- Milyen routert?
- ASUS routerek
- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- AliExpress tapasztalatok
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- DIGI internet
- Azt várják Trumptól, hogy leállítja a Google feldarabolását
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tanisz
senior tag
Most ha jól értem, arról megy az elmélkedés, hogy mi lesz ha eltörlik az óraátállítás jelenlegi menetét.
Nem lesz téli, nyári időszámítás?! Vagy tévedek?
Mert kicsit kusza a cikk..Azokon a rendszereken, ahova nem tudnak frissíteni, manuálisan állítják be, hogy ne szinkronizáljon téli-nyárira (tudtommal minden OS-ben benne van ez Linux,Win fix, a többiben is biztosan).
Igaz körültekintően kell majd eljárni, az tény.[ Szerkesztve ]
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
Reggie0
félisten
Ajaj. Meg a vegen 3 sorosra is duzzadhat a script!
-
BigBlackDog
veterán
Azért ez szerintem nem menne ilyen simán. Azzal egyet tudok érteni, hogy az otthoni, "lakossági" felhasználású gépeknél nem egy nagy történet manuálisan kikapcsolni az automatikus időátállítást (és most tegyük fel, hogy mindenki meg tudja tenni egy egyszerű útmutatás alapján).
Szervereknél, mainframeknél már nem igazán könnyű egy beállítást gyorsan megváltoztatni. Jó, jó, ezeket mondjuk úgyis frissítik, szóval egy frissítéssel együtt megoldható itt is a módosítás.
De akkor még ott vannak a beágyazott rendszerek. Jó eséllyel ezeknél a frissítések már nem olyan gyakoriak, de nem is feltétlen lehet hozzájuk férni egy egyszerű földi halandónak.
De már azt is problémának látom, hogy végig lehessen gondolni és !maradéktalanul! meg lehessen találni az összes rendszert, eszközt, aminél korrigálni kell ezt az apróságot.
Mondjuk személy szerint én sem izgulok, szerencsére nem üzemeltetek olyan gépeket, rendszereket, ahol bármiféle probléma lenne, ha véletlen átállna nyári időszámításra, mikor nem kellene.
[ Szerkesztve ]
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz BigBlackDog #3 üzenetére
Az okostelefonoknál pl van ilyen hogy automatikus frissités, ami ha mobiladótoronyhoz, vagy wifi-hez csatlakozik, akkor beállitja a dátumot és az időt.
Ami hasznos, pl akkor is ha kiveszed az akkumlátort, bár egyre kevesebb az olyan eszköz.Tehát a kikapcsolás sem a legjobb megoldás.
-
Tanisz
senior tag
válasz BigBlackDog #3 üzenetére
Jogos az érvelés, de nem is mondtam, hogy egyszerű kivitelezni a dolgot, csak hogy nem megoldhatatlan
[ Szerkesztve ]
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
updog
őstag
Egyszer dolgoztam egy erősen tranzakcióorientált alkalmazás környékén, bár nem láttam rá magára az alkalmazásra, az óraállítás (főleg visszafelé) elég összetett probléma tud lenni pl. egy olyan rendszerben ahol 24/7 jön az input.
Persze a fő sztori nem ez, az alkalmazás ezt pont jól megoldotta, viszont egyszer 5-6 éve a(z azóta már nem ) szerverüzemeltető egyik scriptje összekócolódott, erre a helyi
hackermansupportos belépett, és 1 óra helyett 4 évet (!) állított előre a gép óráján A legnagyobb poén az volt, hogy az eredményét nem sikerült teljesen kigyomlálni, így 4 év múlva jöttek a hibajegyek, hogy fura tranzakciókat látnak az ügyfelek..."Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
L3zl13
nagyúr
Szerintem is vihar a biliben a cikk. Felteszem olyasmire gondolnak, hogy ha eltörlik az óraátállítást, és valaki nem telepíti a megfelelő patchet az általa használt OS-ben ami updateli az automatizmust ami jelenleg átállítja az órát a meghatározott napokon, ott lehetnek gubancok.
Aki hülye, haljon meg!
-
uvlight
csendes tag
Szvsz pont hogy jól jön az IT-nek ha eltörlik az óraátállásokat. Egyszer túl kell rajta esni, ennyi. Mivel ez már el lett tolva néhány évvel, a felkészülés rá nem lehet gond. Ráadásul más országokban precedens is volt már rá, nincs szó újdonságról.
-
törölt tag
Könyvelés terén izgalmas lehet egy nemzetközi cégnek a programjait kezelni, hogy akkor hol mikor van óraátállítás, hol nincs, melyik országban akkor milyen időbélyegzőt kell használni.
-
bambano
titán
a hulladék windowsnál van óraátállítás.
a rendes gépeken, szervereken, ntp szervereken, stb. és az okostelefonokon NINCS.tehát az a kérdés, hogy a "szakértő" szerint elmarad-e egy dolog, ami egyébként nincs, érdektelen.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
updog
őstag
"...komoly rendszer esetén...illik..."
Maradjunk annyiban, (és szerintem vagyunk páran akik ezt elmondhatják): minden nap hálát adok az égnek, hogy ma sem következett be semmi azok közül a hibalehetőségek közül, amiket már láttam éles, elég jelentős rendszerekben - és a legtöbb ilyen a mai napig ott van
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
bambano
titán
válasz aprokaroka87 #12 üzenetére
sehogy nem állítja vissza. egyszerűen méri a unix epoch (1970. január 1. 0 óra 0 perc) óta eltelt időt, rendszertől függően másodpercben, századmásodpercben vagy ezredmásodpercben. ebből a számból számolja ki, hogy az aktuális szabályok szerint mit kell kijeleznie.
mivel az android linux, az iphone meg freebsd, ezért azok is így működnek.
a pontos idő: 1540815419 (volt, amikor lekérdeztem )
-
Eugene Roe
őstag
Nem kell repülőre vagy automata járműre szállni az átállás napján, aztán ennyi. A nagy utalást se arra a napra tenném
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
bambano
titán
válasz Eugene Roe #16 üzenetére
a raptorokat is majdnem megfürdették
-
sztanozs
veterán
Még egy ok, hogy az XP-s ATM-eket lecseréljék (janem, policy-ből majd beállítanak fix időzónát daylight-saving nélkül). Vihar a biliben.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
btprg
senior tag
Erről jut eszembe, volt valami ilyen mizéria a 2000-es évvel kapcsolatban is.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy ezek a kártyák mit csináltak[ Szerkesztve ]
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
őstag
A hírben nincs benne, de sok helyen volt róla 'napi' hír. Szóval az EU eltörli az óraátállítást az EU-n belül. Erről valamilyen döntés született, de még nem végrehajtói szinten; vagyis még csak előzetes döntés, nem végleges (de szinte mindenki mellette van, így biztosan be lesz vezetve, csak kérdés, mikor). Egyes hírek szerint már jövőre el lehet törölni (szerintük most volt az utolsó őszi óraállítás), míg más hírek szerint a végső döntés elhúzódhat 2020-2021-ig is (vagyis van még pá évünk rá felkészülni).
Ezzel még alapból nem lenne különösebben gond, de ....
1. Minden tagállam maga dönthet majd arról, melyik időzónában akar majd maradni (a 'normál' időzónájában, vagy a nyári (+1 óra) időzónájában). Vagyis elképzelhető, hogy mondjuk mi maradunk a +1-ben, de a szomszédaink (még az osztrákok is) +2-re váltanak; így pedig nehéz lesz egységesíteni az idővel kapcsolatban.
2. Ahogy említették, vannak olyan régi hardverek, amiken régi szoftverek futnak (pl.: bankos automaták); és ezeknél megeshet, hogy a szoftver (oprendszer) is, meg a hardver (alaplap/BIOS/....) is állítana órát; és ezeknél ezt kiküszöbölni nem lesz egyszerű.[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
mivel minden egyes tagállam maga határoz, hogy nyári vagy téli időszámítást választ majd
jah, maradjunk annyiban, hogy ennél nagyon fasságot idén még nem sikerült "felelős" vezetőnek kitalálnia az EU-ban
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
őstag
Ha egyik tagállam sem lesz hülye, akkor mindenhol maradhat a normális (vagyis téli) időzóna. Csak akkor lesz gond, ha valahol valaki különcködni akar. De reménykedek, hogy minden ország tudni fogja, mi a magának a jó; és nem fog váltani. Ebben az esetben meg aztán mindegy, hogy központilag szabályozzák, vagy tagállami szinten döntenek róla.
Vagyis reménykedek, hogy nem lesz belőle kavarás. De ha ránézek például édes hazánkra is, akkor kicsit megrokkan ez a fajta optimizmusom; de hátha. -
bambano
titán
"Ha egyik tagállam sem lesz hülye": lesz? most is az... oké, a britek annyira hülyék, hogy kilépnek, ezzel nőhet az iq
van a világon 26 időzóna, teljesen ész nélkül elosztva. miből gondolod, hogy pont ezt nem fogják elrontani? mondjuk nálunk relatíve egyszerű a képlet: abban kell lenni, amiben a németek.
-
Lenry
félisten
Ha egyik tagállam sem lesz hülye
"mi, hogy én ugyanabban az időzónában legyek, mint a szőröstalpú román meg a csigazabáló francia!? mi, a büszke piréz nemzet mindig is a GMT+2,7-ben voltunk lelkileg, a Nemzeti Kérdőívet kitöltő 28 lakos mind a 100%-a is ezt támogatja"
országok képesek egymást olyan pimf fasságokon gáncsolni, hogy "nehogymár, mit képzel, majd ha átkeresztelkedik Észak-Nógrád megyének, akkor esetleg", mintha ettől másnapra olcsóbb lenne a benzin, vagy több a nyugdíj.
szóval ne, ne számíts erre.
(#24) bambano
nálunk relatíve egyszerű a képlet: abban kell lenni, amiben a németek.
ez legalább jó.[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
a 64 bites rendszerek már ma is 64 bites time_t-n tárolják az időt, az valamikor 290milliárd év múlva lesz probléma.
én őszintén reménykedek benne, hogy 2038-ra már nem lesz olyan kritikus rendszer, ami még akkor is natív 32 biten működikGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
updog
őstag
Rákerestem az "1998 PC Games" és "2004 PC Games"-re is. Bakker, öreg vagyok. És hálás/büszke, hogy a legtöbbel akkor játszhattam, amikor megjelentek (bár 2004-ben már kevésbé)
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
dabadab
titán
Hatni kell a BIOS-ra!
DRM is theft
-
jerry311
nagyúr
Az evente ketszeri oraallitas kihagyasa komoly gondokat okozhat?
Aha. Persze. Mindenkepp. -
dabadab
titán
Egyébként az NTP szerverek NEM "nyári-téli óraátállítási táblázatokkal dolgoznak", azok simán UTC időt használnak (egyébként elég komoly összeget tennék arra, hogy a Netlock időbélyeg-szolgáltatása is azt használ).
DRM is theft
-
TeeJay
félisten
sosem értettem miért szeretnének fix téli időszámítást nyáron..
miért jó az ha 3-kor már kel a nap és este 8-kor megy le?
nem jobb hogy 4-kor kel és 9-ig világos van lehet mászkálni meló után?
ki a bánatnak kell hogy 3-kor világos legyen? még így is hogy 4-kor világos van júniusban idegesítő mert aki meg éjszaka van fent sokat kb. ekkor fekszik le és már világos van...lenne it sírás hogy nyáron miért van 7-8-kor már sötét amikor még mászkálni akartak kint de hát az EU-nak el kell törölni ezt a jaj de zavaró 1órát
akkor már inkább fixen legyen nyári időszámítás és télen max sötétben kelünk de legalább 17óráig világos lenne a mostani 16óra helyettMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
updog
őstag
Olyan nincs hogy mindenkinek jó legyen, legalább ugyanennyi embert fog majd zavarni bármelyik opció, mint ahányan most panaszkodnak az "egészségügyi hatásokra", stb.
-
dqdb
nagyúr
Maga az időbélyegzés teljes egészében UTC alapú, részlet a szabványból:
"genTime is the time at which the time-stamp token has been created by the TSA. It is expressed as UTC time (Coordinated Universal Time) to reduce confusion with the local time zone use."
Egy EU-s minősített időbélyeg-szolgáltatónál a szerver órájának visszavezethetőnek kell lennie legalább egy hitelesnek tekintett UTC(k) forrásra:
"The time values the TSU uses in the time-stamp shall be traceable to at least one of the real time values distributed by a UTC(k) laboratory."
Ezeket az időforrásokat tipikusan NTP-n keresztül lehet elérni, bár EU-n belül az osztrák/lengyel/német/spanyol/svéd forrás elérhető telefonon keresztül is, azonban az ott használt protokoll szintén tartalmaz UTC időt (ha elmentek esetleg az elsődleges NTP mellett egy ilyen fallback irányba is, bár erre egy fillért nem mernék feltenni ).
Szóval mindenképpen UTC-ben szolgáltatnak, és ehhez időforrásként mindenképpen rendelkezésre áll az UTC.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- Dell notebook topic
- ASUS routerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen videókártyát?
- Red Dead Redemption PC teszt
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest