Új hozzászólás Aktív témák

  • TESCO-Zsömle

    félisten

    válasz KAMELOT #66361 üzenetére

    Peltier/TEC az extrémhez sajnos kevés. A gond az, hogy a teljesítmény mérettel skálázik. Egy 200W-os példány kb 8x8cm, extrém OC-ben pedig ennél jóval többet szeretnél elvonni...

    Volt itt anno valaki, aki csinált egy sokszáz wattos víz-peltier-víz hőcserélőt, de iszonyú áramigénye volt a cuccnak és meg se közelítette egy hasonló fogyasztású chiller hűtőerejét.

    Ha meg valaki tényleg zord-ba tolja és nem 24/7 kell üzemelni, akkor a szárazjégnél nincs olcsóbb... Azt meg lenyomni kompresszoros megoldással is százezrek, ha nem tudod magadna kmegoldani. Azon az összeghatáron meg már ott az LN2, ami meg egy iszonyat lépcső.

    Anno a "hőskorban" ezek még mentek, mikor nem voltak ilyen szigorú klímavédelmi törvények a töltőgázokra, okos szakik építettek 2-3-4 fázisú/lépcsős rendszereket, ahol a kompresszoros kör egy másikat hűt, az megint egy másikat, az megint egy másikat, ami hűti a procit. Így oldva meg a töltőgázok korlátozott képességeit, a vége meg kb -150°C.

    De hosszú távon LN2 mindent kiszorított. Chiller is inkább oda jó, ahol 24/7 akarsz/kell nagyon hűteni.

    Én anno agyaltam egyen, de akkor már úgy oldottam volna meg, hogy klíma helyett. A beltéri helyére meg egy vizes kalorifer került volna, amibe kering a glikol. Egy 4-5kW-os chiller-nek sokat nem oszt, ha beugrik mellé egy párszáz wattos PC...

    Sub-Dungeoneer lvl -57

Új hozzászólás Aktív témák