Új hozzászólás Aktív témák

  • g0n21

    senior tag

    válasz Lauda #207532 üzenetére

    "A világ változik".
    Amikor tartottam főiskolán gyakorlatot - jó pár éve- , akkor egy csaj megkért, hogy segítsek neki szakdoga témát választani, és segítsek neki az egészben - igaz a konzulense hivatalosan nem lehettem. Engem pont érdekelt akkoriban, hogy miként torzul a nyelv a DM progik hatására, saját magamon már volt egy fasza kis vizsgálatom: akkori csajommal egy hónapig whatasappon cseteltünk, egy hónapig emaileztünk (semmiképp messenger, vagy hasonló, fixen ezek) majd összevetettem a nyelvtant, nyelvezetet, stb. Nyilván kijött, hogy whatsappon brutálisan sokat rövidít az ember, és lesz.rja, hogy van-e hiba benne, vagy sem, míg mailben sokkal többször, az egy-két mondatos leveleknél is javít, többnyire.
    A lány összerakta a hipotézist, azzal a címmel ment oda az egyébként nyelvész tanárhoz, hogy "A magyar nyelv torzulása az azonalli üzenteküldő programok hatására":
    A tanár, amikor látta a témát kikelt magából, és kiselőadást tartott, hogy a nyelv nem torzul, hanem változik. Mondtam is a lénynak, hogy akkor megnézném a tanárt, amikor vagy helyett csak egy v-t, vagy hogy helyett csak egy h-t, ír valaki egy esszébe, mi több vizsgán.

    A cím megváltozott, a tanár a konzulense lett, és a diploma is meglett, szóval happy end, csak a világ változikról mindig ez jut eszembe. Számomra ez is torzulás, hogy a gyerekek nem tudják leolvasni az analóg órát. Szerintem a topik nagyrésze a digitális órák megszületése és elterjedése után született, aztán mégis megy nekik...

    Kronometer.hu // nick: Gonzi // JLC Master Control 2,1m // Squale 1545 GMT 350e // Rado Captain Cook 42mm 650e // Breitling Chronomat B01 42mm 2,2m

Új hozzászólás Aktív témák