Új hozzászólás Aktív témák
-
Béééla
őstag
Mondjuk lehetett volna ezzel kezdeni - és ebben erősen sáros lehet az Über. Über-sofőrt kéne megkérdezni, milyen tájékoztatást kaptak, amikor elkezdték az ipart.
De ha csak úgy valaki nekiáll Überezni, de bejelenteni is elfelejti azt a jövedelmét, azért nehogy már a rendszer legyen hibásÉs remélem senki sem keveri ide a "Megyek Debrecenbe, jön valaki Pestről szombaton?" megosztást. Főleg a törvényalkotók nem.
Bélabá
-
emelhu
aktív tag
Egyrészt a "törvény nem ismerete nem mentesit" mantra... ugye mára mindenki tudja, hogy a jövedelméből az állam kiharap és ha nem teheti, akkor megharagszik... kell legyen pénz a haveroknak is
Másrészt jogos, hogy az a két mondat (a sofőrnek adófizetési kötelezettsége van amit vállalkozásként vagy magánszemélyként, bevallva az uber-es jövedelmet is, tehet meg) etikai kötelesség lenne, beleférne az amúgy is meglévő felhasználási feltételek közé (már ha nincs benne, azt nem tudhatom).
-
Foglalt név
addikt
"•a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló Kormányrendeletben foglaltak alapján személyszállító szolgáltatás hatósági engedély birtokában végezhető"
Tehát, ha együtt mentek a haverokkal a dizsibe, akkor nem dobhatnak bele a benzinbe, ha előzetesen nem kértél engedélyt. Veldán!
-
bambano
titán
ezzel tehát egy problémát megoldottak a sok közül az uberrel kapcsolatban...
remek, akkor ugorhatnak a következőre.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Chaser
legenda
Én annyira nem vágom az uber témát, hasonló mint a taxi de mégsem és olcsóbb. Azt nem tudom, az uber mint cég ad nekik fizetést vagy x rész az övék a fuvardíjból. Ha fizetést kapnak számlát nem értem mért a saját nevükre kell kiállítani vállalkozóként Ha egy taxis dolgozik alkalmazottként ő se fog adni saját névvel számlát, bár lehet már csak vállalkozóként csinálhatják, passz.
Ezek alapján az Uber rendszere minden utat követően számlát állít ki a sofőrök nevében az utasok részére. - ha meg vállalkozóként lehet csak csinálni mi köze van az ubernek a számlaadáshoz
Nem csodálom hogy bevontak független adószakértőket, lesz még szegények ubereseknek "móka" úgy látom._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Apollyon
Korrektor
Oké, szóval a sofőrök akik végzik a piszkos munkát adóznak, az uberrel meg mi lesz? Csak úgy fogják azt kiviszik a pénzt vagy hogy van ez?
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
törölt tag
válasz Foglalt név #3 üzenetére
Most jönne a következő lépés, amikor a felmerült problémák alapján a törvényeket megvizsgálják. Ezután pedig megváltoztatják azokat, ha szükséges.
Persze ez Magyarország. -
rammstein99
csendes tag
Szerintem aki eddig Ubert használta mint utas eztán is fogja, a taxisoknak így is úgy is leáldozott, a közvélemény alapból rossz véleménnyel van a taxisokról.
We're just enthusiastic about what we do. //revolut,paypal,btc,transferwise//
-
bollokcs80
Korrektor
Ez mint szép és jó, tartassák és tartsák be a szabályokat az Übernél is. De ugye majd a taxis hiénák valagát is szétrúgja a szerv ha a fentieket nem tartják be?!
B.Cs.
-
Terentius
őstag
Engem nem érint vidéken a dolog, de a taxisokat rohadtul nem sajnálom és a taxi társaságokat sem. Drágák és bunkók,tisztelet a kivételnek. Biztos van bunkó az überesek között is, de kit érdekel, ha jóval olcsóbban elvisz A-ból B-be?
[ Szerkesztve ]
OnePlus 12 16/512
-
őstag
Szegény taxisok, akik óra nélkül "pihenőben" közlekednek, azok itt az igazi áldozatok...
Tegnap még működött...
-
őstag
Aki elkezd Uberezni, az max hobbiból csinálja, mert megèlni belőle nem lehet. Láttsm egy kimutatást mi mennyi ... Na ha ebből mèg leadóznak ...
Ha válaszolok / írok az üzenetedre, elvárom a választ. Egy minimális kommunikációs etikettet tartsunk be, még akkor is, ha nem érdekel az ajánlat.
-
mentoloshypo
senior tag
Tehát akkor a taxisok ceszhetik az egészet, mert végül is legalális az Uber, csak ugye most már adóköteles. És nem hiszem, hogy utóbbi nagyon megvigasztalná a taxisokat.
-
törölt tag
válasz mentoloshypo #15 üzenetére
Kérdés, hogy megéri az uber úgy hogy adózol is utána?
Jelenleg egyéni vállalkozóként talán a kata a legkedvezőbb, ha van mellette napi 8 órás állásod akkor havi 25e, ha nincs akkor havi 50e az adó.
Plusz iparüzési adó (az mondjuk évi 50e).És erre jön még rá, hogy mivel hivatalosan ez személytaxi-szolgáltatás-nak nyilvánul, vonatkozik rá az összes ide kapcsolódó jogszabály (pl. kötelező a sárgára festett kocsi).
Magyarán az uber ez alapján nem más, mint egy szabadúszó taxi, amire minden vonatkozik ami egy taxisra vonatkozik csak nem egy helyi taxis cégnek dolgozik.
Innentől kezdve a kérdésed effektiv értelmetlen, nagyjából úgy lehet feltenni hogy vigasztalja-e az eddigi taxisokat az hogy mostantól az uberesek is taxisok és pont ugyanazoknak kell megfelelniük mint nekik.De úgy is feltehetném, hogy vigasztalja-e az ubereseket hogy mostantól adót kell fizetniük és sárgára kell festeniük a kocsikat?...
-
Chaser
legenda
válasz #82729984 #16 üzenetére
IPA lehet több is + még nem árt egy könyvelő is, kb 10-15k. KATA nem jó nekik, nem lehet benne költségelni semmit, bármi van az autóval saját zsebből megy, tankolás is. És minden ft bevételnek minősül. Ha semmit nem kell az autóra költeni akkor még épp jó lehet, de onnantól hogy szervizelni kell/gumit venni/műszakiztatni nem sok marad zsebben. Ezért érthető valahol a taxisok reakciója. Kénytelenek olyan áron dolgozni ami kitermeli a rezsit meg nyilván szeretnének valamiből élni. Ettől független persze van sok kocsog' köztük. Én kecskemétieket ismerek csak ott nem tapasztaltam negatív dolgokat.
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Kernel
nagyúr
válasz #82729984 #16 üzenetére
Kibúvó lehetőség:
http://index.hu/belfold/budapest/2013/09/17/megmenekulhetnek_a_fekete_elit_taxik/
"A szállodák előtt a hotelek vendégeit szállító speciális szállítószolgálatok továbbra is működhetnek fekete autókkal, de ez esetben azok az autók nem lehetnek a továbbiakban taxik, rájuk nem vonatkozik a taxirendelet, leintésre nem állhatnak meg, taxiállomáson utast nem vehetnek fel. Az itt felsorolt feltételek alapján annak a járműtulajdonosnak vagy társaságnak, amely eddig taxiszolgáltatást nyújtott, döntenie kell: vagy taxiként, a jogszabály minden pontját betartva, sárga színnel és fix tarifát alkalmazva, vagy egy speciális személyszállítási szolgáltatóként, a fent leírtak szerint működik a továbbiakban. Mindez ugyanúgy vonatkozik az Index cikkében nevesített szolgáltató cégre, mint bármilyen más, személyszállítással foglalkozó személyre, társaságra" - írta a BKK.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
fordfairlane
veterán
Csak az ilyen szörnyű diktatúrákban, int amilyen a minek, itt van csak adózás!
x gon' give it to ya
-
Ringman
nagyúr
kata esetén választhatod azt, hogy 2,5M után fizesd az iparűzési adót.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Kernel
nagyúr
Ez a jogi blabla (nem bírom az ilyen nyakatekert szövegeket) végeredményben azt akarja jelenteni, hogy fixen 2,5 millió után fizet iparűzési adót, akár többet keres, akár kevesebbet?
Egyébként mi számít adóalapnak: a kiállított számlák összege (teljes bevétel) vagy a költségek levonása után maradó tiszta haszon?
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Ringman
nagyúr
igen, azt.
Egyébként mi számít adóalapnak: a kiállított számlák összege (teljes bevétel) vagy a költségek levonása után maradó tiszta haszon?
ennél ez bonyolultabb - a fenti jogszabály 39. §-a szerint kell eljárni. egyszerűsítve: a költségek nagyobb része levonható.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Chaser
legenda
Nem mondtam ennek ellenkezőjét. De az IPA nem központilag szabályzott, az önkormányzat dönti el mennyit kér. Nekem is 2,5M-es határom volt, az évi 40k Kméten.
Kernel Igen fixen. Az adót is fixen be kell fizetni ha adott hóban 10k bevételt volt akkor is, vagy lehet szüneteltetni de akkor semmilyen munkát csinálni. Adóalap összege a kiállított számlák teljes végösszege. Ha pl számlán 5k volt amiből üzemanyag pl 2,5k akkor 5k az adóalap. Költségelni semmit nem lehet, KATA-ban költség mint fogalom nincs. Itt mondjuk lehet legálisan ügyeskedni de nem sokat. Amit lehet ügyeskedni a lehető legkisebb km/díj amit adni tudnak, hogy minél később érjék el az évi 6M hufos limitet. Mert ha elérik az elért után +40% adó és automatikus áfa kör. KATA gyakorlatilag szolgáltatóknak éri meg, mint pl masszőr, nyelvtanár, stb akiknek nincsenek egyéb költségeik. Nekik viszont nagyon megéri.
-
Kernel
nagyúr
Köszönöm a válaszokat, akkor eszerint helytálló, hogy az éves KATA bevallásban (ami február 25.én aktuális) csak össze kell adni a bevételi számlákat, beírni a 15KATA nyomtatvány rovatába és ennyi.
(Nem taxis téma miatt érdekelt egyébként.)
-
Chaser
legenda
Ennyi. Bevételnek minősül az is ha kaptál valami támogatást, ha számlán volt a pénz a kamat is - de az elhanyagolható, több millás tételeknél is évi pár száz-ezer huf - kölcsön nem. De ha vállalkozásod van legyen könyvelőd is aki szerződésben vállalja hogy felelősségvállalással dolgozik. Anélkül igen sok kellemetlenséged lehet. A jogszabályok folyamatosan változnak és arról neked nem szól senki. A legjobb mikor az illetések se tudják pontosan mit hogy kell.
-
johnywalker
őstag
Jó kis, szinte adótanácsolda rovat, cikk lett! A balhé lényege máshonnan származik.Vannak akik hivatalos számla, elismervény alapján hivatalból leírt formulák mellett csalják az adót, és vannak akik csak úgy a szabályzatlanság adottsága. meglévő lehetóség szint mellett.Na most éppen. ez a két oldal összeveszett.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
emelhu - "ugye mára mindenki tudja, hogy a jövedelméből az állam kiharap és ha nem teheti, akkor megharagszik... kell legyen pénz a haveroknak is"
Szerintem pont fordítva van - az állambácsi a jövedelmed egészéből "kiharap" egy kis darabot amit megtarthatsz (kb 25-30%) és a többit pedig szépen benyeli különböző adók formájában (áfa,járulékok,luxusadók,jövedéki adók,csekkadók,utalási adók,jövedelemadók,stb)1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
E770
aktív tag
válasz Foglalt név #3 üzenetére
kérem a következőt!
wundercar, blabla, oszkar, ..."a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló Kormányrendeletben foglaltak alapján személyszállító szolgáltatás hatósági engedély birtokában végezhető"
-
mepet
addikt
Esetleg, aki nem olvasta még, annak kötelező: Nyílt levél egy úgynevezett utastól
(#5) Chaser: "mi köze van az ubernek a számlaadáshoz?"
Csak annyi, hogy az übernek fizet az utas, az über pedig a sofőrnek. -
Chaser
legenda
Az oké, de ha te az ubernek dolgozol akkor az uber nevében kell a számlát adnod. Pl-. szervizes kimegy xy cégtől nem jóska pista ev lesz a számlán, hanem xy cég. Kivéve ha alvállalkozóként dolgozik. De ha jól sejtem ebben az esetben munkaviszony nem volt se nem vállalkozói. Ha így van teljesen jogos a taxisok felháborodása. Úgy nagyon könnyű versenyképesebbnek lenni ha nincsenek kötelezettségek/fizetnivalók.
-
mepet
addikt
Csak az a gond, hogy ilyen primitív emberek esetében (maximális respekt a ritka kivételnek) így fest a felháborodás. Ez pedig semmiféleképpen sem jogos. Egyébként a rendőrség is hibázott, nem figyelmeztették az Über autós partnereit, pedig pontosan tudhatták volna, hogyha a társadalom által elítélt és megvetett tüntetésük nem jön be, akkor hasonlóan eszkalálódni fog a helyzet, mint Párizsban történt.
Egyelőre az Über tegnap még tényleg nem adott számlát, no de bagoly monndja verébnek, hogy adócsaló? Mellesleg ha pillanatnyilag a számlaadási kötelezettség betartására nincs is lehetősége az Über autós partnereinek (mellesleg ez az Übernek is komoly probléma, hiszen így kiesik a céges fuvarok 100%-a), adózni már van lehetőségük vállalkozóként.
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
Én tegnap utaztam és kaptam számlát (mobilon/weben keresztül letölthető pdf-ben).
Egyébként azt mondta a sofőr, hogy ők már kb decemberben tudtak a jogszabályi módosításokról és már aktívan készültek az új követleményekre...#30 - nem az übernek fizetsz, hanem az uberen keresztül. Ez kb olyan, mint a Simple app. Ott is tudsz taxit rendelni vagy Sziget fesztivál jegyet venni, mégsem az OTP-nek fizetsz (övé a Sipmle), hanem rajta keresztül a taxi-társaságnak vagy a fesztivál-szervezőnek.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Chaser
legenda
A mód az egy dolog, viszont a felháborodás jogos.
Megint más kérdés, egy taxis hogy ad számlát hogy nem, de érdekesen mondva ha nem ad akkor "legálisan" csal adót mert a járulékait akkor is fizetnie kell maga után ha senkinek nem adna számlát, ami mondjuk kicsit feltűnő lenne. De mivel ez nem kifejezetten taxis dolog, hanem minden vállalkozásra érvényes így itt ez a kérdés szerintem nem releváns. 10-ből 9 helyen úgy kezdi a dörzsölt ember számlával vagy anélkül?
Eddig is lett volna lehetőségük adózni uber sofőröknek, ahogy én látom itt a szabályzás hiánya volt a nagy gond. Gyakorlatilag minek is minősül a tevékenységük. Sok mindent rá lehet fogni, de valamilyen szinten hivatásos üzemmódban csinálják, tehát vagy alkalmazottként vagy vállalkozóként kellett volna csinálniuk. Innentől meg a tisztelt uber a hunyó, nem akik nekik dolgoztak._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest