Új hozzászólás Aktív témák

  • MaUser

    addikt

    Tegnap végre megjött a [drágaszág] a helyi óráshoz.

    Miért pont ez? Kint tartózkodás okán szerettem volna egy komolyabb emléket és hát a németekre mi más is emlékeztetne jobban, mint egy pontosan járó karóra.:) Az persze egyértelmű, hogy ténylegesen teljesen No-ban készülő óra számomra megfizethetetlen (gyak. Glashütte Orignal), de még a nevesebb, itt összeszerelő német gyártók (Sinn, Tütima, Mesitersinger, stb.) árai is messze meghaladják egy egyszeri mérnök lehetőségeit. Persze van rengeteg kínai werk-kel forgalmazott "eredeti német" óra, de ilyesmit azért nem szerettem volna.
    Végül kilyukadtam a repülős órákat összeszerelő, kis manufaktúráknál (Steinhart, Archimede, Stowa, Pointtec, Laco, stb.) Ezek garantáltan eredeti werk-ekket tartalmaznak, van aki Svájcban is szereltet (Steinhart), van akik megveszik a werk-et és átalakítják az igényeik szerint immár No-ban (Archimede), sőt van akinek még chronometer minősítésű órái is vannak (Pointtec).
    A nagy nyugati eltunyulás miatt( ;] ) azonban már csak automata chronograph-okat lehet szinte kapni (ETA 7750-es vagy 7753-as "filléres" werk-kel), ezek ára pedig szintén elég húzós még ezen a szinten is. Meg a napi reggeli óratekergetésnek azért megvan a maga bája.:)
    Így keveredtem el a fenti Junkers órához Poljot 3133-as werk-kel, amit viszont sehol nem tudtam megnézni élőben. Az egyik helyi órásnál azonban ennek a quartz változatából volt raktáron, azt felpróbálva pedig már el is dőlt a kérdés.
    Az, hogy mennyire jogos a Made in Germany felirat az óra alján, az jó kérdés. Amit hosszas kutakodás után megtudtam még a vásárlás előtt, hogy ez a werk a Maktime-tól (Poljot szétesése után az egyik darab) érkezik, a keletnémet Ruhla romjain egyre jobban éledező órás cégnél ezt feljavítják (a szerkezet egyébként tényleg gyönyörű és mindent tud, amit belőle ki lehet hozni: ütéscsillapított felfüggesztés, 3133-as werkhez képest "könnyeden" járó gombok, "gyors" dátumállítás, kékre edzett csavarok, stb.), majd az egyetlen ehte német alkatrészbe a tokba rakják.

    Maga az óra egyébként nagyon szép (számomra legalább is), a mérete mondjuk elég brutális a 42mm-es átmérő ellenére. Ahogy az angolok mondják "van jelenléte".:) A mutatók pontosan nulláznak, a superluminova világít ahogyan kell, a zafírüveget egy nap alatt még nem sikerült összekarcolnom:), a hátlapon keresztül pedig a mechanikát egy napig is el lehetne nézni, annyira szép és érdekes (ok, hülye mérnök vagyok). A tok németesen tizedmilliméterig pontos és a csiszolás miatt nem kell rá annyira vigyázni. Sajnos az üveg nem kapott tükröződésmentes bevonatot, de mivel nem domború, ezért cserébe tényleg +-178° a betekintési szöge.:)
    Az óra a vásárlással egy időben kapott egy pillangó csatot az egyszerű kezelhetőség jegyében és a Laco "lélegző" repülős szíja is már érkezőben van.

    Bár "limited edition", de ez csak a sorozat két automata darabjára vonatkozik (500db és 1500db), így az enyém csak sorszámot kapott, a 301-est. Ha esetleg valaki kíváncsi rá, akkor hétvégén majd rakok fel képeket, most pedig megyek aludni, mert holnap reggel fel kell húzni az órám.:)

    ''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

Új hozzászólás Aktív témák