Új hozzászólás Aktív témák

  • krono.

    tag

    válasz Tsebacsi #266378 üzenetére

    Nekem ez amolyan tanulóprojekt volt az ilyen precízebb forrasztásokhoz, a teljesen csináld magad módon készülttel is ez lett volna a terv, csak nagyon hamar nagyon sokat akartam csinálni, és a szükséges tudásom elektronika téren kevéske volt, ezért félre lett rakva.

    Amit a képen látsz, az innen lett vásárolva, a csöveket leszámítva. Egy elég jól tervezett vezérlő, kb mindent tud amire szükség lehet (éjjelre kikapcsol, átforgatja a számokat az elhalványulás ellen, 12-24 órás üzemmód)
    Ezekhez nixie csövet külön kell vásárolni, a linkelt darabhoz tartozó cső egyébként pont egy drágább típus, én innen vettem, de ebayen is lehet találni, talán olcsóbban is van. (mikor az első szettet vettem, nem volt)

    Ennél egy fokkal olcsóbban meg lehet úszni, ha az ember mondjuk másik cső típusra lő, én eredetileg IN-16 csövet vettem, az kisebb mint ezek az IN-14esek, viszont maga a szám benne majdnem ugyanakkora. Viszont sajnos azoknak a lábkiosztása más, így vagy egy elég nagy magicet kell elkövetni a 12 láb össze vissza beforrasztásához, vagy olyan PCB-t venni, ami ahhoz van tervezve. Van is ilyen ugyan annál az eladónál, itt található, de ezekhez sajnos a fa dobozt és a sárgaréz cicomákat magának kell csinálnia az embernek.
    Érdemes lehet még itt szétnézni, náluk is kaphatóak hasonló kitek (akár csövekkel együtt).
    Egyébként szerintem az IN-12 csövek is jópofák, szépen be lehet építeni őket valami dobozba.

    Én a sajátomon még a fa dobozt tervezem kicsit megcsiszolgatni, mert elég élesek az élei (a szememnek), talán lekerített élekkel jobban menne a karakteréhez.

    Egyébként működés közben is kifejezetten izgalmas, ugyanis (a működést eléggé leegyszerűsítve) a csőben minden egyes szám egy izzószál, amik térben egymás mögött helyezkednek el, így például az 1-ees szám hátrébb van, mint a 9-es például. Jól néz ki "mozgásban", ahogy mászkálnak a számok. Amit még érdemes tudni szerintem, hogy azért, hogy a képeken nagyobbnak tűnik, mint valójában, ezen az IN-14 csövön a számok mérete kb 2.7cm.
    Ha szükséges még valami infó privátban szívesen segítek. :)

    #266379 Szirtimorc - na igen, a VFD is menő, de az nekem ilyen különálló csövekben mindig is furának hatott.

    #266382 driv4r - igen, elég nagy feszültség kell a csövek hajtásához, az én IN-16-osaimnál a 150-nél kezdtek éledezni, utána kevesebből is elvan (bár bontott csöveknél azt olvastam boostolni kell a feszt, hogy ne legyen halovány). De az áramerősség viszont nem jelentős egyébként.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák