Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz PROTRON #19571 üzenetére

    Előre bocsátom, hogy nincs elektronikai gyakorlatom, csupán az elméleti tanulmányaimra építek, így a tévedés jogát fenntartom. :R

    A videó alapvetően az aktív PFC-s tápegységeket említi (nem a felső kategóriásokat általában), ahogy itt a topicban is ez az állandó dilemma alapja: hogy vajon ilyen mellé érdemes-e szimulált/közelített szinuszos UPS-t vásárolni vagy sem. Nem is az a kérdés, hogy csupán arra a pár percre, amíg egy áramszünet esetén lekapcsolom a gépet, ráereszthetem-e azt az undorítóan szögletes jelalakot a drága PC-m tápjára, vagy hogy a táp meghal-e tőle. Valószínűleg nem hal meg tőle. A kérdés inkább az, hogy az aktív PFC-s táppal szerelt PC-m üzemben marad-e áramszünetkor egy ilyen UPS-szel vagy sem?

    Ehhez érdemes tudni, hogyan működik az aktív PFC. Íme egy elég jó és tömör leírás, ami egyébként a passzív PFC-t is bemutatja, csak hogy tudjuk, mi a kettő között a különbség, és mi az, ami miatt felharmonikusoktól hemzsegő táplálás esetén az aktív PFC nagyobb eséllyel jön zavarba. Röviden (ha jól értem), mivel az aktív PFC vezérlése egy a hálózatinál jóval nagyobb frekvencián üzemelő PWM áramkör segítségével történik, annak működésébe rettentően be tudnak zavarni a vele azonos nagyságrendű frekvencián érkező felharmonikusok. És mivel már egy szabályos négyszögjelnek is nagyon "csúnya" összetevők révén lehet meredek fel- és lefutó éle, a videó oszcilloszkópján is látható, a felfutó éleket csúcsosító impulzusok ezt még elviselhetetlenebbé tehetik.

    Az tehát, ha egy aktív PFC-s táp lekapcsol, amikor egy szimulált/közelített szinuszos jelalakot produkáló UPS kezdi el táplálni, nem feltétlenül jelent garanciális problémát. Egyszerűen azt, hogy az adott PSU gyártó, adott modelljének aktív PFC áramköre képtelen megbirkózni amannak a UPS gyártónak az amolyan szünetmentes modelljének a kimenő jelalakjával.

    Nyilván segítene, ha a UPS gyártók kötelezve lennének arra, hogy mellékeljék a termékeik kimeneti jelalakjának részletes tulajdonságait, azonban ehhez ismerni kéne azt is, hogy pl. adott PSU gyártók milyen órajelen üzemeltetik egyes modelljeik aktív PFC-jének vezérlő áramkörét... és még ez sem lenne feltétlenül elegendő ahhoz, hogy az egység sugarú júzer garantáltan meg tudjon bizonyosodni egy adott párosítás esetleges (in)kompatibilitásáról.

    A lényeg tehát az, hogy szerintem (!) a téma rohadtul el van hanyagolva a gyártók részéről, és ezt a bizonytalanságot végfelhasználóként nem lehet egyszerűen a "helyén kezelni". Akárki vesz szimulált szinuszos UPS-t az aktív PFC-s tápjához, az lutrizik. Nem feltétlenül kockáztatja a tápja épségét, de azt, hogy áramszünet esetén esetleg elszáll a munkája, igen.

    És még mielőtt valaki rákérdezne: igen, én is lutrizom. Jelenleg csak kvázi szinuszos UPS-ekkel táplálom a PC-imet. :)

Új hozzászólás Aktív témák