Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    Ezt a logikai partíciózást home usereknél sose értettem. Egy csomónál láttam, hogy a Windows is úgy van nekik feltéve, hogy a HDD elején elsődleges partícióra van feltéve a Win, utána egy extended (???) partíció következik, benne egy logikai partíció. Ki a p5söm gányol így, logikai partíciókkal? Eleve nem is értem, hogy ki találta ezt ki, miért van ennyi home usernél így megcsinálva. Talán a Win csinálná így meg automatán? Jó, sokszor még az is haladás, ha nem egybe van particionálva az egész hóbelebanc, de akkor is.

    A logikai partíció arra való, ha 4 partíciónál több kéne egy HDD-re, akkor lehessen csinálni 5., 6., stb. partíciót, na de home gépen ez nagyon nem reális, sőt normálisabb melóhelyeken, cégeknél sem. Elég 1-2-3 partíció, az lehet mind nyugodtan elsődleges. Még Linuxnál sem tudom nagyon elképzelni, hogy 4 elsődleges partíció ne lenne elég (rendszer, swap, adatok, meg még valami, mondjuk home).

    Nekem most 3 elsődleges partíció van. Majd ha frissítek 16-osról Mint 17-re, akkor az egész HDD-t titkosítom (alap LUKS AES256 CBC, most csak 2 adatpartíció van titkosítva), és LVM kerül rá, 3 partícióval, Windows úgyse megy már vissza erre a gépre, már átálltam egy ideje Mint KDE-re, és nagy megelégedéssel használom (fényéveket ver technológiailag bármelyik Windowsra). Egy partíciót fog kapni a rendszer, meg lesz swap partíció, meg egy adatpartíció, de azt nem tudom, hogy érdemes-e külön negyedik, home partíciót létrehozni.

    Megköszönném, ha régi motoros Linux guruk leírnák, hogy milyen előnyök szólnak a külön home partíció mellett. Vagy az is elég, ha az adatpartícióm (van rajta egy csomó adat, dokumentum, windowsos program, de sok az üres hely is) lesz egyben a home?

Új hozzászólás Aktív témák