- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- VPN topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Crypto Trade
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- GoodSpeed: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Memory Context Restory (MCR)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bjørgersson
félisten
válasz Tatejka84 #699 üzenetére
Nem erről van szó, pusztán csak nem vagyok otthon a témában és érdekelne, hogy miért a teafűnélküli aromátlan teákból lehet sokat inni. Mintha pl. víz helyett innám, mert én a gyümölcsteákat iszom víz helyett. Lesz tőlük hosszabb távon valami bajom vagy miért?
(#700) giigz: Köszönöm, sokat segítettél.
[ Szerkesztve ]
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...
-
Tatejka84
tag
válasz Bjørgersson #701 üzenetére
Ezek a gyógynövények találhatóak meg benne.
De mivel kis mennyiségben így hatásuk is jóval kisebb.
Ha állandóan csak gyümölcsteát iszol akkor fenn áll a veszélye, hogy bizonyos nyomelemekből sokkal több lesz benned a kelleténél. tehát szükségszerű cserélgetni őket. Tehát van ami csak csipkebogyót van ami csak hibiszkuszt és van ami csak rooibost tartalmaz.
"Csipkebogyó
A csipkebogyó átlagosan 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium) tartalmaz.
A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére. A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.Hibiszkusz
Latin neve Hibiscus rosa-sinensis. Gyógyteákhoz a növény virágszirmait használják. Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák. Önmagában kellemesen savanykás ízű, szomjoltó tea, ami nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre."
-
Bjørgersson
félisten
-
giigz
veterán
válasz Bjørgersson #703 üzenetére
Attól nem kell félned, hogy túl sok vitamint vagy ilyesmit szedsz be a tea miatt
-
domerator
veterán
Na tegnap vettem a Rákóczi csarnok oldalában levő kínai boltban egy oolong és egy lapsang souchong teát.
Az oolong kicsit harmatosan gyenge főzetet ad bár finom, de szerintem nehezen viseli az édesítést, mert olyan gyenge a saját íze. A lapsang viszont odabax... olyan füstös, mint egy kialudófélben levő tábortűz... mellbevágó, de nagyon finom. (kollégáim nem is merték megkóstolni)
Viszont egyik sem az a régi tea, amiről fentebb írtam. A próbálgatás folytatódik....
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
rii
nagyúr
válasz Tatejka84 #694 üzenetére
most sikerült beszélnem e témban havercsajjalűkiderült ... ősem rajong a gxümölcsteákért
(azt már meg sem említem h én sem, mert én szeretem a vizet is, ha csak úgy inni kell valamit)szóval gyömökcstea kilőve
gyógyteák kilőve
fekete tea kilőve - mer gondolom sok bene a koff., meg vízhajtó hatásúmi maradt?
a zöld tea?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
giigz
veterán
Sziasztok!
Lenne egy technikai kérdésem
Már régóta tapasztalom ezt, és az lenne a kérdésem, hogy ez nálatok is előfordul-e, ennek mi az oka, vagy egyáltalán mi ez, és mit csináljak vele?
Ha nem rakok a teába se cukrot se citromot, akkor ilyen sötét színű foltok lesznek a teában, és ha kiürítem a csészét, akkor a csésze falát is ellepik ezek a sötét színű foltok. Ha pedig rakok bele cukrot és citromot, akkor nincsenek ilyen foltok, teljesen tiszta a tea leve.
Tehát valaki tud erről mondani nekem valamit?
Le is fotóztam: [link]
Előre is köszönöm a választ!
-
baluka26
veterán
Jó kis topik.
Gondoltam jöttem pár tapasztalattal. Főleg egészségügyi gondok miatt kezdtem el teázni, végül a Yogi teáknál kötöttem ki. A legfinomabb zöld tea Green Harmony, de reggel Green Energy-t iszom, mert nagyon hosszan felpörget. A legjobb mégis az esti teájuk, eszméletlenül finom, és tényleg nyugodtabban alszom. Drága a Yogi, de nagyon finomak és hatásosak
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
N0zer0
senior tag
Nemrég vettem a Tesco-ban Darjeeling fekete teát. Nem Tesco gazdaságosat, hanem prémium terméket, egész elfogadható árban volt. Róla lenne szó:
http://images.mysupermarket.co.uk/Products_1000/35/006735.jpgFilteres. A baj csak az, hogy akárhogy készítem el, nem stimmel. Először a dobozára írt instrukciókat követtem: kb. 100 fokos (lágyra agyonforralt) vízzel öntöttem le, és 4-5 percig hagytam ázni. Nagyon savas volt. Aztán próbáltam 90 fokos lágy vízzel, 3 percig, de még mindig savas volt. Most kb. 80-85 fokos, fele mennyiségű vízzel öntöttem le, 2 percig áztattam (szakértő weboldalak 2-3 percet írnak és 90 fokot),nem fedtem le. Így már jobb lett, de még mindig, mintha lenne egyfajta édeskés, savaskás földíze. Előtte sosem ittam még darjeelinget. Ennek ilyennek kell lennie vagy valamit nem csinálok jól?
-
mszl
aktív tag
Szia!
Én a Darjeelinget kb 85 fokos vízzel és az első áztatási időm kb. 45mp-60mp ig terjed másodszorra 1,5 perc . Ez az indiából rendelt friss tavaszi First Flush szedésűre vonatkozik. A későbbi szüretek teljesen más karakterek, de azok is nagyon jók
(minden teát ki kell tapasztalnod, de a Darjelling megéri a türelmet!! 2dl -es kis kannában 2 nagy csipet teafűvel kb 6-8gr szoktam készíteni)Mivel a fekete teákhoz sorolják, így a 100 fok körüli vizet ajánlják, de szerintem hűvösebbel jobb.
Mivel a filteres finomra őrölt, sokkal jobban kiázik mint a szálas teafű, így szerintem sok a 4 perc
A FF Darjeeling szép friss üde zöld levelek, pár vöröses barna, sárgás levéllel keveredve, de a zöld dominál. Ha barnábbnak tünik akkor azok a második v. harmadik szedésből származhatnak.
Szerintem próbáld ki kb 1 perces áztatással 1 filter, 2 dl-es pohárban
Innen rendeltem korrektül küldték.
Tényleg ilyen gyönyörű színük vanVagy próbálj meg Debrecenből a teautja.hu-ról rendelni.
Amúgy ha meleg vízzel és túl áztattad, akkor annak irgalmatlan keserű íze kellene, hogy legyen!
legalábbis amikor rosszul készítettem első pár próbálkozásomra.
Illata az fenomenális friss gyümölcsös, virág illat már akkor is amikor csak kibontom a dobozt.A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
giigz
veterán
-
mszl
aktív tag
Szia!
Oldal alján:
Garibaldi teáját rekonstruálta és újra teába álmodta a La Casa Del té igazgatója Salvatore Pellegrino és a Carpe Diem. Összetétele: darjeelingi és quimen tea(kínai fekete lágy ízzel nem keserű a hosszú aztatás után sem saját tapasztalat) , Interdonato citrom héja, cédrus héj, citrom darabok, citromfű. Hozzáadott aromát, vagy színezéket nem tartalmaz.De a kóstolás után megtudod
Várjuk a tapasztalatot!!!!!A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
N0zer0
senior tag
Kösz szépen! Ez az 1 perc alatti áztatás, és 85 fokos víz bejött. Így már nem savas, nincs földíze. Így kicsit ízvilágban és élénkítő hatásban a fehér teára hasonlít, akárcsak az, sokkal jobban megpörget a Darjeeling tea is, mint a sima fekete. Nem rossz cucc, bár nem a teák királya ez a kiszerelés, de a jutányos árát simán megérte.
-
giigz
veterán
Nálam most Sir Morton Earl Grey cukorral, citrommal De már csak 1 filter van, szóval valami jót kellene kitalálni...
-
domerator
veterán
Ha jól emlékszem akciósan négyszázvalamennyi volt az egyik fajta (mi gyógynövényest vettünk), 20 filter.
Az ízéről csak úgy tudok írni, hogy van egy alap tea (ez lehet fekete, gyümölcs, gyógynövény, mittoménmégmi) és egy jópár cucc fűszerként: ánizs, borsmenta, gyömbér, kardamom, feketebors... más chai teákban tán még több fűszer van. Elrobbantóan finom, nem igazán lehet abbahagyni.
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
giigz
veterán
válasz domerator #726 üzenetére
Amikor azt írtad, hogy nem olcsó, azt hittem, hogy lesz vagy 2.000 Ft De az a 400 valamennyi (főleg ha jó is) nem sok érte, annyiért van minden "alsókategóriás" tea
Esetleg valami pontos típust tudnál adni? Vagy ha chai teát keresek, meg fogom találni? A kétféle filteres közül melyiket?
Ki fogom próbálni, köszi!
-
domerator
veterán
Akciósan 400 valamennyi, amúgy szerintem 600 körül vannak ezek a filteresek. Az egyik ahogy írtam gyógynövénytea alapú, a másik nem tudom, talán gyümölcstea alapú (nem jegyeztem meg). Viszont van fekete tea alapú chai, az szálas, nem filteres, DE... 100 g 900valahányért... na az tényleg nem drága, 50g szokott ennyibe fájni teásboltokban.
Egyébként akciós még a Müllerben gyümölcstea sokféle ízben (darabos, nem filteres és 200g !!) 600valamennyi Ft. Vettem egy rózsásat, hát kifejezetten finom íze van (még ha valamennyi aroma van is benne). Jó nagy zacskó, elég lesz pár teához, de lehet a héten még bespájzolok vagy kettőt.(#729) giigz
Régebben én is citrommal ittam a teát, de pont talán az Earl Grey az, ami nem igazán tűri a citromot a bergamot miatt, de ha ízlik, akkor idd így... viszont a chai-t nagyon ajánlom csak cukorral kipróbálni!!!
[ Szerkesztve ]
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Most egy kis menta teát iszogatok, a vacsora után a pocakom megnyugtatására.
Én Chai teának ezt szoktam venni.
Mellé kell még valami jó kis assami tea és egy csupor jó kis zsíros tej amit még feljavízhattok kis igazi tejszínnel és egy kis sötét barna nád cukorral ízlés szerint megbolondítom.A tejben jó 10-15 percig főzöm a teafüvet és chai keveréket, utána egy kicsit felhabosítom, várok egy picit, hogy hűljön és fogyaszható. Ha jó tejjel és tejszínnel készíted megfelel egy kis uzsonnának, reggelinek is magában.
Jó éjszakát mindenkinek!!
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
ngabor2
nagyúr
pedig cukor és citrom nélkül egy egészen más ízvilág is előjön. először csak üres ízt érzel, mert keresed a 2 erős alapízt, ami a lényeget elnyomta. utána viszont ha megérzed a valódi teaízt, akkor már a cukros-citromos tényleg csak egy elnyomott limonádénak fog tűnni. 1-2 hét alatt át lehet szokni, és sokkal egészségesebb, mint cukorral tömni magad ebben a jó melegben
ha a fűszeres teát szereted, akkor érdemes elmenni a Batthyány utcára a Carpe Diembe. ott a feketék közül 4 teát tudok javasolni:
- szusszanás, ez tényleg olyan, mint a neve mutatja
- lapsang souchong (füstölt)
- üzbég (7-féle fűszerrel, nagyon ott van)
- és télre, megfázásra a borsos teát. elsőre brutális, de hozzá lehet szokni, utána meg megszeretniezt mindet csak ízesítés nélkül érdemes inni.
-
N0zer0
senior tag
válasz domerator #730 üzenetére
Mindenben egyetértek, csak egy dologban nem: az Earl Grey pont a legjobban illik a citromhoz, mivel a bergamott is citrusféle. Egyébként meg nagyon igaz, hogy cukrozni, de főleg citromozni a teát kész merénylet. Én akkor szoktam bele citromot tenni, hogy ha úton vagyok, ócska teát adnak, és nincs hozzá tej, akkor az ízét elnyomandó citromozom. Viszont jó teát bűn és pazarlás elrontani vele.
-
mszl
aktív tag
Szia!
Erre az Üzbégre és borsosra kíváncsi lennék, meg is nézem ha időm engedi!!
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
mszl
aktív tag
válasz domerator #737 üzenetére
Szia!
Itt egy asszonyság készíti saját receptel, de én is hasonlóképpen készítem csak előre kevert fűszerekből, csak az assami tea fajtát választom magam. (+tejszín, nádcukor, és ha kedvem van egy kis chili papria őrlemény v. frissen tört bors )
Most épp egy ginsenges oolong-ot készülök inni megspékelve még pár szelet ginseng gyökér szelettel.
[ Szerkesztve ]
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
domerator
veterán
No én elhiszem, hogy a bergamot (nem is tudom hogy két t-vel kell-e írni) citrusféle-olaj, de annyira önálló íze van számomra, hogy semmi nem fér mellé, csak a cukor.
Apropó cukor... az utóbbi időben rákaptam a szőlőcukor fogyasztásra répacukor helyett... a saját tapasztalatom az vele, hogy sokkal jobb a tea ízesítésére, mint a répacukor, mert igaz hogy kb. másfélszer annyi kell belőle ugyanahhoz az édességfokozathoz, de nincs önálló íze, mint a répacukornak. Valahogy a tea (és a kávé) ízét érintetlenül hagyja. Én ajánlom azoknak, akik mindenképpen cukrozzák a teát (mint pl. én)
-------------------
(#738) mszl
Nem semmi lesz
A chai-ra már vagy 2-3 féle receptet is találtam, igaz arányokat seholse írnak (vagy nem kerestem eléggé). A Demmers féle chai az valami fenomenális, irdatlanul jól vannak eltalálva az ízek. Egyszer én is fogok keverni saját chai-t
[ Szerkesztve ]
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
mszl
aktív tag
válasz domerator #739 üzenetére
Igen a demmers az is tuti karácsonyra kaptam ajándékba, nekem is ízlett.
Az india chai pedig olyan mint itthon a lecsó minden családnak és személynek megvan a saját receptje, amit találsz azokat használd útmutatónak és tapsztald ki a saját ízlésedet.[ Szerkesztve ]
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
domerator
veterán
A héten úgy esett, hogy két helyről is beszereztem vagy 30 liter artézi vizet... hát mit ne mondjak, új ízeket kaptak a teák itthon...
Erősen el kellene gondolkodni valami vízszűrőn, bár a tuti az, ha valamilyen forrásból lehetne mindig csapolni.
Budapesten vagy a környékén hol vannak tiszta forrásvizek, ahonnan szabad vizet vinni?
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
Tatejka84
tag
válasz domerator #741 üzenetére
Itt a XII.-ben van forrás kút, de csak kút mert víz az nem folyik belőle. A János-hegyen szintén nincs sztem mert már találkoztam volna vele. Itt egy [link] ahol leírják Budapest vagy annak közelében hol találsz forrás vizet.
Ha ennyire más tényleg akkor a legközelebbi börzsönyi kerékpártúrán majd én kipróbálom. Ott viszont rengetek forrás van.
-
N0zer0
senior tag
Valóban, a teához nagy fontos a jó víz. Olvastam, hogy az angol királyi család még a vizet is elcsomagolja palackosan, ha elutazik valahová. Nálunk, itt a Dél-Alföldön is elég szar a víz, ezen annyit tudok segíteni, hogy szétforralom, jó hosszú ideig, persze egy szinten túl nem segít. Esetleg ha van itthon ásványvíz, akkor abból csinálom, azt forralom.
-
domerator
veterán
válasz Tatejka84 #742 üzenetére
Nagyon más, hidd el, érdemes kipróbálni.
N0zer0:
Még az ásványvízzel is sokkal másabb, mint valami rossz csapvízzel.
Az igazi a bükki forrásvíz... nekem eddig az volt a top. (csak messze van)
[ Szerkesztve ]
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
Deck
titán
Sziasztok! Most találtam a topicra Gondolkodom rajta, hogy áttérjek a szálas rooibos teára mivel gazdaságosabb lenne mint a filteres és úgy olvastam a szálasak jobbak is. A kérdésem, hogy mivel szűrjem majd? Ill. tudnátok minőségi natúr rooibos szálas tea márkákat ajánlani?
[ Szerkesztve ]
PS5
-
ngabor2
nagyúr
van teagömb, ami dróthálóból van, azon nem megy át a szála. illetve van szövet áztató, azon a por se megy át, viszont a rooibos nagyon erősen megfogja. én mindkettőt használtam.
szálas teákat én teaházból vásároltam (debrecen, carpe diem), ha van a közeledben, érdemes körülnézni. ha nincs, akkor webshop.
-
N0zer0
senior tag
Teagömbtől, teatojástól óvva intek mindenkit, ahogy a fémkannától is. Nem ildomos teába fémet áztatni. Sokkal jobb akkor csak úgy natúron beletenni a szálas teát a kannába, aztán ha kész van, akkor teaszűrővel kiszűrni belőle a teafüvet.
-
teppik_amon
tag
Kicsit up-oljuk a témát. Úgyis itt a szezon, megjött az első torokfájásom, elő a teáskészletet. Közben rákerestem a fórumok között a teára és megleltem ezt Gyorsan végig is olvastam. Mindig jön valami újonc aki felhozza a témát, aztán elül a lelkesedés
Így első blikkre én nem is teázom, lehet hogy kéne valami kategória megjelölést kreálni a hozzám hasonló "koca teásokra". Filteres fekete tea, sok citrom, sok méz. Limonádés?
De kedvet kaptam az "igazi" teázáshoz, úgyhogy el fogok látogatni egy teaházba és kipróbálok ezt-azt. A rooibos például érdekesen hangzik.
Amik nagyon bejönnek: régebben Lipton yellow label, újabban a Twinings Earl grey meg a Lady grey. (talán az agyon citromozás miatt, ezek mellé elment)
Kezdődjék hát a teás szezon! (nálam ez szigorúan őszi-téli dolog, nyáron elképzelhetetlen)
-
greenity
aktív tag
válasz teppik_amon #749 üzenetére
Szia!
nyáron én sem iszom annyi teát, mióta visszajöttem dolgozni, azóta viszont nagy mennyiségben.
Nagy kedvencem a fekete tejes tea, a gyümölcsteák, a roibos. Praktikus szempontokból a ginsenges teák.Ha megszereted újfent a teát akkor ajánlom figyelmedbe a szálas verziót.
"Egy mosolynál jobb a több"
Új hozzászólás Aktív témák
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gitáros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OnePlus Nord 2 5G - észak-északkelet
- Politika
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen