- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
-
IT café
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tonyk
veterán
"A NAS kapott fix IP-t. "
Az egy dolog, de ez még csak lokális.
"Azt hiszem a külső IP-mnek is fixnek kell lennie (a szolgáltatótól nem kapok)"
Na, most kapsz fix-ipt vagy nem? Egyáltalán publikus ip-t kapsz-e, vagy egy natolt hálózat mögött ülsz?
"Regisztráltam a no-ip-n is - megvannak a host nevek."
Fix ip esetén majdnemhogy felesleges. Dinamikus esetén van neki jelentősége.
"A routeremben is lehet DDNS-t beállítani és a NAS-on is"
Alapból a routerben állítsd be. Ha ott nincs a megadott szolgáltató, akkor a nas is megfelelő, ott is nyilván azt állítsd be amelyikre lehetőséged van.
"Aztán a port forward-olás a routerben - melyik portot mire irányítsam? Szóval a lényeg, hogy megköszönném ha vki leírná mit állítsak be - a cél a távoli elérés"
Távoli elérésnek kismillió módja van. Melyiket akarod használni, mit szeretnél elérni? Ezeket kéne megfogalmazni. Azt mondom, keress valami hozzáértő cimbit, mert ahogy látom nem lesz ez olyan egyszerű menet.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
A szolgáltatót úgy értettem, hogy Digi-s kábelem van - nem vásároltam tőlük fix IP-t - tehát dinamikus a publikus IP-m.
Először az írtad, hogy fixnek kell lennie, aztán, hogy nem kapsz fixet, aztán hogy dinamikus Mindegy is, mert digi esetében dinamikus az ip-d, tehát kelleni fog valamilyen dinamikus dns szolgáltató.
"hogy a NAS-ra feltett képeket, dokumentumokat telefonról vagy laptopról elérjem (megnyissam, letöltsem) ha nem otthon vagyok."
Mivel a kérdésre még mindig nem válaszoltál, csak félig, így azt mondom, hogy első körben FTP-t állíts be.
Nasban kapcsold be az FTP-t, állítgasd be a jogosultságokat.
Routerben a portforwardban egy tetszőleges külső portot (pl 15321) forwardold be a nas fix, belső ip-címére a 21-es portra. Ettől kezdve az ftp://név.ddns.net:15321-en eléred a felhasználói névhez rendelt tartalmat egy név és jelszó megadásával. (vagy akár TC-ből egy CTRL+F lenyomása és beállítás után.)
Ha nagyobb biztonságot is szeretnél, akkor VPN. Ez is már le lett írva végtelen+1 alkalommal, keress rá itt vagy a 310-es topicjában (nagyobb sikerrel jársz amúgy is ha ott kérdezel (jobban pörög) ).
Amennyiben a routered tud VPN szerverként működni, akkor nyert ügyed van, pár kattintás után biztonságosan használhatod is bárhonnét úgy, mintha csak otthon ülnél. Ha nem ilyen, akkor már jóval nehezebb dolgod lesz, de ez nem kezdőknek való feladat. Megoldható, de nem egyszerű (nem is túl bonyolult), nem "nex-next-finish"-típusú tudást kíván meg.[ Szerkesztve ]
-
-
Tonyk
veterán
válasz bexinho23 #3765 üzenetére
így van, ha nem kérsz transzkódolást akkor az eredeti streamet fogja kiküldeni.
Viszont a plext-et csak ffp alól tudod beizzítani, mert erre gyári megoldás nincs. A 310-es topicjában már leírtam, mire kell figyelni, keress rá.
-
Tonyk
veterán
válasz Dragon3000 #3853 üzenetére
Lemezt (kötetet) nem tudsz meghajtóként csatolni, csak megosztást! Ezért biztos vagyok benne, hogy a Disk1 és Disk2 az egy-egy megosztás ami 1-es lemezen foglal helyet.
A megosztások menüpont alatt tudod ellenőrizni, hogy hová hoztad létre a Disk2 megosztást.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz bexinho23 #3858 üzenetére
Értem. Akkor ezt a transzkódolást mégis mikor használja az ember?
Pl amikor egy FullHD (1920x1080) filmet akarsz megnézni egy 480x800 felbontású kijelzőn. A kiszolgáló, ekkor leméretezni neked valós időben a tartalmat a készülékednek megfelelő felbontásra. Ehhez a realtime kódoláshoz elég nagy erőforrás szükségeltetik, ezért ezek a nasok nem alkalmasak ilyen feldatra.
-
Tonyk
veterán
válasz gereedigital #3889 üzenetére
& bowhunt + Mr Dini
Nem is értem a problémátok!
A kamera szoftverében állítható, hogy milyen eseményekkor kezdjen el rögzíteni (mozgás). És mivel ip kamera biztosan tud minimálisan ftp-re (szerencsésebb esetben smb-n vagy nfs-en) rögzíteni innentől kezdve nem probléma a probléma.
Mivel nem élő képet akartok nézni ezért minden adott a rögzítéshez. Élő képet sem a nasról, hanem a kameráról kell nézni. A visszajátszás pedig mehet a nasról.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz ngabor2 #3905 üzenetére
csinálj egy új usert (esetleg még egy csoportot is neki), neki egy megosztást aminek ő a tulaja. A többi megsztásnál pedig ezt a usert tedd tiltásra.
Másik megoldás, hogy kilovöd a gyári ftp-t, ffp alatt felrakod a proftp-t és azzal hazsnálod. Ott van lehetőség arra , hogy a usert nem engedi ki a homjából.
-
-
Tonyk
veterán
válasz Mr Dini #3953 üzenetére
Ez egy hirtelen fellőtt joomla induló oldala. Igen php. Meghívása: simán a myweb után meg kell adni a megosztás nevét.
Nyilván az apache configban aDirectoryIndex
-nél szerepelnie kell azindex.php
-nek azindex.html
mellett/helyett, hogy be tudja olvasni.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
És abba belegondoltál-e, hogy egy összefűzött hdd-k esetében az egyik kiesésekor minden adatod ugrik?
Jbod esetében persze ez nem teljesen igaz, de nem fog a visszaállítás menni next-next-finish módszerrel.
A jelenlegi helyzetben ha az első hdd jbod-ban van, akkor hozzá tudod tenni a másodikat adatvesztés nélkül. Mármint ha nincs a másodikon adat. Ha van akkor annak búcsút inthetsz.
Ezért talán én azt javasolnám, hagyd meg két külön kötetként.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Miden további nélkül mehet rajta webserver. (sőt megy is) + mysql +php . Ez utóbbiak telepíthetők pár kattintással.
A teljesítmény kérdéses, nem szabad tőle olyat várni, hogy több 10 vagy 100 kapcsolatot kiszolgáljon. 1-5 kapcsolat még ok, de a többet nem kell tőle várni.
Levelezés is megoldható ffp alól. De ehhez nyilván a szolgáltatódnak engedélyezni kell a címedre (ajánlott egy fix publikus ip, de megoldható no-ip-vel is, ha jól emlékszem még lehet MX-rekordot állítani ) az smtp portot befelé. Ám ezt némi felárért végzik és még pénzért sem szívesen engedélyezik: + ha nem lövöd be tisztességesen a levező szervered, pillanatok alatt tiltólistákon találod magad és a domainedet, mivel olyan átjáróház leszel, hogy öröm lesz nézni.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
- Kívülről elérendő szolgáltatásokhoz portforward kell a routerben! Ez az alap.
- SMB-t nem rakunk ki a netre!
- A nas admin felületét sem rakjuk ki a netre. Erre leginkább a VPN lenne alkalmas, de gondolom ezzel csak szitokszót mondtam
- FTP-t célszerű a standard 21-ről elpakolni máshová kivülről (pl 12345-ös portot forwardolod be a nas 21-es portjára.)Dinamikus ip miatt mindenképp szükséged lesz ddns-re, de ettől nem hal le a hálózat és eszköz sem.
Én azt mondom, hogy mivel ennyire nem értesz hozzá, mindenképp keress valakit, aki már látott ilyet és kérd meg hogy segítsen, mert ezzel így csak szívni fogsz. Azt kell mondjam, ez mind-mind egyszerű feladat és beállításuk nem több 1-2 percnél, de nyilván aki ebben a témában vakon van, az össze-vissza kattintgat és persze hogy nem fog sikerülni.
De hogy a portforwardot is leírjam pl FTP esetében.
Alapeset (amit nem preferálunk , hogy kívülről is ezen érjük el), hogy a 21-es porton figyel az FTP kiszolgáló.
Bemész a routerbe, megkeresed a portforwardot, és csinálsz nyitsz egy portot neki. 21-es TCP porot beküldöd a nas lan oldali ip-címére a 21-es portra, amit kézzel állítottál be benne, vagy static DHCP-t használsz és mindig ugyanazt osztod ki neki.
Kicsit jobb megoldás, hogy a routerben nem a 21-es portot nyitod ki, hanem a pl 15021-et. Ekkor a routerben a portforwardban a külső portnak 15021-et adsz meg, belsőnek pedig a nsa fix ip-jének a 21-es portját. Ebben az esetben a ftp://külső_ip:15021 -én éred el a szolgáltatást.És akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogy natolt vagy nem natolt ip-t kapsz a szolgáltatódtól. Mert ha natolt a cím, akkor esélyed sincs semmiféle portforwardra, addig amíg nem kérsz tőlük saját publikus ip-t.
-
Tonyk
veterán
Nem ismerem az openwrt-k lelkivilágát túlzottan, de ha a destination-nál nem töltöd ki port mezőjét, hanem üresen hagyod, akkor az valószínűleg a szabály a következő lesz lan:192.168.1.142:*
Így sem megy?szerk: Annyi feltűnt, hogy az első képeiden 14692-es portot próbálod forwardolni, a mostani képeken meg látszik, hogy a 14692-es port közben adminisztrációs port (ezen kapcsolódik a TM GUI). A két port nem lehet u.a!
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz M_AND_Ms #4454 üzenetére
Ha le van jelszavazva, nem kell beszarni, ki lehet tenni. Ha nagyon fosik valaki, és sokszor használja nyílt wifiről, akkor meg pakol rá egy SSL-t.
Aki meg jelszó nélkül rakja ki a netre, az meg is érdemli. Nekem évek óta (4. éve) kinn van a TM admin portja 7/24-ben. Még nem volt gondom belőle, igaz nem is a 9091-esen van....
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Shokkolo #4486 üzenetére
Mondta valaki, hogy a jbod biztonság? Mert én nem. (Egyébként még ott az individual disk lehetőség is)
Annyit azért megemlítenék, hogy ha a RAID0 alatt elszáll az egyik hdd, minden adatod ugrik, míg ha a jbod alatt adja meg magát az egyik hdd, addig a másikról visszanyerhetőek az adatok.
"a bónusz érv pedig a HDD-k típusa. a már említett WD Enterprise. Igaz, hogy nem hardveres, de mégis csak raid. elvileg ezek meg erre készültek."
Majd nézz utána, hogy mire jó ez a WD enterprise dolog. Itt az "előnye" gyakorlatilag, az hogy kidobtál az ablakon egy rakat felesleges pénzt.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Shokkolo #4526 üzenetére
Terminalban (win alattt putty) amikor egérrel kijelölsz valamit (SHIFT+bal gombot lenyomva tartva) , az azonnal vágólapra kerül, úgy hogy a gazda gép is hozzáfér. (Ez így van linux és win alatt is.)
Beszúrás terminal alatt: SHIFT+INSERT vagy jobb klikk
Másolás: CTRL+INSERT[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
válasz -ZeeZee- #4551 üzenetére
"Tehát ha bekapok egy konvertáló vírust, akkor ne rontsa el a drive-on lévő adatokat, hanem onnan tudjam visszahozni. ("
Kicsit önellentmondásos, amit szeretnél.
Szinkronizáljon is meg ne is? Ha megváltozik egy fájl, akkor az megváltozott, tehát szinkronizálni kell. Azaz ha a fenti példádból kiindulva, ha bekapsz egy ilyen vírust, akkor a fájlok megváltoztak, tehát szinkronizálni kell őket. Azaz tölti fel .
Gondold végig: adott egy txt állományod, amibe pl valami fontos adatot rögzítesz napi rendszerességgel. A fájl frissül, azaz fel kell tölteni, mert fontos. Ha nem töltöd fel nincs szinkron, adatvesztés esetén sincs mit visszaállítani.Amire neked szükséged van az egy napi, heti, havi mentés TELJES mentés ahonnét visszaállítható ez-az. -> Rengeteg tárhely kell a változatok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Anonymus23 #4749 üzenetére
Hdd-vel minden ok?
Nincs melegedés? (nas? hdd?)
Táp?[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
"Lehet ez is olyasmi mint a vájtfül?"
Pontosan így vélem én is. Úgy gondolom, ez már egyfajta sznobság. (aka Vérpistikézés) Én sem látok semmi gondot ezzel a lejátszási móddal. Megnézem a filmet, élvezem vagy sem, azt a film majd eldönteti velem. De, hogy közben azon izzadjak, hogy kadenciahelyes vagy sem...
Kipróbáltam direkt az ilyen hozzászólások végett. Én semmi különbséget sem láttam a kettő között. De ez én vagyok és igénytelen. Mert, mint tudjuk, aki nem kadenciahelyesen játszik le az igénytelen és kisebb a pöc*e is.Játssza le mindenki úgy ahogy akarja, de nem minősítgessük már egymást ilyen alapon (főleg ne itt, mert megvan ennek is a maga topikja. Ott úgy is azonnal a vérét szedik annak, aki az ellenkezőjét állítja).
Az "igénytelen" meg talán máshol "igényesebb".[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz jolti05 #4792 üzenetére
Rendben. Értelmét nem látom, de legyen. Következzen egy kis magyarázat:
Gondold végig. A nason fut a torrent klienes. Ezt szeretnéd elérni távolról. Mi a ráknak telepítenél még egy valamit oda, amit távolról akarsz elérni. (szerver - kliens viszony) Egy remote GUI, azaz távoli grafikus interfész. Ezt pedig oda telepítjük, ahonnét el akarjuk érni a távol lévő szerverünket (gép, telefon, tablet). Mert ha a szerverre telepíted, akkor el kell érd a szervert előtte, hogy használni tudd. De ha meg eléred a szervert és rajta vagy, mink a kliens, hiszen már ott vagy. Pláne, hogy a TM eleve tartalmaz hozzáférési felületet böngészőből. (9091-es port)
Egyébként szeretném megkérdezni, hogy neked miből jött az le, hogy ez nasra is telepíthető? Az .APP.-ból? Mert akkor ennyi erővel akár Android is lehetne, ott is appnak hívjuk a programokat. !
Miből gondolod, hogy ez a csomag erre a nasra jó? Vagy netalántán a világ összes nasára jó? : Nem, nem jó!De elárulom neked, hogy ez a csomag, amit kinéztél magadnak - és kötöd az ebet a karóhoz, hogy márpedig ez a nasra telepíthető- egy MACOSX-es csomag. Tehát nem telepíthető a nasra....
Be is vallod, hogy a kérdésed noob (ergó lövésed sincs róla), akkor fogadd már el ami náladnál egy picit jobban hozzáértő mond neked (még ha ez épp én is vagyok.).És igen, a remote GUI-kat, legyen az bármilyen is, még mindig a kliensre telepítjük, hogy onnan érhessük el a kiszolgálót...
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
(#4795) TRob1
Nagyon ügyi vagy (simi-simi)! Vársz rá valami magyarázatot vagy van vele valami célod?
Tőlem akár be is idézheted, ha jól érzed magad tőle. Összekevertem a két topikot , ezért töröltem.TRob1 (#4788)
Rohadt idegesítő, én sem szeretem. Samsungom és a LG is csinálja, hogy kéretlenül pakolja befelé a feliratot. Próbáld meg a TV menüjében az alapértelmezett feliratot állítani none-ra, hátha hatással van a dlna kliens beállításaira.
Ha nem megoldható. Ki kell az mkv-ból dobni a feliratsávot. Pár katt és kész is.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
A dlna szerver elmondja a kliensnek mije van, a kliens meg eldönti mit kezd vele. Sajna , nem konfigolható .conf-ból. . Gyerekeimnél gond ez nálunk, bár ahogy nőnek egyre kevesebb ilyen nyűg van. A nagy megoldja, a "kicsi" (elsős) meg kisírja magának a feliratmentesítést.
-
Tonyk
veterán
Úgy is szétoffultunk már mindent. Dolgozzon már meg dini azért a topicgazdaságért....
"(kicsi szintén elsős, nagy ötödikes)"
szintén (igaz nálam a nagy csak 4.-es, mert egy évvel visszafogtuk, azaz megbuktattuk nagycsoportban, na nem mert hülye, hanem hogy egy évvel tovább legyen gyerek), de akkor ezek szerint egyívásúak vagyunk.
-
Tonyk
veterán
válasz gyulazsolti #4824 üzenetére
Jbod (esetleg RAID) vagy invidual disk-es konfiguráció?
-
Tonyk
veterán
válasz gyulazsolti #4826 üzenetére
Ez a két kötet egyként van kezelve? Össze van fűzve?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest