékelése és véleménye:]

A kínai internet alapvetően hatalmas, és rohamosan fejlődik. Amit külföldön látni belőle, az még a jéghegy csúcsának sem felel meg. Amikor innen Magyarországról lesajnáljuk őket, hogy nincs Facebook meg Twitter, akkor általában sikerül teljesen figyelmen kívül hagyni, hogy Kínának mára szinte mindezekből megvan a sajátja is. Elég csak a Tencent óriásvállalatot említeni, ami külföldön szinte ismeretlen, főleg azok számára, akik egyáltalán nem foglalkoznak Kínával. Mégis egy akkora hálózatot üzemeltetnek, ami már régen lehagyta az ICQ-t és társait, és a világ egyik legnagyobb felhasználóbázisával rendelkező portálrendszer. Tulajdonképpen igyekeznek mindent behálózni: a blogrendszertől az instant üzenetküldőn át a netes játékokig minden területen ott vannak, és agresszíven harapnak ki újabb szeleteket a netes tortából. Én is használom a szolgáltatásaikat, sok szempontból nem felelnek meg a nyugati elvárásoknak (főleg külsőben), de arrafelé másra van szükség az emberek megfogásához, és a kínai netezők többségének nagyon bejönnek ezek a portálok. Ilyenformán nem csoda, hogy a nagy tömegeknek nincs akkora szükségük és igényük a banolt és amúgy is idegen nyelven elérhető weblapokra.

Az én internethasználati szokásaim mellett igazából csak a Facebook az, ami hiányzik, de ezt meg lehet oldani VPN-en keresztül, vagy még egy kis proxys trükközéssel is akár, így nagyon nem zavar a cenzúra.

Nem értek mindenben egyet természetesen a cenzúrával, de vannak olyan oldalai is, amik tényleg pozitívak. Ahogy mások is mondták, ez is egy remek fegyver a közbiztonság fenntartására, ha nem élnek vissza vele. Jelenleg optimista vagyok a kérdésben, mert a nagy gonosznak kikiáltott kínai kormány nem mutat közvetlen törekvést arra, hogy ezzel a megfigyelési hálózattal visszaélne. Idővel ez persze még változhat mindkét irányba, meglátjuk, mi lesz később.

Azóta történt

Előzmények