Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Ha a fókuszálandó tárgy távolságával arányosan húzza szét felvételkor, akkor miért lenne végtelen a TV síkján? Tán a távolság 1/30-adával szokták eltolni. Ha ez felvétel közben változik, akkor jónak kell lennie minden utómunka nélkül, sőt így benne kéne lennie mindennek. Plusz ugyanannyi a veszteség, ha mégis utólag csúsztatják el, a képarányban és a kép széleiből lesz kivágás, szerintem csak vízszintesen, úgyhogy nem kell kinagyítani. De egyszerűbb forgatni a kamerát, mint km-ekre húzgálni gyorsan rázkódásmentesen.
Ha menet közben ránéz a tárgyra akkor is jónak kéne lennie utómunka nélkül. Eltolni utólag akkor kell, ha felvételkor nem volt eltolva, csak utólag nem igazán lehet a nem felvett dolgokat beletenni, ezért lesz kisebb a kép, és igen, végülis, ha a képarányt is meg akarják tartani, nagyítani kell. Ezért is kéne jól felvenni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Márton
nagyúr
Igen, van egy 1/30-as szabály, ami a legtöbb esetben használható.
"akkor miért lenne végtelen a TV síkján?"
Ami a végtelenben volt a valóságban, az lesz a tv-n a kép síkjában, és minden de minden ki akar jönni.
Ez nem jó, nem fog összeállni a kép. Ezért kell H.I.T (horizontal image translation)Tehát vagy összenéző optikák (ekkor a főtéma alapból a kép síkjában lesz),
vagy párhuzamos opikák, ekkor viszont illik hátranyomni a témát.
(hidd el, ez a szakmám, több 3D filmem jelent meg)Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
gyulank
addikt
-
Cooley18
aktív tag
Nem, te össze-vissza beszélsz mindenről. Eleinte te a toe-in megoldásról beszéltél, pedig az nem valós 3D. Én végig a párhuzamosról beszéltem (még, hogy te említetted, hogy tudjam, hogy így is lehet...), csakis így lehet valódi 3D-s képet alkotni.
[link] A különbség igen egyértelmű.[ Szerkesztve ]
-
Döglött Róka
veterán
-
gyulank
addikt
válasz Döglött Róka #359 üzenetére
Szerintem meg ne emlékezz, ha nem megy, ne erőltesd...
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Te se akarod jól érteni. Nem igen csinált senki soha, és nem is fog olyat, hogy felvétel közbe húzgálja szét 40m-re, mert ráfókuszál egy hegyre, utána meg fél centire, és így tovább pillanat alatt, mintha szemmel nézne rá. Az, hogy valaki adott távolságba lévő dolgot vesz fel, nyilván előre eltervezett dolognál nem nagy cucc, de én nem erről beszéltem, hanem az alkalmazhatóságáról, amikor fókuszálni kell, mert egy nyomorult vulkánkitörés után hirtelen a Bélából falatozó tigrincset akarom felvenni, és ez nem megy menet közbe. Nem tudom, nem írtam eléggé sokszor ezt a szóösszetételt? Menet közbe. Menet közbe megtartani. Nem úgy menet közbe, hogy megyek közbe, hanem felvétel közbe, fókuszálás közbe különböző távolságokra folyamatos azonnali 1/30 követés.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Ez csak akkor kéne, ha a távoli vulkánt is olyan 3d-nek akarnád látni, ahogy szabad szemmel nem!
Mintha óriás lennél, 30m-es távolsággal a szemgolyóid között. Neve is van ennek: hyperstereo!szerk: csináltam ám ilyeneket, felhőkkel. Irtó érdekesek 100m-es bázistávolsággal, timelapse-ben
[ Szerkesztve ]
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
guriga1234
addikt
Te menthetetlen vagy.
Az emberi szem azt látja élesen, ami egy aránylag kis tartományon belül van (nagyon kis látószög!). Ami ezen kívül van, még ha azonos távolságra is van, mint amit éppen nézel, az nem lesz éles, hiába ugyanakkora a fókusztávolság. Ha végtelen fókuszú (focusfree) kamerákkal készülnek a felvételek, akkor bármit nézel, éles lesz, függetlenül attól, hogy közelinek, vagy távolinak látszó dolgot nézel. De mindig csak az lesz éles, amit éppen nézel, egy szűk részlete a képnek. Talán jobban meg kéne ismerkedned a szem anatómiájával, meg a látás hatásmechanizmusával. -
gyulank
addikt
válasz guriga1234 #364 üzenetére
De te most arról beszélsz, hogy ha ránézek most a hogyra, akkor nem látom élesen a monitor másik szélén lévő szöveget. Én nem az ezálltali dolgokról beszéltem. Ha meg az egész kijelző olyan messze lenne, hogy az egészet látom, ez a jelenség nem történik meg. De azok amikről beszéltem, igen.
-
guriga1234
addikt
Hihetetlenül gyenge a felfogásod. Amiről itt regélsz, azt csak példaként hoztam fel, hogy még azonos távolságban lévő dolgokat is egyidőben csak kis területen látsz élesen. Értelemszerűen, ha nem azonos távolságra vannak, akkor meg pláne nem, pedig maga a kép mindenhol éles, akárhova nézel. Hablatyolsz mindenfélét össze, még magad sem érted, hogy miket.
Befejeztem veled, kár beléd a szó. -
gyulank
addikt
Ez akkor kéne, ha nem akarnék kivagdosni a képből. De most sem veszed figyelembe, hogy te csak arról beszélsz, mikor egy fix távolságot veszel fel fix kameratávolsággal, és meg arról beszélek, hogy fókuszálni egy negyed fordulat mondjuk a 20km-50cm, míg 666m--1,5cm kameratávolságot nem lehet menet közbe állítgatni. Míg az összenézőssel sitty-sutty ráfordulok a céltárgyra, meg rá is fókuszálok seperc alatt, és váltogathatok menet közbe ide nézhetek 2m-re oda nézhetek 10m-re, amoda 1km-re anélkül, hogy azt mondanám a világnak, hogy merevedj ki, és várd meg, míg átszerelem, beállítom, és innentől csak ott legyen érdekes dolog, mert nem óhajtom 2 perc után megint megállítani a világot, és átszerelni. Na meg én meg se tudom állítani, ezért én a folyamatos, menetközbeni állítást nem úgy értem, hogy majd time lapse, meg beállított jelenet beállított távolsággal, ami megvárja.
-
Márton
nagyúr
Akkor nem kell állítgatni maradni kell a 6,5 centis távolságnál
mint az emberi szem, és ami 150m-en túl van az síkszerű lesz, mint a valóságban is.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Nem, ha párhuzamosan vannak az optikák, akkor a végtelenben lévő téma lesz a képernyő síkjában és minden ezelőtt jelenik meg. Az 1/30-ad szabály nem arról szól, hogy ha a tárgy 30x távolabb van, mint a kamerák távolsága, akkor az lesz a kép síkjában, és az nem csúszik szét. Ez arról szól, hogy akkor nem lesz túl nagy különbség vízszintesen a legközelebbi és legtávolabbi téma között, és kényelmes lesz a 3D megtekintése. Növelhető a kamerák távolsága a nagyobb mélységérzet eléréséhez, de vigyázni kell, mert attól is függ mennyire lesz kényelmes visszanézni, hogy mekkora kijelzőn nézed. Ezért sem tetszik sokaknak a 3D kis tv-n, mert holywood-i filmeket néznek, amik alapvetően óriási mozivászonra készültek, így kis optikatávolsággal dolgoztak. Míg én pl. direkt otthoni tv-kre készítem filmjeim, ezért is korrekt rajta a 3D hatás (azon kívül, hogy minden éles és 50fps...). Ez viszont mozivásznon nem állna már össze, vagy csak nehezen.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
bit_bro
tag
"Sajnos attol, hogy a csatornara rairjak, hogy hd, attol meg nem abban jon az adas, a nagyresze max 720-as."
Ezt felejtsétek már el. Nem sugároznak nálunk 720-as felbontással. Ami nem 576i, az 1080i.
Az már más kérdés, hogy mekkora a bitráta.
A normálisabb adóknál jelenleg 12-13 Mbps az 1080i.
De pl. a DunaTV HD-ről a múlt hónapban felvett egyik műsor csak 8 Mbps körül volt.Amúgy a UPC-nél és a Digi-nél is több, mint 20 HD kábelcsatorna van (a Digi-nél nem is kell külön fizetni érte, 2800-ért megkapod az analóg és a Digitális csatornákat is).
-
guriga1234
addikt
-
vlevi
nagyúr
válasz #94529552 #377 üzenetére
"Persze ha valakit csak egy téma érdekli"
Engem nem csak egy téma érdekel, de azok, amik a TV-ben mennek, azok nagyrészt érdektelenek számomra.
Ne viccelődjünk, hogy pl. a HistoryHD csatornáról azthittem, hogy valami történelmi témájú dolgok lesznek rajta, azonban túlnyomórészt valamilyen raktárárveréses ál-valóságsó megy rajta. Mást még nem láttam.
Ezekből a Discoveryn is van bőven. Kiegészítve még néhány mű-valóságsóval, csupasz túlélők, alaszkai túlélők satöbbi. Sajnos ugyanez a Nat.Geo is. És a rengeteg ismétlés. Sport1,2-re nem tudsz úgy odakapcsolni, hogy ne a sportverda, vagy a kamion EB összefoglalója menjen valamelyiken Egyszer, kétszer megnézed, harmadikra bosszant, de a tizedik ismétlés után már csak legyintesz."Amúgy a UPC-nél és a Digi-nél is több, mint 20 HD kábelcsatorna van "
Van UPC-m, tényleg sok a HD csatorna, Ha úgy számoljuk, hogy M1,M2,Duna, DunaworldHD, akkor az már nem 4, hanem csak 1. Ugyanaz megy rajtuk, pár óra eltolással, a műsorok nagyrésze nem valódi HD anyag. Talán a stúdióban felvett beszélgetős műsorok.
Valódi HD adás nagyon kevés van, a HD csatornákon is csak ismételgetik azt a néhánytucat műsort, ami van.
Normál TV csatornák ugyanazt a néhány filmsorozatot nyomják állandóan. Valahol mindíg helyszínelnek. Nagyjából 1 kaptafára megy az összes. Ha láttál valamelyikből 1 részt, láttad az összeset.
A többi sorozat is olyan értelmetlenül hosszúranyúlt rétestészta, hogy rég elvesztette az eredeti tartalmát. Kevés kivételtől eltekintve.Nagyon ritka az olyan, ami miatt tényleg érdemes odaülni a TV elé. Amit viszont megéri végignézni, az meg nem feltétlenül kell, hogy FullHD, 3D, 4K, 8K legyen.
[ Szerkesztve ]
-
dh66e
veterán
válasz guriga1234 #382 üzenetére
dehogy nincs.
-
guriga1234
addikt
Akkor csak nézzed őket. Te marketinges vagy? Én gyűlölöm a reklámokat, ahol tudom, ki is iktatom ezeket. Tévénél ezt nem tudom megtenni, csak átkapcsolni azonnal.
Külföldi adón láttam egy-két nem visszataszítót, illetve egy kifejezetten ötletest, bár az 18+ reklám volt, egy, ami az Optiker-t reklámozta.[ Szerkesztve ]
-
dh66e
veterán
válasz guriga1234 #384 üzenetére
Látom nem érted a szmájlikat.Sebaj.
-
törölt tag
Átolvastam a kommenteket, és azt szűrtem le a szócsatákból, hogy a házimozis megjelenítő-piac elért egy "sweet spot"-ot, felbontás, képátló és árszint tekintetében is, persze szigorúan magyar szemmel.
Konkrétabban: 7-800 euro körüli áron jelenleg baromi jó képpel rendelkező hatvan hüvelykes FHD plazmatévéket lehet beszerezni, ami nagyon baráti, elérhető tartalmat figyelembe véve pedig bestbuy. Én nem temetném még a plazmát, igaz a Panasonic kiszállt a buliból, de a koreaiak egyelőre maradnak, és ez jó.
-
BaLee
addikt
Amikor a cikk címét olvastam másra számítottam. Mivel én úgy is vonnék párhuzamot a 3D és UHD között, hogy egy idő után ha jó TV-t akartál venni 3D nélkül, nem volt rá lehetőséged. Hiába volt neked felesleges, kifizettették veled az ebből adódó felárat akkor is ha sosem akartad használni.
Attól félek ez lesz az UHD tv-kkel is, pár év múlva lehet már a mostani belépőnek számító HD ready modellek helyett már a FullHD modellek lesznek ugyanott és a gyártók csak az UHD tv-ikbe ölik a fejlesztési pénzeket, akár lesz hozzá forrás akár nem, akár szüksége lesz rá az embernek akár nem.És majd megvehetik a 40" UHD tv-t a nappaliba és nézik boldogan 4-5 méterről, amilyen távolságból még az sem tűnne fel ha épp HD ready lenne a tv felbontása...
-
gyulank
addikt
Meg nézhet vele képeket már ma. Jó, igazából nem értem, hogy miért TV szinten kezdik monitor helyett, de gondolom az ár nagyrészét a kijelzőért kell kifizetni. De ha még nem találtak volna neki tömörítést meg ilyenek, mert olvastam ilyet is, akkor hogy lenne alkalmas rá TV-ként? Vagy TV-ként csak sima tuner van benne, és HDMI-n lehet majd rá 4K-t kötni? Akkor az úgy nem is 4K TV, hanem 4K-s TV. Akár 4k-ra is tud sima műsort felskálázni, vagy akár anélkül is megjelenítheti HDMI-ről.
[ Szerkesztve ]
-
Prof
addikt
válasz guriga1234 #392 üzenetére
En nem nezek TV-t .. CAM-es, Xvid ripet kb 10 eve nem lattam lol.. Nem magambol indulok ki.
(8 eve HD proji+HDMI+PC) Nekem eleg a tesco gazdasagos 720p 3m-es kepatloval. -
-
Froclee
őstag
válasz guriga1234 #394 üzenetére
Hidd el, hogy ez a magyar valóság. Ha nem is teljesen, de jó részben.
(elég csak rákattintani nmag-on a filmek menüpontra, ott pedig letöltők szerint állítani a listázást)
[ Szerkesztve ]
-
guriga1234
addikt
Nem tudom, hogy mi az az "nmag". Ha esetleg az ncore-ra utaltál, ott tudomásom szerint már rég nincsenek CAM-os cuccok. De lehet, hogy tévedek, mert már rég nem járok oda, csak nagy ritkán lépek be, hogy az acc-om megmaradjon, ugyanis már az elődjénél is a kezdetektől fogva tag voltam, de mivel nem tetszik már az ottani jelenlegi rendszer, azóta már rég nem töltök le onnan semmit. Sőt, semmilyen magyar torrentes oldalról sem. Vannak jobb lehetőségek
-
d.tiborz
aktív tag
Végigolvastam, érdekes volt. Dilemma előtt állok: most akarom lecserélni a tv-met nagyobbra (LG 42" 3D). A kinézett méret 50", szintén LG, a passzív 3D miatt (nekem KELL a 3D). A felbontásban vagyok bizonytalan, hogy elég-e a FHD, vagy vegyek UHD-t? A "beszerzett" filmek mind full3D, a nézési távolság 1,5-2 m között változhat. Jobban járok az UHD-vel a passzív 3D szempontjából?
-
tooomikaaa01
csendes tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni CC408P riasztó központom van és nem tudok telefonszámot megváltoztatni csak telepítői programozó módba. Nem értesít mikor riasztás van. Mester kód + 2 + away gomb megnyomása után csak egy sípolás van.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest