Hozzászólok Aktív témák

 • feri2345

  újonc

  Szia! Mennyiért adod? Mert most láttam 39ezerért itt: http://www.ledleet.hu/blackfriday/philips-hue-color-ambiance-10w-e27-2460. Érdemes egyébként megvenni? Egy ideje már szemezek a sztorival. :D

 • Bazs87

  tag

  Sziasztok!

  Én is most rendeltem meg a lámpám. Aki kcisit kacsintgat a programozás felé elérhető több lib pythonhoz, amiből lehet kapcsolgatni a lámpát. Ergo Hozzá lehet kötni filléres szenzorokból készült boxokat és az alapján irányítani mindent.

  Továbbá elvileg tud más rendszerekkel is "párosodni":
  http://www.vesternet.com/resources/using-z-wave-and-philips-hue-together

  Ami azonban engem leginkább érdekelne az az, hogy milyen kompatibilis típusok vannak, amit nem a philips gyárt és olcsóbbak.

  Izzók (nekem fehér dimmelhető elég) illetve elem nélküli kapcsolók (még a dimmelés sem sos). Annyi a kérés, hogy egyállású kapcsolók legyenek.

  Van valakinek ebben tapasztalata?

  Véleményem szerint van ennek egy előnye: minimális hardveres beavatkozással lehet a teljes világítást automatizálni. Nem kell mindenhol színt váltani sem. A másik megoldás az AC relé, de amint ebbe belekezdünk szaporodnak a kérdések, dimm, minőség, biztonságtech... én nem vagyok jó hardveres, programozónak is olyan, hogy reális célkitűzések mellett megoldom amit akarok, lehet nem a legszebben legjobban, de működik:)

  Ilyen fronton mozgolódik esetleg valaki?

 • Bazs87

  tag

  Sziasztok ismét!

  Közben megjött a starter kitem, üzembe helyeztem telefonnal, majd dhcp reserve ip-vel kapott egy fix ipt.
  Ezután kb 5 perc alatt sikerült elérnem, hogy programból vezérelhető legyen.
  Python 3.4 alatt készült. Ha valakit érdekel részletesebben is tudok infót adni róla.

  Az alábbi libet használtam: [link]

  Üdv!
  Bazs87

  [ Szerkesztve ]

 • NGA

  addikt

  Megpróbálom feléleszteni a topicot, mert azóta sok érdekes dolog történt Hue fronton.

  Az első, amit saját tapasztalatként tudom írni, hogy a Hue teljesen kompatibilis az Osram Smart+ okos konnektoraival, így akármit lehet kapcsolni távolról a Hue appal is. De szépen működik a Hue kapcsolóval is.
  Én vettem két ilyen konnektort, így a nem távkapcsolós erősítőmet is tudom vele kapcsolni, ezt összefűzni más világító elemekkel, azaz zene hallgatáskor azonnal felkapcsolódik a háttér fény is. Hátránya, hogy nem homekit kompatibilis.

  A másik, hogy most olvastam, hogy a GLEDOPTO C - 008 ZIGBEE RGB / CCT LED Strip Controller is Hue kompatibilis lett, így nem kell a Philips 25e Ft-os led sorát megvenni, lehet olcsóbb ledekkel is variálni.

  Van valakinek még valami új dolga, amivel megy a rendszer?

  Használ más is Hue rendszert otthon?

  [ Szerkesztve ]

 • kelna91

  aktív tag

  Gondolkodok egy Hue White Ambiance szett beszerzésén, de van egy kérdés, ami izgat. Egyetlen célom van vele: hogy a napszaknak megfelelően automatikusan változtassa a színhőmérsékletét és a fényerejét. Ezt egyszer be akarom állítani, és onnantól nem foglalkozni vele. Nem akarom telefonról kapcsolgatni meg semmi ilyesmi, a meglévő kapcsolóval akarom vezérelni, ahogy eddig, csak a színhőmérséklete változzon a beállításoknak megfelelően.

  Lehetséges ez? Nem kell folyamatosan feszültség alatt tartani? Azonnal, késlekedés nélkül felkapcsol akkor is, ha addig le volt választva a hálózatról?

 • NGA

  addikt

  Az automatikus szinhőmérséklet állítást nem tudom hogy lehet megcsinálni. Az biztos, hogy kell hozzá 1 égő, 1 bridge és a kapcsoló.
  A kapcsoló szoftveres, azaz a bridge segítségével kapcsol, vagy csak 1 égő esetén simán párosítható az égővel.

  Sima villanykapcsolóval nem fog menni szerintem normálisan.

 • kelna91

  aktív tag

  De több égő lenne, szerte a lakásban. Nem akarok mindegyikhez kapcsolót venni és azokat még a falra ragasztgatni a meglévő kapcsolók mellé. Hogy érted, hogy nem fog menni normálisan? Lassú lesz a felkapcsolás? Vagy mi nem fog jól működni?

  Az pedig elég elkeserítő, hogy automatikus színhőmérséklet-állítás nincs az appban. Az én szememben ez lenne az egyetlen dolga egy okoségőnek, mert szerintem ez az egyetlen okos felhasználási módja. De ha jól sejtem, akkor IFTTT-vel valahogy meg lehet csinálni, viszont ahhoz meg talán folyamatosan online kéne lennie az égőknek?

 • NGA

  addikt

  Az az alap, hogy az összes égőnek online kell lenni. Enélkül nem működik az egész.
  Biztos megoldható, de engem ez a funkció nem érdekelt, mert csak este kapcsolom fel, akkor meg napfényre van állítva.

 • PBrick

  őstag

  - Mitol fuggjon az automatikus szinhomerseklet? Fenyerzekelo nincs bennuk.
  Viszont keszithetsz rutinokat az appban, napkeltere, napnyugtara(lokacio alapjan) vagy meghatarozott idopontra. Bekapcs, kikapcs, fenyero, szinho.

  - Az izzoknak aram alatt kell lenniuk. Ha a regi kapcsoloval megszakitod az aramkort, olyan mintha resetet nyomnal ra. Bekapcsolas utan visszaall az alapertekekre, amig valamelyik rutin meg nem valtoztatja. Philips kapcsolo viszont nem kell kulon mindegyiknek, rendezheted csoportba oket. Sot van olyan kapcsolo, amelyik tobb csoportot is tud kezelni. Opcio a mozgaserzekelos vezerles is.

  - A Hue-hoz szukseges egy intranet HUB, internet kapcsolatot nem igenyel. Ezert valasztjak sokan az olcsobb kinai megoldasok helyett.

  Egyebkent ha tenyleg csak automata szinhomersekletet, fenyerot akarsz manualis vezerlessel, nincs szukseged smart rendszerre. Nezd vegig mondjuk az aliexpressz kinalatat, hatha talalsz fenyerzekelos, automata, de nem smart izzokat!

 • kelna91

  aktív tag

  Köszi az alapos választ. Ezek szerint sajnos a Hue nem lesz jó nekem. A Philips szerintem túlgondolta ezt, és így az okosizzói egy nem annyira okos rendszert alkotnak. Meg fogom nézni a kínai lehetőségeket, de nem akarok olcsó, vibráló, alacsony CRI-s gagyi izzókat. Most is a legjobb minőségű Samsung égőket használom mindenhol, ennél nem akarok rosszabbat. De sem mozgásérzékelőt nem akarok, sem egy helyről kapcsolgatni a lakás lámpáit, sem minden helyiségbe okos kapcsolót felszerelni nem akarok.

  Arra számítottam, hogy az égők megjegyzik az állapotukat, és arra állnak vissza újraindításkor. Nekem ez nagyon magától értetődő viselkedés egy égőtől, de ezek szerint a Philips máshogy gondolta.

 • PBrick

  őstag

  Az izzoi nagyon okos rendszert alkotnak. Te vagy aki nem szeretne rendszert, csak valami automata megoldast. :)
  Az ambilight vagy a napfelkeltet imitalo ebreszto nagyon jo fejlesztesek. És egy valódi rendszerben én Alexat kérem meg, hogy melegitsen a fényeken ha ahhoz van kedvem.
  De tenyleg, mond mar meg, milyen külső hatásokra szeretnél automatikus reakciót kapni.

  [ Szerkesztve ]

 • kelna91

  aktív tag

  Előre beprogramozva, nyilván. Ahogy a f.lux is állítja a képernyő színhőmérsékletét a napszaknak megfelelően. Ami azt illeti, az f.lux tudja vezérelni a Hue lámpákat, de azt hittem, hogy ma már ezt maguktól is tudják. De tök mindegy, ha az égők visszaállnak áramtalanításkor.

 • PBrick

  őstag

  Aha. Szóval ha nappal kapcsolod fel a megszakitos kapcsolóval akkor legyen mondjuk 1000 lm, 6000 K, este viszont ugyanez legyen 300 lm, 3000 K? Na ilyet szerintem sehol nem találsz. Már csak azért sem, mert áram nélkül nem tudja az időt.

 • kelna91

  aktív tag

  Igen, ilyesmit szeretnék (de mondom, pont ezt tudja f.luxszal, ha kap áramot folyton). De miért ne tudná az időt? Amikor bekapcsolom, egyből lekommunikálhatná a hubbal.* A kérdés csak az volt számomra, hogy ez milyen gyorsan történik meg. De hát itt sokkal alapvetőbb bajok vannak, ha nem jegyez meg semmit a körte. De azt megköszönném, ha valahogy kipróbálnátok, hogy ténylegesen mit csinál egy áramtalanítás után.

  *Illetve lehetne benne egy lítiumelem is, amivel 10+ évig mérhetné az időt offline is.

  [ Szerkesztve ]

 • NGA

  addikt

  A hubbal miért kommunikálná le az időt? Az égőnek semmi köze az időhöz. A hub vezérel mindent. És ha fizikailag lekapcsolod az égőt, akkor azt úgy látja, hogy nem létezik.
  Áramtalanitás után azt csinálja, ami be van állítva a hub-on. Ha kikapcsolás, akkor marad kikapcsolva. Ha bekapcsolás, akkor azonnal bekapcsol. De csak egy előre beállított állapotra. Ez egy beállítás csak, nem lehet variálni. Ezt a rendszert úgy találták ki, hogy a Philips zigbee kapcsolóit használod. Ettől okosrendszer.

 • kelna91

  aktív tag

  A semmin vitatkozunk. Szerintem nem túl okos sem egy ennyire high-level rendszer, sem a felhasználó, aki folyton feszültség alatt tartja a lámpáit. De ez részletkérdés, ízlés dolga.

  Tehát hogyha minden lámpát "felkapcsolok" az appban, akkor onnantól kezdve vidáman kapcsolgathatom a megszakító kapcsolót, és mindig világítani fog a lámpa, amikor felkapcsolom? Ez már valami! :DD

  Na és hogyha beüzemelem a f.luxot, akkor vajon felkapcsoláskor a lámpa egyből megkapja a megfelelő beállításokat a hubtól, vagy csak kis késéssel, vagy esetleg egyáltalán nem?

  Ezzel csak az a baj, hogy be kell üzemelnem egy virtuális windows szervert, ami a lámpáimat állítgatja majd, de ha működik, akkor egye fene.

 • NGA

  addikt

  Valamit nagyon félreértesz. Én veled nem vitatkozom. Én már 2 éve nagy megelégedéssel használom itthon a HUE rendszeremet.
  Nekem otthon minden Hue. (egy panelban lakom)
  A nappali:
  - Hue Fair Pendant lámpa Hue Play a tv mögött:

  Hue Iris a sarokban:

  Az állólámpa, és az olvasólámpa E27 foglalatos 400 lumenes RGBW
  A gyermekszobába egy E14 foglalatos 800 lumenes RGBW és hangulatfénynek egy E27 RGBW
  Fürdő, konyha, előszoba 1-1 E14 fehér szinhőmérséklet állítós.
  Ezeket a saját kapcsolóival, valamint ipaddal, telóval kapcsolom.
  Nem Philips cuccom kettő db OSRAM SMART+ okoskonnektor van. Ezzel 2 fényszalagot kapcsolok
  Ehhez van kötve egy Amazon echo dot 3, amivel hangvezérlést tudok adni. Akár fényerő, akár szinhőmérséklet. Lehet parancsszavakat is mondani neki, pl light cold, warm, day stb.

  Ehhez van még egy Broadlink Infra port, amivel az infrás cuccokat vezérlem.
  Sajnos a leghalványabb fogalmad sincs a Zigbee rendszerről, így felesleges bármit is mondanom. Még véletlenül sem úgy működik, ahogy képzeled. Az egész okosrendszert nem érted, már ne haragudj.

 • kelna91

  aktív tag

  Kíváncsi lennék, miből szűrted le, hogy "az egész okosrendszert nem értem". :N

  Pontosan tudom, mi az a Zigbee. Leírtam, hogy nincs szükségem "okos" kapcsolóra, sőt semmilyen "okos" funkcióra azon kívül, hogy a körték színhőmérséklete a napszaknak megfelelően állítódjon. Mint kiderült, ezt alapból nem tudja ez az "okos" rendszer. Viszont tud egy csomó mindent, amire sem szükségem, sem igényem nincs, sőt kifejezetten nem szeretném egyiket-másikat.

  Közben egyébként utánajártam kicsit jobban, és valószínűnek tűnik, hogy működne a rendszer, amit kitaláltam. Lehetséges, hogy nem Hue lámpákkal, hanem Innr-ekkel, de valószínűleg működne. Egy ismerősömnek Innr izzói vannak, és újraindításkor az alapértelmezettre állnak be, vagyis bekapcsolnak és max fényerőn világítanak. Ez pont az a viselkedés, amit várok egy ilyen körtétől, itt a tervezők is okosak voltak. Sőt, még jobb a helyzet, mert felkapcsoláskor azonnal van fény.

  Viszont inkább vennék Hue lámpát, csak ezzel kapcsolatban még nem tisztázódott a fenti két kérdés: újraindításkor mi az alapértelmezett állapot, és van-e késleltetés. A gyártói adat szerint, amit találtam, <2 másodperc alatt kapcsol a fény. A 2 elég sok. De a <2 lehet 0.1 is... Ha kiderülne, hogy mondjuk alapértelmezetten nem világít a lámpa vagy valamiért nem lenne elfogadható számomra, akkor még mindig ott az Innr, amit tudok használni a Hue Bridge-dzsel, amit a f.lux támogat.

  A f.luxos vezérlés pedig tutira működik, utánanéztem. 30 másodpercenként állítgatja a lámpák színhőmérsékletét a napszaknak megfelelően. Vagyis felkapcsolás után várhatóan 15 másodpercig világít csak alapértelmezett színnel a lámpa, utána beáll, ami bőven elfogadható viselkedés.

 • NGA

  addikt

  A Philips HUE égőt, ha betekersz egy foglalatba, akkor áram hatására bekapcsol, és maximális fényerőn világít. Ha lekapcsolom a sima villanykapcsolót. Lekapcsol. Ha ismét felkapcsolom, akkor világít azonnal. Nincs késleltetés. Míg nem kötöd hub-ra, vagy Dimmer switch-re, addig egy sima égőként viselkedik.
  Ezzel remélem kiveséztük ezt, mert neked nem okos világítás kell. Az más. Pl nálam ahogy hazaérek, és a gps pozicióm alapján 50 m-es körben vagyok, akkor felkapcsolja a világítást, hogy ne sötétbe lépjek be a lakásba. Vagy pl ha beállítom alexán, hogy jelezzen fél óra múlva, akkor az egyik lámpát pirosan megvillantja párszor. Ha elmegyek hazulról, nem kell lekapcsolgatnom a kapcsolókat, elég annyit mondanom, hogy alexa bye és minden lekapcsol. Kivéve, ha családtag otthon van, ezt érzékeli a készülékek gps poziciója alapján. Vagy pl ha vihar várható, akkor mondjuk kéken elkezdi vioogtatni az égőt. Ezek összetett feladatok, amik okossá teszik a világítást. Meg az is, hogy a horvát tengerparton a strandon rá tudok nézni a lakásra, hogy nem-e maradt valami bekapcsolva.

  Ez a szinhőmérséklet a napszakoknak megfelelően nagyon nem érdekel, igy ezt neked kell megoldani. De ehhez nem okosrendszer kell.

 • kelna91

  aktív tag

  Köszönöm, hogy leírtad az égő viselkedését, erre voltam kíváncsi. Ezek szerint jó lesz.

  Az általam leírtakhoz Philips Hue és egy windows szerver kell, szerintem ezt okosnak nevezik.Te pedig valószínűleg azt nevezed okosrendszernek, ami neked van. Rendben. Bár én inkább hobbirendszernek nevezném. :)

 • NGA

  addikt

  A Philips Hue nem fog semmi mással működni, csak a saját Bridge-vel.

 • PBrick

  őstag

  Philips Hue nyit a Bluetooth fele.
  Most kaptam a reklamot, jelenleg csak 3 fajta izzot lehet kapni. Es hub melle nem is kellene.

Hozzászólok Aktív témák