Új hozzászólás Aktív témák

  • Aryes

    nagyúr

    válasz Magnat #8219 üzenetére

    A teljes lemerítés azért nem hülyeség, mert a cellák között kialakulhatnak apró töltéskülönbségek, ha nincs teljesen feltöltve/lemerítve, amik egy idő után összegződve megzavarják a töltésfigyelést/töltőelektronikát.

    Teljes feltöltés azért tudja károsítani a li-ion cellákat, mert 4,2-4,3V fölött nemkívánt vegyi folyamatok indulnak be a cellán belül, viszont a töltőelektronika 4,4-4,5V-tal is tölti, vagyis gyárilag túltöltik az akksikat, hogy adott hardverből minél nagyobb kapacitást tudjanak kihozni. Régebben figyeltem a telefonomat töltés közben, tényleg így van.
    Az meg egy tévhit, hogy az akksiban van elektronika: legfeljebb a laptopokban. Ezekben csak hőérzékelő van, amit a tablet figyel is.
    A teljes lemerítésre valószínűleg ugyanaz vonatkozik, mint a túltöltésre: a gyártók túlmennek azon a bizonyos határon a minél nagyobb kapacitás kiaknázása érdekében, aminek van egy kellemes mellékhatása is (a gyártók szempontjából legalábbis): a felhasználó korábban vesz új akksit. ;) A li-ion elkezd kikristályosodni, némi gázképződéssel, ami szintén visszafordíthatatlan.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák