Új hozzászólás Aktív témák

  • didyman

    őstag

    válasz mikk2000 #2555 üzenetére

    Valahogy nagyon elrugaszkodsz a kérdés lényegétől, olyan kifogásokat találva, amik nem hogy gyakorlatban, de elméletben sem okoznak problémát.
    Az elosztó használata első körben praktikus. Miért ne kapcsolnál ki-be mindent, egyszerre?Egy bármilyen elektronika, legyen az egy sima transzformátor, hálózati feszültség alá helyezése mindig kockázatos manőver. De ugyanígy kockázat az állandó hálózati üzem a tüskék és az alkatrészek ekkor nagyobb öregedése, rezgése, melegedése miatt. Az, hogy két fogyasztó egyszerre indítva tönkreteszi egymást a nagy indulóáramokkal összefüggésbe hozható okból, hamuka. Nagy induktivitású berendezések nincsenek a számítógép körül, a demagnetizálóteklercs sem az. Egy jól működő elektronikának pedig az átmeneti, bekapcsoláskor saját belsejében jelentkező alacsonyabb feszültséget el kell viselnie.
    Az indításról annyit, hogy az első lökés a pufferkondik feltöltése. Ez önmagában egy tápegység esetén is elég egy kismegszakító leoldásához, ha nincs korrektül (NTC-vel) megfogva a bemenet, a monitor demagnetizálása már csekély késéssel érkezik, a lézernyomtató pedig ennél is később indítja be a fixírt tesztelni. Őszintén, megintcsak egy felesleges gyakorlati probléma. Suliban egy kapcsolóval 12 gép indítása van egyszerre ütemezve egy 10A-es kismegszakító mögött. Egyszerre, ugyanolyan típusú monitorból 12 nyomja meg a hálózatot. Ha a gépek is be vannak kapcsolva (ezek AT-s masinák), akkor néha már gond lehet. De azért érezhető, hogy egy egy gép-nyomtató-kiskazán esetén ez elég elenyésző dolog..

    A hagyományos biztosítékok reakcióideje és olvadási görbéi közel sem olyanok, mint egy rekatíve, ezekhez képest gyors kismegszakítóé. Erre egy példa, hogy a tápban, monitorban, stb. található wittmann üvegcsövesek sosem oldalnak le egy bekapcsolási lökéstől, holott amperértékük a kismegszakítók fele-harmada!

    Az meg, hogy egy összecsavart kontakuson vagy vezetéken melegedésről, áramterhelhetőségről beszélünk egy ms-os nagyságrendű esemény miatt, a mese világa. Fizikaiul, egy ilyen esemény képtelen annyi energiát hagyni egy vezetéken, hogy az amiatt felmelegedjen, a fajhőjéhez képest elenyésző dologról van szó. Még folyamatosan fel-le kapcsolgatva sem lehet elérni ilyet.
    Bekapcsoláskor, házi körülmények között a szikra legjobb oltása a minél nagyobb sebességgel történő kontaktusváltás (a szikra létrejötte egyébként NEM a nagy áramfelvétel egyedüli eredménye!). A kondenzátor már nem általános, tápokban nem nagyon találni kapcsolót áthidaló kondit.
    Egyébként az összecsavart-szigszalagozott megoldás nem szabványos. Pláne nem falban, vagy biztosítékszekrényben.

    "Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Új hozzászólás Aktív témák