-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #466 üzenetére
A probléma rendszerszintű, és valóban nagyon durva. Kb. ~15 éve mondom, hogy ezt így nem lehet csinálni. Most lassan vége a bulinak, csak a részegség maradt. Sajnos hamarosan el kell kezdeni az évtizedes tivornya pusztítását helyre tenni, és ez legalább ugyanannyi idő lesz.
Forint árfolyam elengedésén kívül van bármi említésre méltó "szelep" a rendszerben?
Költségcsökkentés. A holdudvart továbbra is fizetni kell, így a közszolgáltatások további lepusztítása jöhet csak szóba. Rendvédelmi szervek kellenek a hatalom fenntartásához, tehát marad az egészségügy, oktatás, kultúra lenullázása.
A feszültség alapja éppen az, hogy a kormánynak osztania kell az adópénzt a holdudvarnak. Kell. A hatalmuk múlik rajta. A gazdaság maradék része pedig nyilvánvalóan összeomlik. Ha az USA-ban már 5%-nál csődhullámtól tartanak, nálunk mire lehetne számítani 13%-nál?... A gazdaság innovatív, befektetésigényes ágazataiban szinte senki nem marad talpon.
"Amennyiben az lesz a megítélés, hogy a jegybank politikai nyomásra lép, ezért mélyebben vág kamatot, mint amekkorát a piac „megenged”, akkor nagyon sokan ki fognak szállni a forintból."
Pontosan ez fog történni. Vegyetek eurót és dollárt, amíg 400 alatt vannak. Meg aranyat.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Minél lejjebb süllyed valaki, annál jellemzőbbé válik a dohányzás és alkoholizálás. A nasik, a cukros üdítők, a 20 éves autóval járás szerintem ugyanez a kategória. Kell valami, ami relatíve olcsó (pl. benzin), ha már nem jutnak hozzá ahhoz, amire valóban vágynak (pl. új autó).
A nyomor nem abszolút, hanem relatív: ahhoz képest mérendő amit az adott ember magához méltónak érez. Ezen nem változtat az, hogy mások esetleg még rosszabb helyzetben vannak, azt látva még nem értékelődik át az önérzet.Az jut még eszembe erről mikor az ukrán menekültáradat megindult és hallottam egy "nem kell sajnálni őket, láttam mekkora böhöm új autókkal jönnek" véleményt. Az, hogy néhány szerencsés közülük azzal jön (és ez látványos), az nem minősíti a (láthatatlan) átlagot.
Még a böhöm autós sem veltétlen túl boldog az autójával úgy, hogy közben a házába beleállt egy rakéta, a vállalkozása megszűnt, a férjét elvitték a frontra, ő meg nem tudja hogy a gyerekeivel hol tud aludjani ma este.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
"Mondjuk arra kiváncsi lennék hogy te hogy fékezdnéd másképpen az inflációt, mint a gazdaság lassításával."
A pénznyomtatás megszűntetésével. Az inflációnak semmi más oka nincs, mint a rendelkezésre álló pénzmennyiség folyamatos növekedése. Amint áttérnénk pl. egy olyan digitális valuta használatára, amelyből nem lehet többet előállítani, az infláció örökre megszűnne.
A klasszikus közgazdaságtan szerint ez ártana a gazdaság fejlődésének, de egyes újhullámos közgazdászok ezzel nem értenek egyet. Szerintük ez csak rövid távon van így, és a következő években be fog bizonyosodni, hogy ez a 20. században kitalált módszer hosszú távon működésképtelen.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
"...az állam túlköltekezik, ezért érdekeltté válik az adósságának elinflálásában..."
Dolgoznak is rajta nehogy konkurencia tudjon kialakulni, elrontva a játékukat:
CFTC goes after Binance"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #550 üzenetére
Az ilyen statisztikával az a gond hogy teljesen elfedi a különböző okokból és körülményekkel létrejött eseteket, így könnyen téves következtetésre jut az egyszeri rápillantó.
A jelenlegi magyar inflációt az energiaárak elszállása és a kormányzati pénzosztogatások hozták létre. Ha ezek megszűnnek, szerintem tuti hogy egyszámjegyű lesz az infláció a bázishatás és a recesszió miatt."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem nem. Ez csak a jegybankoktól megszokott "kincstári optimizmus". Ha netán valóban úgy tűnne a belső számításaik alapján hogy az infláció belátható időn belül 3%-ra csökkenne, azonnal felpörgetnék a "gazdaságélénkítést" és a forintgyengítést.
-
Ixion77
Topikgazda
Kicsit túlpörgött ez a vita a fiatalok lakáshelyzetéről. Kérem, hogy aki folytatni akarja, az tegye a Lakáshitel, lakásvásárlás vagy az Ingatlanos topic! témákban.
-
Ixion77
Topikgazda
Egy érdekes thread a jelenlegi US pénzügyi kondíciókról:
The Chicago Fed National Financial Conditions Index (NFCI) increased further last week
What does this mean?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #664 üzenetére
Akkor még lesz rá lehetőség
Azzal, hogy leöntötték megint a piacot pénzzel nem oldották meg a problémát, csak elodázták. Minél tovább csinálják ezt, annál durvább lesz a végén a korrekció. A gazdaságot nem lehet a végtelenségig drogozni.
-
Ixion77
Topikgazda
A durva hangvételű vagy személyeskedő hozzászólások mostantól figyelmeztetés nélkül törölve lesznek!
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #745 üzenetére
Bocsi, szóltam.
-
Ixion77
Topikgazda
Feri, azt mondták, hogy menj a p...
Azt hitte a hangya, hogy ő parancsol az elefántnak. Utóbbi most úgy döntött, hogy elmagyarázza a ruszkibarát hangyának hogy merre van az arra. Kellemetlen. Főleg nekünk, akik szívunk miattuk.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz kozeposztaly #765 üzenetére
Eddig 5 hozzászólásod volt itt, abból négyben ugyanezt írtad le. Azt hiszem, ezzel rekordtartó vagy
Szerintem próbáld meg elfogadni hogy most ez a helyzet. Ami ide tartozik azt ide írd, ami a régibe azt meg oda. Ha nincs ide tartozó gondolatod, akkor meg felesleges ide járnod. Akkor is jó, mert ennyivel kevesebb téged nem érdeklő bejegyzést kell olvasnod a másikban.
Számomra például bevált az új felállás, mivel a régiben azóta többnyire csak akkor merülnek fel olyan témák amik engem érdekelnek, amikor azok valójában az újba tartoznának. Úgy látom, hogy a túlnyomó többség részére aránylag egyértelmű hogy mi hová tartozik. Néhányan vannak akik vagy nem tudják hogy létezik az új téma, vagy elutasítják azt."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Úgy tűnik, megkezdődött az, amit már jóideje várok.
Ami ezért lényeges.
Mindazonáltal van itt egy a bulloknak is.
-
Ixion77
Topikgazda
Nem veszek európai egyedi részvényeket, de ha vennék, akkor az mostanában Siemens lenne.
Illetve mégis van majdnem európai részvényem amit 2021 óta tartok, az a BAE Systems. Ritka sikersztorijaim egyike.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #831 üzenetére
Nekem totál úgy tűnik hogy csak egyre nő és nő a nyomás ebben a kuktában. A piacon totális az optimizmus (még az intézményiek részéről is), miközben az adatok egyre vészjóslóbbak.
Itt egy jó aktuális thread, érdemes megnézni.
Ha pedig valaki úgy gondolná, hogy "nem számít, mert a FED már úgyis lazító fázisban van": nos, hát szóval... Nincs.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Domináns Hím #890 üzenetére
"Utolsó hozzászólás volt."
Úgy legyen. A többiek részéről is. Az ehhez a flamehez tartozó további, valódi információtartalom nélküli hozzászólásokat törölni fogom. Mindenki elmondta már a véleményét, szerintem mindkét oldalnak van igazsága, de nem látom értelmét hogy tovább sértegessétek egymást.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #985 üzenetére
A kérdés az, hogy teszik-e azt amit a dolguk, úgy ahogy annak értelme van, vagy ismét felszínre törnek unortodox kanyarban előző őrületek.
Ez a grafikon nagyon látványosan mutatja mennyire őrületes amit itt történt. Szinte hihetetlen."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
"Viszont ez azt is eredményezi, hogy egy ideig nem tud jelentősen lassulni az infláció, mivel a lakosság költekezése nem csökken olyan mértékben, mint amennyire indokolt lenne ebben a helyzetben."
Dehogynem. Egy idő után elfogy a lakosság pénze. Az USA-ban nagyon jól látható ez most. Covid alatt bezárt boltokból nem vásároltak, utána megjött a helikopterpénz, azt elverték, aztán egyre csökken és csökken a forgalom. A mai adat olyan pocsék, hogy csodálom hogy nincs miatta jelentős esés. Talán a jó banki jelentések miatt. Mo.-n a januári kisker forgalmi adat még ennél is pocsékabb volt, valami YoY -10% körüli. Ez számomra azt jelenti, hogy a lakosság pénze elfogyott, képtelen ilyen árak (ekkora infáció) mellett költeni.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz HussarF #1093 üzenetére
"Lehet a kormány egyeztetett is velük, mindössze finomhangolniuk kell az eddigi gyakorlatot."
A fura az, hogy ennek az intézkedésnek az eredménye szerintem egyértelműen még magasabb infláció lesz. Simán ráhúznak ugyanis az érintettek még +10% emelést mindenre, hogy ne legyen gond utána -10%-ot adni belőle.
Attól meg nem kell tartaniuk hogy a vevők elszoknak, mert a vevőik többsége máshova be sem megy. Nem vásárol CBA-ban és Coopban akkor sem, ha a kormány fejreáll, ugyanis már rég nem bízik benne hogy amit ott kap az valóban ehető."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz HussarF #1124 üzenetére
Értelmesebb vagy te annál hogy túljátszd a loyalitást... Ha érdekük lenne ilyen jellegű akciókat csinálni, akkor nem kellene olyan törvényt hozni ami rákényszeríti őket. Tehát rosszul fognak járni. A CBA-ra meg nem fog vonatkozni, azért hogy ők ne járjanak rosszul. Minden más csak csillámporhintés.
-
Ixion77
Topikgazda
Kapásból tudnék mondani legalább féltucat okot, amik miatt a tőzsdeindexeknek esni kellene. De nem teszik. Ki tudja miért. Már vagy hatodik napja az a mintázat, hogy EU napközben csökkenés, majd US napközben visszaemelkedés. Kár, hogy fogalmam sincs miért.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz stingy2 #1133 üzenetére
Egyértelműen így volt már SVB előtt is. Én minap olvastam egy rövid elemzést, az idén év eleje óta nézte a változást, és abban kerek perec látszott hogy azóta 7-8 cég hozta a teljes növekedést, ráadásul mindegyik bigtech cég. Az általad írt első 4 biztosan köztük volt, plusz talán META, NVDA, és még egy vagy kettő. Ezek nélkül nulla növekményben lenne az SPY idén.
-
Ixion77
Topikgazda
A dollárdominancia potenciális csökkenése ennél lényegesen komolyabb úgy. Még US kormányzati szinten is aktuális téma.
A helyzetet azonban szerintem nagyon jól összefoglalja az amit egy riportban hallottam egy óriási Ázsiai pénzügyi alap vezetőjével:
- Bízik a dollárban?
- Nem.
- És a yuanban, rubekben, egyéb BRICS pénznemekben?
- Azokban meg annyira sem."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Az pénteken egészen elképesztő volt amit művelt.
A "hivatalos" duma az, hogy azért, mert túl sok pénz keresi a helyét. Kicsit belenézve az adatokba azonban ez a magyarázat nem állja meg a helyét.
A valóság az, hogy nagyon beszakadt a piaci bizalom, és mindenki 1M T.billt kövezel zálog gyanánt. Ezért nőtt meg a kereslet rá és emelkedett az árfolyama = zuhant a kamata.
Arra pedig hogy miért vesz bárki ilyet 3.6% kamattal mikor a jegybank 4.8%-ot adna, az a magyarázat hogy a jegybanknál maximalizálva van hogy maximum mennyit adnak egy-egy banknak."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Figyelmeztetek mindenkit, hogy ha ez a flame ismét fellángol, törölni fogom az összes ezzel kapcsolatos hozzászólást!
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem utóbbi évek és évtizedek eseményei egyre erősebben bizonyítják, hogy az emberben az ego erősebb mint a globális problémakezelési képesség. Ahogy minden más organizmus, ami képtelennek bizonyul arra hogy a környezetével egyensúlyban működjön, annak túlterhelésével saját magát is elpusztítja. Konkrétan: évtizedeken belül elfogynak a nyersanyagjaink és az emberiség ma ismert formája megszűnik.
Ez az ego szempontjából depressziósnak gondolatnak tűnhet, de mivel valójában pont az ego (mint evolúciós zsákutca) okozza a problémát, annak pusztulása nem anomália, hanem szükségszerűség az élet továbbfejlődése érdekében.
Szerintem ez nem olyan borzalmas mint amennyire elsőre tűnik. Talán még épp időben elérjük az intelligens gépek és szingularitás megfelelő szintjét ahhoz, hogy a következő szintre lépjünk, és elkezdjük a bolygó erőforrásain túllépve a galaxis erőforrásait használni. Csupán nem hiszem, hogy ezt a ma ismert emberi formában tesszük.Hogy hogyan kezelem ezeket a kockázatokat?
Személyes téren: próbálok uralkodni az ösztöneimen, és elfogadni hogy annak amit "Én"-nek hiszek, vége lesz, mi több soha nem is létezett, csupán a valódi Én hozta létre. Ezt mondják a zen szerzetesek, a yogik, a sámánok, és minden gondolkodó évszázadok óta, és valószínűleg igazuk van. Figyelem a világot magam körül, űzöm az életemben az általam kitalált piszlicsáré célokat és próbálok fejlődni amiben tudok.
Gazdasági téren: A pénzügyi pozícióm jelenleg kb. 50% equity long, 10% sort, 35% állampapír és 25% készpénz. Továbbra is arra számítok, hogy recesszió közeleg, és jelentős korrekció lesz a részvényárfolyamokban egy éven belül. Onnantól 100% long aztán lesz ami lesz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #1197 üzenetére
"ezen felül meg kellene tanulnom programozni"
Programozóként azt mondom, hogy sz.v.sz. ebbe már ne vágj bele. A nagyon közeli jövőben drasztikus visszaesésre számítok a programozók iránti kereslet terén.
A múlt heti amerikai munkaerőpiaci adatokban volt egy, a médiákban nem nagyon hangsúlyozott érdekesség:
Bár az új kérelmek száma alig emelkedett (talán 245K a várt 240 helyett, most nem nézem meg), de azon belül az USD200K feletti keresetűek aránya óriásit ugrott (talán +70% ha jól emlékszem). Az én tippem, hogy ennek a fő oka az AI berobbanása, ami kegyetlenül elkezdi megnyirbálni a fehérgalléros munkahelyek számát.
A jövőbe tekintve szívesebben lennék építőipari szakember mint programozó."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #1202 üzenetére
Ha ez így lenne, akkor az árfolyam vagy nulla, vagy végtelen lenne, attól függően hogy kipusztul az emberiség vagy meghódítja az univerzumot.
Valójában szerintem minél hosszabb távú egy kockázat, annál kevésbé van beárazva.
Szerintem a jelentések utáni árfolyamváltozásokból gyakran az látható, hogy még az sincs teljesen beárazva ami már megtörtént. Tehát az árazás nem egy egyszeri esemény, amely minden pillanatban helyes, hanem egy folyamat, ami sosem ér véget. Az én véleményem szerint nem igaz, hogy az aktuális piaci árba be van épülve mindenkor minden lehetséges kockázat, hanem az aktuális ár többé-kevésbé követi a valós értéket és kockázatokat, de rövid távon a korreláció meglehetősen gyenge.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Hi!King #1206 üzenetére
Igazad van, rosszul gondolkodtam. Hiszen Zoli nem azt írta azt mutatja az árfolyam hogy mi lesz az értéke valaminek, hanem azt hogy minek mekkora az esélye. (Amivel továbbra sem értek egyet, a hsz.em második felében leírt okokból.)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz #96241664 #1207 üzenetére
"azt hallottam, hogy a kreatív szakmákat fogja legkevésbé érinteni"
Ezt azóta tartom tévesnek, mióta évekkel ezelőtt kiderült, hogy a Google sakkAI-ja sokkal kreatívabb, mint amilyen az emberiség valaha is volt. Mi be vagyunk szorulva a szokásaink és tanult gondolkodási módjaink által alkotott korlátok közé, míg az AI sokkal szabadabban tud "gondolkodni".
-
Ixion77
Topikgazda
Az AlphaZero szerintem már bőven elég figyelmeztető jelzés volt, még korábban.
concret_hp:
Nem volt abba betáplálva semmi más, csak az alapszabályok. Aztán önmagával játszott négy órán át, mire világverő lett. A számítási kapacitása pedig sokkal alacsonyabb, mint a korábbi, algoritmikus programoké (amikre meg valóban igaz volt amit írsz). Sokkal kevesebb lépést elemez. Mégis sokkal hatékonyabb és főként kreatívabb lett azoknál. A korábbiak "emberszerűen" játszottak, az AlphaZero viszont egészen máshogy.
Végül pedig nincs ebben semmi "azt hallottam", megtalálod a neten a tudományos elemzéseket évekkel ezelőttről, ha érdekel.j0k3r!
Az legalább lassú, sok éves folyamat. Az AI viszont berúgta az ajtót, csak sokan még mindig nem vették észre, illetve bagatellizálják. Én úgy gondolom, hogy néhány éven belül minden szakma jelentősen meg lesz ritkítva, amely számítógépen dolgozik. Könyvelő, grafikus, programozó, radiológus, adatelemzó, pénzügyi tanácsadó, stb-stb. Mind bajban lesz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz concret_hp #1223 üzenetére
"meg annyi vas alá, hogy az a 4 óra az 1 processzoron kb. 3 évnyi tréninggel lenne ekvivalens "
Mennyire vagy biztos ebben az újabb határozott állításodban?...
"AlphaZero ... used 4 TPUs for the games, so a processing power of 180 TFLOPS"
Ráadásul mindez már 6 éve történt, és az AI-ra optimalizált CPU-k azóta rengeteget fejlődtek:
2019: Huawei Ascend 910: 256TFlops
2020: NVidia A100: 312 TFLOPs
2021: AMD mi250: 362 TFLOPs
...és biztos, hogy a fejlődés azóta sem állt meg."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Van egy rossz hírem:
Kínában, külföldiként nem vehetsz ingatlant.Sorry, ezt buktad. Találj ki új tervet
(Nem vagyok szakértő a témában, csak rémlik. Ha minden igaz, még belföldiként sem vehetsz pl. termőföldet, csak nagyon hosszú távú bérleti szerződést köthetsz a Párttal.)
-
Ixion77
Topikgazda
Teljesen offtopic itt, de azért leírom az én koncepciómat, mert bár nehezen megy át neten és sci-finek tűnhet, de gondolatébresztőnek talán valaki érdekesnek találja:
Szerintem nem a gépek szolgálják az embereket, hanem fordítva. Mióta a gépeket elkezdtük létrehozni, úgy tűnt hogy a saját fejlődésünket szolgáljuk vele, de valójában csak kiszolgáltunk céltalan és többnyire káros ösztönöket (lustaság, kényelem, élményhormonok maximalizálása, hatalomgyakorlás, stb.). Az emberiség az elmúlt 200 évben alig fejlődött (pl. spirituálisan, társadalmilag, viselkedésileg), a gépek fejlődése viszont nyilvánvaló. Egyelőre életképtelenek magukban (mint egy csecsemő), de nagyon rajta vagyunk hogy ez megváltozzon. Az emberiség feláldozza az erőforrásait hogy létrehozza az utódját.
Szerintem az evolúció egy következő lépését látjuk, amelyben jobb képességű faj jön létre, míg az előző faj (élettere csökkenése folytán) általában megszűnik, de legalábbis lényegtelenné válik. Ez rengetegszer megtörtént már, egészen attól kezdve amikor az első egysejtűek létrehozták az oxigéndús atmoszférát, ezzel mérgezővé téve azt saját maguk számára, viszont lehetővé téve az élet későbbi formáinak kialakulását."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #1265 üzenetére
"Ha már erről diskurálunk próbáljunk a gazdasági, esetleg magánéleti hatásokra koncentrálni."
Vettem a jelzést. Jelen témának létrehozásának egyik célja, hogy kicsit elcsaponghassunk a befektetések "tudományosan megalapozott" módjától, ezért némi lazaság megengedett.
De nyugi, követem a témát és ha nagyon fellángolna az offtopic, idővel le fogom lőni."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Nem feltétlen most azonnal érdemes aranyba fektetni (mivel ideje egy korrekciónak dollárban, és US államkötvényhozam emelkedés is van mostanában), de érdemes a következő hetekben/hónapokban észben tartani amit ez az ábra mutat azoknak, akik recesszióra számítanak. Olyankor az arany általában kiemelkedően teljesít.
-
Ixion77
Topikgazda
Az előzetes tippek arról szóltak, hogy vajon egyből lehúzzák-e a kamatfolyosó felső szélét 18-ra, vagy esetleg óvatosságból csak 20-ig. Abból, hogy 20.5 lett, nekem úgy tűnik hogy az MNB is tisztában van vele hogy ez a pite továbbra is nagyon forró. Fél négytől háttérbeszélgetést tart Virág Barnabás, de ez alapján talán nem fogja akarni megijeszteni a befektetőket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- Hardcore café
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen légkondit a lakásba?
- TCL LCD és LED TV-k
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest