Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    Jó reggelt!
    Ott tartok, hogy beprofiloztam minden színtér emulációt a monitoron, amit használnék.
    Ezek közt meg tudok egyszerűen váltogatni másik ICC profil betöltésével, kitűnő dE értékek tartásával (bár az emulációk lefedettsége hagy némi kívánnivalót maga után, de az most mindegy).
    Ezzel egy "ICC aware" programban nincs is több dolgom.
    Viszont a videóvágó szoftverek nem így működnek, azokhoz LUT-ot kell generálni.
    Ez a része még nem teljesen tiszta a DisplayCAL-nak.
    Szóval mivel az ICC profilok a monitor valós színteréhez igazodnak és egy szimulált színtérben kevésbé előnyös dE értékeket kapok, ezért logikus következtetésem, hogy kell egy LUT ami kiigazítja a szabvány színteret a monitor színteréhez.
    Ha jól értem a DisplayCAL-t akkor a 3D LUT fülön a Source colorspace lesz az "amit ki kell igazítani" és a Settings-ben megadott profil az, amihez készül a LUT.
    Viszont a Tone curve kérdőjeles. Ha én Rec709-ben akarok grade-elni, akkor nekem logikus lenne hogy az elméleti Rec709 görbét adom itt meg. Viszont a DisplayCAL fórumokon talált infó morzsák szerint a Rec709-et csak a rögzítéshez alkalmazzuk, megtekintéshez a Rec1886 használatos. Rec1886-ról most hallok először... A Resolve preset szerint is 1886 van beállítva alapból 2.4-es Absolute gammával. Ez a helyes beállítás akkor grade-eléshez?
    Illetve az Apply calibration (vcgt) legyen kikapcsolva, mert "nem akarjuk kétszer alkalmazni a képernyő profilt"? Jól sejtem, hogy ez akkor használatos ha nincs betöltve ICC és az uncalibrated megjelenítőn használjuk a LUT-ot, akkor ez az opció számításba veszi a LUT generálás során a képernyő profilt is (mondjuk hardveres LUT betöltéséhez egy BM Decklink kártyán). A többi beállítást meg a Resolve preset szerint hagyom.
    És akkor így kapok egy olyan LUT-ot, ami elméletileg egy kalibrált monitoron nekem a szabvány Rec709 színeket és gammát fogja mutatni, ami nekem kell (?) a grade-eléshez?
    Ez elvileg bármilyen ICC profilhoz elkészíthető (sRGB emuláció, natív gamut, stb)?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák