Új hozzászólás Aktív témák

  • ronin s8

    senior tag

    válasz #76385920 #109862 üzenetére

    Ja, ez zománc. A svájci óráknál évszázados hagyomány, megvan hozzá a technikai háttér. Néhány számlapkészítő cég kétszáz éve készít ilyeneket. Régen szinte mindennapos dolog volt, sok zsebórát díszitettek így. Tulajdonképpen nem akora truváj, mint amekkora dirrel-durral hírdetik, csak szép lassan kiment a divatból. Egy-egy Patek, Vacheron, Ulysse Nardin, IWC órán azért még kötelességüknek érzik feleleveníteni a régi technikákat.

    Alapis lazuli önmagában nagyon kemény, alkalmatlan ilyen finomságú rajzolat megjelenítésére. Azt el tudom képzelni, hogy finom porrá (pigment) őrölve belekeverik a zománcba, de valszeg a ma már jó minőségben előállított szintetikus ultramarint használják helyette. Michelangelo még természetes ultramarinnal (ez a lapis lazuli pigment elnevezése a festészetben) festette az eget, de ezt ma már nem nagyon használják.

    A másik probléma maga a zománc. Ma az EU-ban be van tiltva minden jó anyag, az alsó kategóriás agyhalott felhasználók miatt. Az igazi, finom szemcsés ólomtartalmú zománcot már nem engedélyezik. Persze egy patinás svájci cég legutoljára kérdezi meg az EU-t, mit is használjon, de egy egyszerű földi halandó nem is jut hozzá igazi zománhoz (enamel), csak silány pótlékokhoz. Ez van. Szép ez az Omega. Csak 60 év visszalépés a dizájnban, de jól áll neki...

    [ Szerkesztve ]

    "Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

Új hozzászólás Aktív témák