Új hozzászólás Aktív témák

  • bobby_30

    tag

    Sziasztok!
    Ma voltam egy ismerősömnél akinek van egy olyan ketyeréje ami kimutatja az adott fém pontos összetevőit százalékos arányban , mindenfajta roncsolás nélkül. Gyakorlatilag ráhelyezte és a gép pár másodperc múlva kiadta az eredményt. Rajtam egy 60-as évekbeli arany Iwc volt tehát nagyon kíváncsi lettem az eredményre:
    Cu:19,37%
    Au:77,6%
    Ag:3,02%
    A gépben alapból benne vannak a szabvány ötvözetek, és gyakorlatilag csak századokat hibázik. A feleségemen egy 70-es évekbeli Iwc volt amit szintén megnéztünk, ha jól emlékszem 304-es számú ötvözet volt, ami pontosan megegyezett a lakásban található mosogató tálca összetevőivel. Mindenesetre nagyon érdekes volt. Legközelebb 2 hét múlva megyek és akkor megnézetek egy Davosa ternost, valamint egy 1965-ös Rolex datejust, illetve pár 70-es évekbeli órát. Amennyiben van rá igény szívesen megosztom a tapasztalatokat.

    Kérdeztem hogy miért nincs ilyen szerkezet az ötvösöknél mivel így sérülés nélkül tudnák bevizsgálni a fémeket, mire kiderült hogy ez egy nagyon drága eszköz nagyon kevés van még most is az országban. Az ismerősöm bizonyos autó alkatrészből vonja ki a nemesfémeket, így neki létfontosságú hogy tudja az adott anyag pontos összetevőit.

Új hozzászólás Aktív témák