Új hozzászólás Aktív témák

  • Matyman121

    csendes tag

    Sziasztok!

    Úgy érzem elég sok fórumon kerestem a problémámra megoldást, de sajnos ezek szerint nem volt elég, mert továbbra se tudom biztosra, mi a jelenség oka, ezért fordulok hozzátok.

    2019 januárjában vettem egy FSP Nano 800VA-s szünetmentes tápot.
    https://www.fsp-europe.com/nano-series-600800/
    Előzetesen megmértem a számítógép fogyasztását Battlefield V-özés közben, gondolván ez eléggé kimaxolja a fogyasztást. Monitorral, hangszóróval együtt nem érte el a 400W fogyasztást a gép, de én 450W-al számoltam biztos ami biztos.

    Ebben a PC World-ös cikkben az olvasható, hogy "Ha megvan a névleges teljesítményigényünk Wattban, akkor osszuk el 0,65-el, mert így kapjuk meg az effektív teljesítményt. 210 Wattos összfogyasztáshoz tehát körülbelül 350 VA-es készüléket érdemes választani."
    https://pcworld.hu/hardver/hogyan-valasszunk-szunetmentes-tapegyseget-134735.html

    Nekem így jött ki effektív 450W fogyasztással számolva ~692VA. Eszerint a 800VA-s szünetmentes táp elég kell hogy legyen arra, hogy az esetleges áramszünet esetén legyen időm kikapcsolni a gépet, még akkor is ha játék közben éri a gépet az áramszünet.

    Megkaptam a tápot, teszteltem is egyszerű youtube-ozás, facebook-ozás, valamint Battlefield-ezés közben is, és sikeresen kiállta a tesztet. Mindenki happy.

    Eltelt fél év, mikor először találkoztam azzal a jelenséggel, hogy játék közben ha áramszünet van, nem tudja megfogni a gépet, hanem lekapcsolja, és újraindul a gép, a szünetmentes meg jelzi ritmikus sípolással hogy nincs áram. Viszont ha youtube-ozok, facebook-ozok, semmi gond, megfogja a gépet. A gép komponensei nem változtak, január óta hozzá se nyúltam a confighoz, meg a szünetmenteshez se, amíg nem jött ez a jelenség. Azóta próbálok rájönni, hogy mi lehet a probléma. Visszaküldtem garanciával, nem találtak hibát. Ezután megpróbálkoztam egy akksi cserével, 9Ah-os akksi volt benne eddig is, meg ugyanekkorát vettem bele csak a CSB márkában. A hiba továbbra is fenn áll.

    Olvastam különböző fórumokon a táp tartási idejéről, meg a szünetmentes táp átkapcsolási idejéről, papíron nem kellene hogy probléma legyen hiszen a tápnak 14 ms a tartási ideje, a szünetmentes átkapcsolási ideje pedig 2-6 ms.

    A tápom hivatalos oldala: https://www.coolermaster.com/catalog/power-supplies/mwe-series/mwe-gold-750-full-modular/#Specifications

    El tudom képzelni, hogy nagyobb teljesítmény felvétellel az átkapcsolási idő megváltozik a szünetmentesben, ezért nem tudja megfogni a gépet, de erről sehol nem olvastam hogy létező jelenség lenne.

    Végső soron arra keresném a választ, hogy mi változhatott meg fél év alatt a szünetmentesben, ami azt eredményezte, hogy újonan minden helyzetben helyt állt, manapság viszont nem, és az akksi cserével sem változott semmi.

    Köszönöm előre is a segítséget! :)

Új hozzászólás Aktív témák